BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM raportöründen Fukuşima'da ayrım kaldırılsın talebi----

BM raportöründen Fukuşima'da ayrım kaldırılsın talebi

BM raportöründen Fukuşima'da ayrım kaldırılsın talebi
08 Ekim 2022 - 07:25 www.finansgundem.com

BM Raportörü Cecilia Jimenez-Damary, Japon hükümetinden, 2011'de Dai-içi nükleer santralinin yer aldığı Fukuşima'dan tahliye edilenler arasında "zorla yerinden edilen" ve "gönüllü olarak ayrılan" ayrımını kaldırmasını istedi.


Ülkesinde Yerinden Edilmiş Kişiler (IDP) Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Jimenez-Damary, 26 Eylül-7 Ekim'de Japonya'ya yaptığı resmi ziyareti sonrasında, Japon Ulusal Basın Kulübünde (JNPC) basın toplantısı düzenledi.

Raportör Jimenez-Damary, bölgeden ayrılanlar ve yeniden iskan ile eski bölgelerine yeniden yerleşenlerin açtığı tazminat davalarıyla karşı karşıya kalan Japon hükümetine ve Fukuşima Dai-içi nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) firmasına çağrıda bulundu.

Fukuşima'dan tahliye edilenler arasında "zorunlu olarak yerinden edilenler" ve "gönüllü yerinden ayrılanlar" ayrımının kaldırılmasını isteyen Jimenez-Damary, "ayrımların, özellikle yoksulluk içindekiler, geçimi olmayanlar, yaşlılar ve engelli kişiler üzerinde ciddi etkileri var" diyerek, halen yerinden edilen durumundaki kişilere hak temelli yaklaşılması gerektiğini belirtti.

"Özellikle destek ve yardım alma konusunda, zorla tahliye edilenler ve gönüllü ayrılanlar sınıflandırılması pratikte bırakılmalıdır" diyen Jimenez-Damary, bu ayrımın "uluslararası hukukta hiçbir savunmasının olmadığını" vurgulayarak, merkezi hükümete yönelik, "zorla yerinden edilip edilmediği ayrımı yapılmaksızın bu kişilere ev, iş dahil daha fazla destek verilmesi" çağrısı yaptı.

Japonya içinde ve dışında yerinden edilenlere hitaben sorduğu "dönmek istiyor musunuz sorusuna 'evet' diyorlar ancak dönebilecek misiniz sorusuna ise 'hayır' cevabı veriyorlar" ifadesini kullanan Jimenez-Damary, "ancak söz konusu 'geri dönme arzusunun' yerinden edilenleri tanımladığını" kaydetti.

Uluslararası arenada insan hakları avukatı olarak tanınan Filipin vatandaşı Jimenez-Damary'nin, hükümet temsilcileri, saha uzmanları ve destek örgütleriyle bir araya geldiği Japonya ziyaretinin nihai bulguları, Haziran 2023'te BM İnsan Hakları Komisyonuna sunulacak.

Japonya Yeniden İnşa Ajansının (Fukkoçoo) ağustos verilerine göre, 11 yıl önceki afetin yaşandığı kuzeydoğudaki Fukuşima bölgesinde yerinden edilen yaklaşık 32 bin kişinin, halen Japonya genelindeki 870'den fazla belediyede meskun kaydı bulunuyor.

Japonya'ya Google veri merkezi açılıyor

 

BM, Suriye'de sivillere yönelik ölümcül şiddeti kınadı

 

BM: İsviçre'de sistematik ırkçılık sorunu var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)