BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM'den İtalya'dan göçmen kararı tepkisi----

BM'den İtalya'dan göçmen kararı tepkisi

BM'den İtalya'dan göçmen kararı tepkisi
13 Haziran 2019 - 06:29 www.finansgundem.com

İtalya'da 'göçmen kurtarmayı cezalandıran' kararnameye BM Mülteciler Ajansı tepki gösterdi

İtalya'da göç kurallarını daha da sıkılaştırarak Akdeniz'de göçmenleri kurtararak ülkeye getiren gemilere yaptırımlar öngören yeni kararname, Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı'nın (UNHCR) tepkisini çekti.

Aşırı sağcı ve göç karşıtı Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin talebiyle dün Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen "2. güvenlik kararnamesi", İtalyan makamlarının talimatlarına uymayan ve ülke karasularına izinsiz giren gemilerin 10 bin - 50 bin euro arası idari para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. İhlalin yinelenmesi halinde de gemilere el koyulacağı belirtiliyor.

Kararnamenin ilk taslağında, denizden kurtarılarak İtalya'ya getirilen her bir göçmen için 3 bin 500- 5bin 500 euro arası para cezaları öngörülüyordu. Ancak gelen tepkiler ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın da karşı çıkmasıyla bu madde değiştirildi.

Bir yıldır iktidarda olan Salvini'nin partisi Lig ve koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketi, bu dönemde göçmenlerin ülkeye girişini zorlaştıran ve sınır dışı edilmelerini kolaylaştıran bir dizi yeni kural getirmişti. Yeni kararname de hükümet tarafından "yasa dışı göçle mücadele" kapsamında değerlendiriliyor.

BM Mülteciler Ajansı (UNHCR) ise bugün yaptığı basın açıklamasında kararnameyi, "Orta Akdeniz'deki kurtarma çalışmalarını cezalandıracağı" gerekçesiyle eleştirdi. UNHCR açıklamasında, "İnsan hayatı kurtarmak insani bir zorunluluk ve uluslararası hukuktan doğan bir yükümlülüktür. Hiçbir gemi ya da hiçbir kaptan, güç durumdaki teknelere ve can kaybı riskinin olduğu durumlarda yardımda bulunduğu için yaptırımlara maruz kalmamalıdır" denildi.

Ajans, Avrupa ülkelerinin Orta Akdeniz'de kurtarma çalışmalarını kısıtladıklarını da hatırlattı ve "Böyle bir dönemde sivil toplum kuruluşlarının gemileri her zamankinden daha kritik önem taşıyor. Onlar olmazsa başka hayatların da kaybolması kaçınılmaz" dedi.

Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz'de durdurulan göçmenlerin Libya'ya gönderilmesine de karşı çıkan UNHCR, bu ülkedeki güvenlik durumu ve insan hakları ihlalleri nedeniyle "hiç kimsenin Libya'ya geri gönderilmemesi gerektiğini" vurguladı.

UNHCR, İtalya'dan kararnameyi yeniden gözden geçirmesini istedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)