BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBKM'den dolandırıcılık iddialarına yanıt----

BKM'den dolandırıcılık iddialarına yanıt

BKM'den dolandırıcılık iddialarına yanıt
25 Şubat 2016 - 14:56 www.finansgundem.com

Bankalararası Kart Merkezi, temassız kartlarla ilgili dolandırıcılık iddialarına yanıt verdi

Bankalararası Kart Merkezi, Dolandırıcılık istatistiklerine göre, temassız kartla ilgili bugüne kadar yapılmış herhangi bir dolandırıcılık bildiriminin bulunmadığını açıkladı.
 
Bazı basın yayın organlarında temassız kartlarla ilgili olası bir dolandırıcılık olayına ilişkin yapılan haberlere yönelik açıklama yapan BKM şu ifadeleri kullandı:
 
"Geçtiğimiz günlerde çeşitli yayın organlarında temassız kartlarla ilgili olası bir dolandırıcılık olayına  ilişkin haberler yer almıştır. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) dolandırıcılık istatistiklerine göre bu konuyla ilgili bugüne kadar yapılmış herhangi bir dolandırıcılık bildirimi  bulunmamaktadır. Temassız kartların güvenlik ve verimliliğine ilişkin daha geniş bilgiye aşağıda yer verilmiştir:
 
EN GÜVENLİ ÜLKELERDEN BİRİYİZ
 
- Temassız kart teknolojisi ve güvenlik standartlarına göre, temassız özellikli bir kartla işlem yapılabilmesi için öncelikle ödeme kabul cihazının işlem yapmaya hazır hale getirilmesi gereklidir. Ödeme işleminin gerçekleşmesi için temassız kart, hazır cihaza 4 santimetreden daha yakın olmalıdır. Daha uzak bir mesafeden işlem gerçekleştirilmesi bugünün işlem standartları gereği mümkün değildir.
 
- Temassız özellikli kart ve cihazlar ulusal ödeme şemalarının getirdiği ek güvenlik standartlarına tabidir. Ayrıca, ödeme kabul cihazları bankaların belirlediği risk kriterlerine uygun kişilere verilmektedir ve bankaların devamlı kayıt ve takibi altındadır.
 
- Temassız kartlara yönelik özel kontrollerin yanı sıra temassız özellikli kartların sınırlı ödeme limitleri mevcuttur.
 
- Ek olarak, son üç yıllık BKM'ye yapılan farklı dolandırcılık bildirimleri dikkate alındığında, her 1 milyon temassız işlem için ortalama 140 adet, yani %0.014 oranında bir dolandırıcılık vakası bildirimi yapılmıştır. Bu rasyo, Türkiye'nin teknolojik altyapı ve yurtiçi kuralları sayesinde yurtdışındaki benzer ödeme sistemleriyle karşılaştırıldığında en güvenli ülkelerden biri olduğunu göstermektedir.
 
TEMASSIZ ÖDEMELER VERİMLİLİK YARATIYOR

 
Temassız ödemeler kart sahiplerine hız ve kolaylık sunar, kartın elden bırakılmamasına imkan sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azaltır. İşyerlerine artan verimlilik ve azalan operasyonel maliyetler başta olmak üzere bir çok fayda sağlar. Bu özellikleriyle temassız ödemeler zaman kazandırır ve ülke ekonomisinde verimlilik yaratır.
 
Dünyada temassız ödeme kabul eden işyeri sayısı son bir yılda %72 artarken, Türkiye'de temassız cihaz adedi üç katına çıkarak 300 bin adedi bulmuştur. Hızla kabul gören temassız teknolojisi ile bugün dünyada 4 milyon işyerinde temassız işlem yapılıyor.
 
Avrupa'da bugün kartlı işlemlerin %13'ü temassız gerçekleşiyor. Ülkeler bazında bakacak olursak, Çek Cumhuriyeti'nde kartlı ödemelerin %72'si , Polonya'da %55'i, Macaristan'da ise %40'ı temassız olarak gerçekleşiyor. Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye'de %1 olan bu oranı, Avrupa ortalama seviyesi olan %13'lere ulaştırmak en önemli hedefimiz.
 
Temassız ve yakın alan iletişimi (NFC) ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)