BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaBöbreklerimiz risk altında----

Böbreklerimiz risk altında

Böbreklerimiz risk altında
25 Ağustos 2010 - 00:34 www.finansgundem.com

Sıcak havalarda ve tatil dönemlerinde hem iklim hem de basınç değişikliklerine böbreklerimiz farklı risklerle de karşı karşıya kalıyor.

Sıcak havalarda ve tatil dönemlerinde seyahat nedeniyle hem iklim hem de basınç değişikliklerine maruz kalan vücudumuz ve özellikle böbreklerimiz farklı risklerle de karşı karşıya kalıyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Seyrek, bu yıl seyahatlerin yanı sıra Ramazan’ın da yaz aylarına rastlamasının, böbrek sağlığına daha fazla özen göstermeyi beraberinde getirdiğini belirterek, olası riskleri ve yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor; * Düşük rakımlı şehirlerden yüksek rakımlı, yayla, dağ gibi tatil beldelerine gidildiğinde tansiyonda ani yükselmeler olabilir. Üstelik kısa aralıklarla yüksek rakımlı bölgelere gidip, tekrar şehirlere dönmek yani ani basınç değişikliğine maruz kalmak tansiyonu etkileyerek, riskleri tetikler. Özellikle böbrek hastalarında ani tansiyon değişimleri vücut dengesini bozabilir. Hemodiyaliz ve Periton diyalizi hastalarının ani basınç değişikliklerine karşı dikkatli olmaları gerekiyor. * Aşırı terlediğimizde sıvı ve tuz kaybı normalden fazla olur. Bazen bu durum, sağlığı zayıf olanlarda şuurunu ve beden dengesini bozacak düzeylere yükselebilir. Özellikle böbrek yetmezliği olan kişiler, iklim değişikliklerinde ve aşırı sıcaklarda günlük sıvı alımına dikkat etmeliler. Mevcut böbrek fonksiyonlarını korumak için, Hemodiyaliz ve Periton diyalizi hastaları başta olmak üzere, herkes kendi bünyesine uygun miktarda sıvı almalı. * Oruç tutanlar, ramazanda sağlıklı böbreklerini korumak için, iftar ile sahur arasında günlük alınması gereken 2-3 lt sıvıyı sık aralıklarla almaya özen göstermeli, iftardan sonra sahura kadar az ve sık yemek yemeli. * Beslenmede tuzun önemi tüm dünyada bilinmekle beraber, araştırmalar çok tuz tüketen bir toplum olduğumuzu gösteriyor. Günde kişi başı ortalama 18–19 gr tuz tüketiyoruz. Oysa hipertansiyonu olan bir kişinin günde en fazla 6 gr tuz alması yeterli oluyor. Yani ailelerinde hipertansiyonu olan kişilerin küçük yaşlardan itibaren tuzsuz yemeye alışması, genelde yemeklerin tadına bakılmaksızın tuz dökme alışkanlığından vazgeçilmesi gerekiyor. * Çok genç yaşlarda kilolu ve hipertansiyonlu hastaların sayısı son zamanlarda artış gösteriyor. Ülkemizde ve dünyada obezite de hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biri. Hipertansiyon hastalarında böbrek yetmezliği riski ise ikinci sırada yer alıyor. Bu nedenle, hipertansiyondan korunmak için toplumun mutlaka kilo ve tuz konusunda daha fazla bilinçlenmesi, spor ve egzersiz alışkanlıklarının yaygınlaşması gerekiyor. Prof. Seyrek, böbrek sağlığını korumak için, beslenmede, “çok proteinli ve aşırı tuzlu” yiyeceklerden uzak durmayı önemle tavsiye ediyor. Böbrek sağlığı hakkında merak edilenler, www.nefroloji.com sitesinde detaylı olarak yer alıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)