BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBiyolojik terör operasonunda şok gözaltı----

Biyolojik terör operasonunda şok gözaltı

Biyolojik terör operasonunda şok gözaltı
09 Nisan 2013 - 09:06 www.finansgundem.com

GDO'lu pirinç operasyonunda üç şirketin yetkilileri gözaltına alındı

TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez laboratuvarında yapılan incelemede pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edildi. Bu rapor üzerine polis operasyon düzenledi ve üç şirketin yetkilileri; Bayram F., Fuat F., Sezgin F., Abdullah B., Ali S., Nasip M. ve Şerafettin M.’yi gözaltına aldı. Şüphelilere, “Biyolojik terör” ve “kaçakçılık” suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.
TÜBİTAK ve farklı üniversitelerde yapılan incelemelerde, pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edildi.
2 Mart’ta başlatılan soruşturma kapsamında, Göze Tarım, Tat Bakliyat ve Tiryaki Agro’ya ait 23 bin ton pirince el konulmasının ardından alınan numuneler, TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez labaratuvarına gönderildi. Yapılan incelemelerde pirinçlerin yüksek oranda GDO içerdiği tespit edilince, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Söz konusu üç şirketin yetkilileri hakkında yakalama kararı çıkarılması üzerine, dün Mersin Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri ile Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi polisleri ortak operasyon düzenledi. Soruşturma kapsamında Bayram F., Fuat F., Sezgin F. Abdullah B., Ali S., Nasip M. ve Şerafettin M. gözaltına alındı. Şüphelilere, ‘Biyolojik terör’ ve ‘kaçakçılık’ suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.
TÜBİTAK RAPORU VAR
Pirinçlerine el konulan Tiryaki Agro, Tat Bakliyat  ve Göze Tarım, yaptıkları ilk açıklamalarda ürünlerinde GDO olmadığını, aynı gemide ithal edilen mısır ve soya gibi diğer ürünlerden pirinçlere GDO bulaşmış olabileceğini iddia etmişlerdi. İtirazlar üzerine pirinç numuneleri TÜBİTAK ve bazı üniversitelere analiz amacıyla gönderildi. Savcılığa ulaşan inceleme sonuçlarına göre, pirinçlerde yüksek oranda GDO bulunduğu belirtildi.
RAFTAKİ PİRİNÇTE GDO
Mersin Savcılığı, Tat Bakliyat’a ait 3 parti halinde ithal edilen ve piyasaya sürüldüğü tespit edilen 8000 ton pirincin incelenmesi için 25 ilin Tarım Müdürlüğü’ne talimat gönderdi. Manisa Tarım İl Müdürlüğü marketlerde satışı yapılan Tat Bakliyat’a ait pirinçten aldığı numuneleri Tarım Bakanlığı’na ait İzmir’deki labaratuvara gönderdi. İncelemelerde market rafında satılan pirincin GDO’lu olduğu ortaya çıktı. Raporda, “Pirinçte GDO tespit edilmiştir” denildi.
Bakanlık da soruşturma başlattı
Mersin Limanı üzerinden Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı(GDO) pirinç ithal edildiği iddiasıyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da soruşturma başlattı. Bakanlık yetkilileri, firma sahiplerinin gözaltına alınmasının adli soruşturma kapsamında olduğunu belirterek, “Bakanlığımız da iddialar üzerinde soruşturma açtı. Pirinçlerin incelenmesi, GDO’lu olup olmadıkları, halk sağlığını tehdit edip etmediği yönündeki soruşturmamız devam ediyor” dedi.
Ticarete konu olan ilk GDO’lu pirinç mi?
Tarım Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bugüne kadar dünyada ‘ticarete konu olmuş’ hiçbir şekilde GDO’lu çeltik üretimi yapılmadığına dikkat çekmişti. Açıklamada GDO kaynağının soya tozundan bulaştığına dair iddiaları savcılığın incelediğine de dikkat çekilmişti. Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan da Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Bugüne kadar ticarete konu olmuş GDO’lu çeltik üretimi hiçbir şekilde yapılmamıştır. Dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz” dedi. Arslan, “Mesnetsiz haberlerin kaynağı, çeltik kabuğuna 10 binde 4 oranında GDO bulaşmasından ibarettir. AB ülkelerinde bu bulaşmaların engellenemeyeceği kabul edilmekte ve binde 9’luk oranla ithalata izin verilmektedir. Buna karşın ülkemiz mevzuatında çeltiğin bulaşma oranının sıfır olması beklenmektedir” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)