BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBitcoin’de yükseliş sinyalleri----

Bitcoin’de yükseliş sinyalleri

Bitcoin’de yükseliş sinyalleri
11 Mart 2021 - 13:01 www.finansgundem.com

Kurumsal ve bireysel yatırımcıların aldığı pozisyonlar piyasada sağlıklı bir hareket ile yükseliş yönünde sinyal veriyor.

Bitcoin (BTC) fiyatı, Şubat ayının son gününde 43.000 dolarlık dip seviyesini gördükten sonra, 10 Mart'ta yüzde 28 oranında artışla 57.000 dolar seviyesine ulaştı. 21-23 Şubat arasında uzun pozisyonlardan kaynaklanan 5,9 milyar dolarlık devasa nakde dönüş işleminin etkisi geçti. Vadeli işlem sözleşmeleri tüm zamanların en yüksek seviyesi 20,3 milyar dolara ulaştı.

Bitcoin, 57.000 dolara yükselirken, en azından vadeli işlemler ve hacim göstergeleri açısından bireysel yatırımcıların FOMO (fırsatı kaçırma korkusu) etkisinde kalmadıklarını gösteriyor.

Fonlama oranı nötr seviyede devam ederken spot işlem hacimleri durgunlaştı ve vadeli işlemlere ait açık pozisyon miktarındaki büyümenin sağlıklı olduğuna işaret etti.

Yukarıda gösterildiği gibi, BTC'deki toplam vadeli işlemlerin açık pozisyonu, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20,3 milyar dolara yükseldi. Uzun ve kısa pozisyonlar eşleşse de genellikle bu durum yükseliş olarak algılanır. Öte yandan bu verideki artışın ardından sürekli vadeli işlemlerde yüksek bir fonlama oranı geldiği için hafif bir uyarı olarak düşünülmeli.

FİNANSMAN ORANI NÖTR

Sürekli vadeli işlemler; likit yapıları ve son işlem tarihinin yönetilebilmesi sayesinde, bireysel kaldıraçlı işlem trader'ları için tercih edilen araçtır. Dengeli bir risk yönetimi sağlamak için türev borsaları, ya sürekli uzun vadeli (alıcılar) ya da kısa vadeli (satıcılar) yatırımcılardan sekiz saatte bir ücret alır. Fonlama oranı olarak bilinen bu gösterge, daha fazla kaldıraç talep eden uzun pozisyon bulunduğunda pozitife döner. Yetersiz marj gözlenen uzun pozisyonlar, zorla sonlandırıldığından genellikle nakde dönüşür. Bu nedenle aşırı kaldıraç, önemli fiyat düzeltmeleri için birincil katalizördür.

Yukarıda belirtildiği gibi, 8 saatlik ücret şubat sonunda yüzde 0,2'ye ulaştı ve aylık yüzde 19,7 civarında gerçekleşti. Bu oran, uzun vadeli işlemler için oldukça maliyetli, ancak Bitcoin fiyatı 22 Şubat'ta 48.000 doların altına düşünce bu etki ortadan kalktı.

8 saat başına mevcut yüzde 0,05 fonlama oranı standart olarak kabul edilir ve sağlıklı piyasalar bu seviyeyi arar. Bu gösterge, yüzde 4,6 aylık ücrete eşittir ve kaldıraçlı uzun ürünler için sorun teşkil etmemelidir.

SPOT DÖVİZ HACMİ YÜKSELMEDİ

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 58.300 dolara yaklaşırken bireysel FOMO devreye girmiş olsaydı, spot döviz hacimleri olumlu yönde etkilenirdi.

Yukarıda gösterildiği gibi, en son 8 milyar dolarlık 5 günlük hacim ortalaması, son birkaç haftaya kıyasla oldukça sabit kaldı. Bu nedenle, bireysel yatırımcıların spot BTC veya sürekli vadeli işlem sözleşmelerine yoğunlaştıklarına dair bir gösterge bulunmuyor.

Bu veriler, kurumsal müşterilerin yılbaşından bugüne yüzde 70'lik kazancına bakılmaksızın yoğun bir şekilde BTC biriktirdiğine işaret ediyor. Bitcoin'den daha fazla fiyat artışına yer olduğu ortaya çıkıyor.

Analistler, bu faaliyetin bireysel yatırımcıların hızlı alımlarını tetikleyeceğini öne sürse de, şu anda buna dair bir işaret görülmedi.

Bir dev daha Bitcoin’e yatırım yapacak

Bitcoin ATM sayısı dünya genelinde yüzde 57 arttı

JP Morgan’dan kripto para hisseleri fonu

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)