BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBNP Paribas ABD'li rakiplerini nasıl geride bırakacak?----

BNP Paribas ABD'li rakiplerini nasıl geride bırakacak?

BNP Paribas ABD'li rakiplerini nasıl geride bırakacak?
23 Şubat 2023 - 13:35 www.finansgundem.com

Fransız bankası BNP Paribas imkansız gibi görülen bir görev için kendini hazırlıyor. EMEA yatırım bankacılığı alanında geçen yıl ilk 3’e giren BNP Paribas, Wall Street menşeili güçlü rakiplerine karşı başarısını kalıcı hale getirmek istiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 dönemindeki benzeri görülmemiş kapanmalar sırasında birçok şirket sermaye arayışına iterken BNP Paribas bilançosuyla göz dolduruyordu. Fransız bankasının sağladığı krediler üzerinden yakaladığı verimlilik kısa sürede meyvelerini verdi. BNP Paribas 2020 yılında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) segmentinde yatırım bankacılığı ücretler ligi tablosunda üçüncü sıraya yerleşti. Fransız bankası 2016’daki Deutsche Bank’ın başarısından bu yana ilk üçe girebilen ilk Avrupa bankası oldu.

Bankanın rakipleri çoğunlukla bu başarının arkasının gelmeyeceğini düşünüyordu. Rakip bankalar sermaye piyasalarındaki fon toplamanın yükselmesiyle birlikte ücret havuzunun daralacağını ve birleşme ve satın (M&A) işlemlerindeki düşüşü bu öngörülerine sebep olarak gösteriyordu. Ancak Financial News’in haberine göre, BNP Paribas’ın sözleşme bankacıları Fransız bankasının ölçeğini artırırken neyin mümkün olup neyin olamayacağını bir kez daha gösterdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street bankaları 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana Avrupalı rakiplerini kendi pazarlarında alt ediyordu. Zira kıtadaki birçok banka art arda gelen krizlerle baş etmeye çalışıyordu.

Avrupa bankacılığındaki krizlerin şiddeti bugün dahi hissediliyor. İsviçre bankası Credit Suisse bankayı sarsan skandallar zincirinin ardından 9 bin çalışanını işten çıkarmaya ve yatırım bankacılığı alanından çekilmeye hazırlanıyor. Alman bankacılık devi Deutsche Bank da 2019 yılında bu alandan çekilmişti.

BNP Paribas'ın kurumsal müşteriler grubuna liderlik eden George Holst ise bankasının Wall Street’e güvenilir bir alternatif olarak görülmek istediğini söyledi.

Holst Financial News’teki röportajında, “Mümkün olduğunca alçakgönüllü olmaya çalışacağım. Ama kesinlikle kendi farkımızla Avrupalı bir alternatif olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Amerikalı rakiplerimiz inanılmaz bir güce sahipler ve iç pazarları çok büyük ve son derece iyi ücretlendiriliyor. Ancak, şirketlerin farklı bir yaklaşımla alternatif bir seçeneği sevdiğini ve istediğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

En büyük zorluk M&A

BNP Paribas’ın Avrupa’da açıkça tanımladığı bazı hedefleri var. Holst bankanın EMEA sıralamasında ilk beşteki yerini sabitlemek istediğini söyledi.

Bu aynı zamanda borç sermaye piyasalarına da liderlik etmek, hisse senedi sermaye piyasalarında ilk üçteki yerini pekiştirmek ve M&A alanında zemin kazanmak anlamına geliyor. Holst, BNP Paribas'ın sektörde "beşinci veya altıncı" olmayı hedeflediğini söyledi.

M&A alanında zemin kazanmaksa Fransız bankası için en zorlu hedef. Dealogic verilerine göre BNP Paribas M&A lig tablosunda geçtiğimiz yıl 282,5 milyon dolarlık sözleşme ücretiyle 12. sıradaydı. Rakip bankalar BNP Paribas’ın M&A alanında köklü bir konuma geçmekte zorlanacağını düşünüyor. En büyük zorluklarsa kredi ilişkilerini yönetim kuruluna taşımak ve M&A alanındaki kilit isimleri bankaya çekmek.

Ancak 2018 yılında BNP Paribas’a katılana kadar 17 yıl boyunca JPMorgan’da çalışan Holst bankanın danışmanlık ve sektör kapsamı grubuna ‘ciddi miktarda yatırım yaptığını’ söyledi. Üst düzey yönetici grubun “kurumsal ilişkileri geliştirmek için” stratejik seviyede çok daha fazla yatırım yapmak zorunda kaldıklarını açıklamasında belirtti.

