BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM: Taliban, Afganistan'da yargısız infazlar yapıyor----

BM: Taliban, Afganistan'da yargısız infazlar yapıyor

BM: Taliban, Afganistan'da yargısız infazlar yapıyor
14 Aralık 2021 - 16:04 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler (BM), Taliban'ın ağustosta Afganistan yönetimini devralmasının ardından 100'den fazla kişinin yargısız infaz edildiğine dair "güvenilir iddialar" olduğunu ve bu infazlardan en az 72'sinin Taliban'a atfedildiğini bildirdi

Birleşmiş Milletler (BM), İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Nada el-Nashif, BM İnsan Hakları Konseyinde, Afganistan'daki duruma ilişkin üye ülkeleri bilgilendirdi.

"Afganistan halkı bugün en temel insan haklarını tehdit eden derin bir insani krizle karşı karşıya." diyen Nashif, ​​​​​​ekonomik hayatın, bankacılık sisteminin çöküşü ve şiddetli bir likidite krizi ile büyük ölçüde felç olduğunu vurguladı.

Nashif, kışın gelmesiyle Afgan halkının şiddetli yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Sağlık hizmetlerinin ve kamu hizmetlerinin gittikçe kötüleştiğini belirten Nashif, bazı ailelerin çocuklarını dahi sattıklarına dair raporlar olduğunu belirtti.

"Asılarak ve kafası kesilerek öldürüldüler, halka teşhir edildiler"

Nashif, "Ayrıca, 15 Ağustos'tan sonra Taliban tarafından ilan edilen genel affa rağmen, ülke genelinde yargısız infazların devam ettiğine dair raporlar bizi endişelendiriyor. Ağustos ve kasım arasında, eski Afgan ulusal güvenlik güçleri ve eski hükümetle bağlantılı 100'den fazla kişinin öldürüldüğüne dair güvenilir iddialar aldık ve bu cinayetlerin en az 72'si Taliban'a atfedildi. Bazı durumlarda, cesetler herkese açık olarak sergilendi. Bu, elbette, halkın ciddi bir kesiminde korkuyu şiddetlendirdi." dedi.

Nangahar vilayetinde DEAŞ-Horasan üyelerini hedef alan saldırıda da en az 50 kişinin yargısız infaza maruz kaldığını aktaran Nashif, asılan ve kafası kesilerek acımasızca öldürülen kişilerin cesetlerinin halka teşhir edildiğine dair raporlar olduğunu belirtti.

"Okula gitmeyen 4,2 milyon Afgan çocuğun yüzde 60'ı kızlar"

Afgan çocukların Taliban'ın yanı sıra terör örgütü DEAŞ tarafından da "askere alındığına" dair raporlardan derin endişe duyduklarını aktaran Nashif, ayrıca patlamamış mühimmat tarafından hayatını kaybeden ve yaralanan sivillerin neredeyse tamamını çocukların oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Nashif, UNICEF'e göre halihazırda okula gitmeyen 4,2 milyon Afgan çocuğun yüzde 60'ını kızların oluşturduğunu ifade etti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Afganistan insani yardıma ihtiyaç duyan ilk 5 ülke arasında geliyor.

BM, Afganistan'da kış aylarında nüfusun yarısından fazlasına tekabül eden 22,8 milyon kişinin ciddi anlamda gıda sıkıntısı yaşayabileceğini öngörüyor.

ABD'den Afganistan'a 'döviz' izni çıktı

 

Afganistan'da açlık savaştan daha fazla can alabilir

 

AB ile Pakistan, Afganistan'daki durumu görüştü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)