BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM: Arakanlı Müslümanları, Myanmar'daki krizin çözümüne dahil edin----

BM: Arakanlı Müslümanları, Myanmar'daki krizin çözümüne dahil edin

BM: Arakanlı Müslümanları, Myanmar'daki krizin çözümüne dahil edin
25 Ağustos 2022 - 11:22 www.finansgundem.com

BM Genel Sekreter Antonio Guterres, Myanmar'da 1 Şubat 2021'de seçilmiş hükümeti devirerek yönetimi ele geçiren cunta yönetimine, Arakanlı Müslümanları siyasi krizin çözümüne dahil etmesi konusunda çağrı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric'in açıklamasına göre Guterres, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın başladığı 24 Ağustos 2017'nin yıl dönümü sebebiyle değerlendirmelerde bulundu. Guterres, Budist çoğunluklu Myanmar'da Arakanlı Müslümanların yaygın ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.

İnsan hakları kötüleşti

Askeri darbe sonrasında Myanmar'da insan hakları ve güvenlik durumunun kötüleştiğini savunan Guterres, Arakanlı Müslümanların, Myanmar'daki krizin çözümünün doğal bir parçası olması gerektiğini belirtti. Guterres, "Uluslararası toplumun krize kapsamlı, güçlü ve kapsayıcı çözümler aramaya devam etmesi çok önemli" dedi.

Myanmar'da ne olmuştu?

Myanmar ordusu, Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

2 binden fazla insan öldü

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor.

2'si çocuk 114 siyasi mahkum idam cezası aldı

Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermiş, en son 25 Temmuz'da eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nden (NLD) milletvekilin de bulunduğu 4 kişi, yargılandıkları askeri mahkemenin emriyle idam edilmişti.

Arakanlı Müslümanlara soykırım

Myanmar'ın Arakan eyaletindeki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist çeteler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

BM: Myanmar'da kadın ve çocuklara karşı insanlık suçları arttı

 

Myanmar'da yalan haberle suçlanan Japon muhabire gözaltı

 

BM Genel Sekreteri, Myanmar'daki siyasi infazları kınadı

 

AB Myanmar'daki idamları kınadı

 

BM: Myanmar ordusu çocukları kaçırıyor

 

Myanmar'daki idam cezaları insanlığa karşı suç oluşturabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)