Holst, “Çok açık konuşmak gerekirse, ilk daveti aldığımda, 'JPMorgan'da otururken neden BNP Paribas'a gideyim ki' diye düşündüm. Ancak müşteri tabanlarımızla yaptıklarımızı ve gruba yapılan kısa vadeli olmayan yatırımın tutarlılığını görüyorum. Cezbettiğimiz yetenekli isimler, sadece en yüksek kalibreye sahip” ifadelerine yer verdi.

Holst, BNP Paribas'nın genç ve orta yaşlı bankacılardan oluşan Avrupa danışmanlık ekibinin son dört yılda 95 kişiden 230'dan fazla kişiye ulaştığını söyledi. Üst düzey yönetici, birçok rakibinin geri çekildiği bir sırada BNP Paribas'ın işe alımlara devam edebilme "lüksüne" sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Holst Avrupa'daki mevcut işe alımların İngiltere yatırım bankacılığı ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş gruplarıyla sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Üst düzey yönetici bankanın başarılı performansını açıklarken "Bulunduğumuz yerden çok daha büyük ölçekli bir konumdan geliyoruz. İşte bu yüzden saf bir M&A perspektifinden bakıldığında, son üç yılda sürekli olarak her yıl %20'den fazla büyüdük" sözlerini kullandı.

Wall Street’in ev sahibi avantajı var

Holst, odak noktasının aynı zamanda ABD'de bir yatırım bankacılığı işletmesi kurmaya odaklandığını da söyledi. Üst düzey yönetici ABD’de işe alım planlarıyla ilgili olarak “Bir hedefimiz yok ancak bu ciddi bir rakam olacak” dedi.

Avrupa bankaları genellikle ABD yatırım bankacılığı pazarına girmekte zorlanırlar. Zira Wall Street oyuncuları ev sahibi avantajından yararlanır ve bu da onların en güçlü sözleşme uzmanları takımını kurmalarını sağlar. ABD bankalarının sağladığı bu fark her geçen gün artıyor. Dealogic verilerine göre ABD yatırım bankacılığı gelirlerinde ABD bankalarının aldığı ücret %78,8’le geçen yıl rekor kırdı. Avrupa bankalarının pazardan aldığı paysa %16’dan %12,5’e geriledi.

Ancak Holst, BNP Paribas'ın Wall Street bankalarıyla kendi sahalarında başa baş mücadele etmeye çalışmadığını söyledi. Fransız bankası bunun yerine Avrupalı müşterilerin işlemlerini yürütebilme yetisini güçlendirmeye çalışacak ve sadece belirli sektörlere yönelecek.

Rakipler çekilirken BNP Paribas yükseldi

BNP Paribas'nın Avrupa yatırım bankacılığı alanında nüfuz kazanmasına rakiplerinin karşı karşıya kaldığı zorluklar da yardımcı oldu. Bankanın rakipleri arasında olan Credit Suisse yatırım bankacılığı alanından çekilmeye, ana hizmet birimlerini kapatmaya ve bilanço yoğun faaliyetlerini küçültmeye hazırlanıyor. Bir zamanlar Avrupa yatırım bankacılığının güç merkezi olan Deutsche Bank, CEO Christian Sewing'in 2019'daki kararıyla hisse senedi ticaretini kapattı ve 18.000 kişiyi işten çıkardı.

BNP Paribas ise danışmanlık fonksiyonlarının ötesine geçmek için çalışıyor. Fransız bankası geçen yıl Deutsche'nin ana finans ve elektronik hisse senedi birimlerini satın aldı. Banka 17 yıl önce ortaklığa girdiği hisse senedi komisyoncusu Exane'nin %100'ünü satın aldı.

Fransız bankası ayrıca ABD’deki perakende birimi Bank of the West'i Bank of Montreal'e yaklaşık 16 milyar dolara satmak için onay aldı. Bloomberg’ün haberine göre banka gelirlerinin bir kısmını Avrupa’daki franchise’ında yeniden yatırıma yönlendirecek.

Banka tedbiri elden bırakmıyor

Holst, yatırım bankacılığı birimindeki herhangi bir genişlemenin, bir satın almadan ziyade daha yavaş tempolu bir birikimle olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Holst, sözleşme bankacılarıyla birlikte çalıştığında bir yatırım bankacılığı ekibinin birbirini tamamladığını ancak satın alımların "kültürel bir zorluk" yaratabileceğini söyledi.

Holst, “Yeni teknolojileri veya platformları satın almayı düşünüyor muyuz? Kesinlikle. Ancak bir danışmanlık ekibi söz konusu olduğunda inanılmaz derecede temkinli davranırım” açıklamasında bulundu.

BNP Paribas’tan özel kredi hamlesi

 

BNP Paribas petrol sektörüne verdiği kredileri azaltacak

 

BNP Paribas'dan dev transfer

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)