BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar----

BM'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar

BM'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar
02 Mart 2016 - 20:32 www.finansgundem.com

BMGK, Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getiren karar tasarısını kabul etti.

Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar getiren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oybirliği ile kabul edildi.

ABD'nin hazırladığı tasarıda, Kuzey Kore'ye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargoların zorunlu olarak incelenmesi, bu ülkeye hava taşıtı yakıtı satışının yasaklanması, tüm hafif silah ve konvansiyonel silah satışlarının ise sınırlandırılması yer alıyor

ABD tarafından BM Şartı'nın güç kullanma yetkisini düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan karar tasarısına Türkiye'nin de aralarında olduğu 50 civarında ülke destek verdi. Konsey'deki oylamada 15 üyenin tamamı olumlu oy kullandı.

Kararda, Kuzey Kore'ye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargolara şüpheli madde taşıyormuş muamelesi yapılarak tüm BM üyesi ülkelere bu kargoları inceleme zorunluluğu getirildi. 

Kuzey Kore'ye hafif silahlarla konvansiyonel silah satışına sınırlama istenen kararda bu ülkeden kömür ve demir alınması yasaklanırken altın, titanyum ve benzeri yer altı kaynaklarının alınması da sınırlandırıldı.

Kararda Kuzey Kore'ye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı satışı da yasaklanıyor ve ülkelerden illegal faaliyetlere katıldığı tespit edilen Kuzey Koreli diplomatları sınır dışı etmeleri isteniyor.

Kuzey Kore bankalarını hedef alan finansal yaptırımlara da yer verilen metinde, bu ülkenin nükleer programıyla ilişkili tüm birey ve kurumların mal varlıklarının da uluslararası finans sistemi tarafından dondurulması talep ediliyor.

Lüks tüketim mazlemelerinin satışı da yasaklanıyor. 

Kararda, Kuzey Kore'ye pahalı saatler, kar aracı gibi lüks tüketim mazlemelerinin satışı da yasaklanıyor. 

Kuzey Kore'nin ocak ayında balistik füze denemesi ve şubat ayında uydu fırlattığını açıklamasının ardından bölgede gerilim artmış ve Güney Kore, Japonya ve ABD bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanması çağrısı yapmıştı.

BM Güvenlik Konseyi 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini engellemek için dört ayrı karar çıkardı ancak bu kararların etkili şekilde uygulanmaması nedeniyle Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini sürdürdü. 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, tasarıya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, "Eğer bu tasarı kabul edilirse, BMGK'nın son 20 yıldan fazla bir süredir uygulayacağı en sert yaptırımlar dizisini içerecek" demişti. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)