BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM: Myanmar ordusu çocukları kaçırıyor----

BM: Myanmar ordusu çocukları kaçırıyor

BM: Myanmar ordusu çocukları kaçırıyor
29 Haziran 2022 - 15:02 www.finansgundem.com

BM Çocuk Hakları Komitesi, Myanmar'daki darbeden bu yana en az 382 çocuğun taraflar arası çatışmalarda öldüğü veya yaralandığına işaret ederek, 1400'ün üzerinde çocuğun da askeri yönetim tarafından keyfi olarak gözaltına alındığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM), çocukların darbe karşıtı protestolara katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındığını ve 27 Mayıs itibarıyla 274 çocuğun hala gözaltında tutulduğunu duyurdu.

Darbeden beri ordunun çocukları kaçırma vakalarında artış görüldüğü ve özellikle ülkedeki bazı insan hakları savunucularının, askeri darbeye direniş göstermemeleri için çocuklarının rehin alınarak tehdit edildiği belirtildi.

61 çocuk rehin

An itibarıyla 61 çocuğun, orduya ait gözaltı merkezlerinde rehin tutulduğu aktarıldı. BM'nin açıklamasında, Arakanlı Müslüman çocukların da göç bağlantılı nedenlerden keyfi olarak gözaltına alındığı ve tutuldukları yerde çocukların kötü muamele gördüğü iddiaları yer aldı.

Askeri yönetim karşıtı silahlı grupların darbeden sonra çocukları silahlandırmaya başladığı, silahlı eğitimlerde bazı çocukların öldüğü veya ağır yaralandığı ifade edildi.

Yerinden edilen 700 binin üzerinde kişinin 250 bini çocuk

Darbeden sonra ülke içinde yerinden edilen 700 binin üzerinde kişinin 250 bininin çocuk olduğu vurgulandı.

Taraflar arası çatışmalar ve askeri yönetime karşı sivil itaatsizlik eylemlerinin çocukların eğitimini olumsuz etkilediği ve an itibarıyla 7,8 milyon çocuğun eğitimlerine devam edemediği vurgulandı.

33 bine yakın çocuğun hayatını kaybetme tehlikesi var

Sağlık sisteminin de askeri darbe nedeniyle ciddi oranda aksadığı ve bu yıl içinde 33 bine yakın çocuğun, rutin bağışıklık aşıları yaptırmadığı için hayatını kaybetme tehlikesinin olduğuna dikkat çekildi.

Bunun yanı sıra 1,3 milyon çocuk ile 700 binin üzerinde yeni doğum yapan annenin beslenme yardımına ihtiyaç duyduğu söylendi.

Myanmarlı çocukların, ülkedeki çatışmalar ve insani krizin yükünü çekmeyi sürdürdüğü aktarılarak, çocukların geleceğinin kurtarılması için uluslararası camiaya çağrı yapıldı. Myanmar ordusunun karşıt gruplarla çatışmalara çocukları dahil etmeyi sonlandırması ve şimdiye kadar çocuklara yönelik işlenen suçların sorumlularının hesap vermesi gerektiği vurgulandı.

Myanmar'da ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor.

Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

Myanmar'ın devrik lideri ev hapsinden cezaevine nakledildi

Myanmar'daki idam cezaları insanlığa karşı suç oluşturabilir

Myanmar'da 142 çocuk öldü, 250 bini yerinden edildi

BM: Myanmar, darbe yüzünden fakirlik kıskacında

BM'den Myanmar'a idam tepkisi

Myanmar 2 yıl sonra tekrar turist vizesi verecek

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)