BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBitcoin rallisinden alınması gereken 3 önemli mesaj----

Bitcoin rallisinden alınması gereken 3 önemli mesaj

Bitcoin rallisinden alınması gereken 3 önemli mesaj
26 Şubat 2021 - 15:42 www.finansgundem.com

Kripto paraların dalgalanmasını harekete geçiren süreçler gelecekte devletlerin ekonomi politikası tasarımlarını ve etkinliğini belirleyebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’in erken dönemlerinde dijital para biriminin bir tür dolandırıcılık olduğu ya da ilgi çekmeyecek bir varlık olduğu gibi birçok düşünce yer alıyordu. Ancak Bitcoin’in bugün geldiği nokta bunu dile getirenlerin yanılmış olduğunu kanıtlıyor. Cambridge Üniversitesi Profesörü ve Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı Mohamed El-Erian Bloomberg’deki yazısında Bitcoin rallisinde hükümetlerin görmesi gereken 3 önemli unsura dikkat çekti. İşte El-Erian’ın yazısı:

Bitcoin'in fiyatı sadece üç ayda üç katına çıktı ve son 12 aylık fiyat değişimi %400'ün üzerinde. Bu ralliyi yatırımcıların perspektifinden analiz etmek, bu etkileyici ralliyi neyin yönlendirdiğini ve küresel finans ve para hakkında ne söylediğini anlamanın iyi bir yoludur. Ayrıca, özellikle Avrupa ve ABD'deki hükümetler ve merkez bankaları olmak üzere çok sayıda yetkilinin Bitcoin fenomeni hakkında uyardığı için önemli açıklamalar da bulunuyor.

Tesla ve Square'in Bitcoin satın aldıklarına dair geniş kapsamlı açıklamaları, kripto paraların genişleyen bir benimsenme sürecini vurgulamaktadır. Gün geçtikçe daha fazla şirket, Bitcoin'in paranın iki temel özelliği olan daha yaygın olarak kullanılan bir ödeme şekli ve değer deposuna evrilme olasılığını göz önünde bulundurmak zorunda.

Bununla birlikte, özellikle dolar ve euro gibi dünya çapında kullanılan para birimlerine sahip ülkelerde kamu sektörüne açık bir mesaj veriliyor: Kripto para birimlerini destekleyen her iki teknolojiyi de ve daha endişe verici olan tarafta, geleneksel paradan uzak büyüyen bir göçün potansiyelini ve bunun para politikasının etkinliği ve para biriminden kâr elde etme yeteneği üzerindeki etkilerini çok daha fazla ciddiye alın.

Bitcoin'in olağanüstü yükselişini harekete geçiren ikinci unsur, Tesla ve Square gibi şirketlerin dahli gibi pozitif sebeplerle değil daha çok negatif sebeplerle yatırımcıların ilgisini çekmesiyle gerçekleşti. Birçokları bu piyasa oyununa dahil oldu.

Bazıları enflasyondan ve para biriminin değerinin düşmesinden korkuyor. Diğerleriyse, ABD devlet tahvil verimlerinin son zamanlarda bir miktar da olsa düşük olduğunda ve hisse senetleri gibi risk varlıklarındaki geleneksel negatif korelasyonun önemli ölçüde zayıfladığını düşünerek finansal riskleri azaltmak arayışıyla Bitcoin’e yöneldi.

Bununla birlikte, risk azaltma hedefiyle yapılan konumlandırmalar artık daha değişken bir bileşeni oluşturduğundan, gelecekteki finansal istikrara yönelik daha yüksek tehditleri de beraberinde getiriyor.

Spekülatif akışlarsa Bitcoin’deki üçüncü etkiyi oluşturuyor. Bitcoin, bazı piyasa oyuncuları için hızlı ve büyük kazançlar sağlayan bir dizi varlığın bir parçasıdır. Bu durum, finansal piyasaların birçok segmentinde ortaya çıkan daha genel bir aşırı risk alma olgusunun bir parçasıdır. Bu alana rekor miktardaki kredi emisyonları ve riskin en düşük puanlı yüksek getirili şirket tahvillerine yayılmasından ünlü özel amaçlı halka arz şirketlerine (SPAC) ve Reddit hisse senedi fenomeninin çoğalmasına kadar birçok örnek verilebilir. Bu noktada bir kez daha belirtmek gerekir ki hükümetler ve merkez bankaları söz konusu alanda gelecekteki finansal oynaklık ve istikrarsızlık riskine ilişkin güven verici mesajlar vermekten uzaktır.

Bitcoin'in doğumu ve çocukluk dönemi sırasında çok fazla kişi bu fenomeni eğer bir tür dolandırıcılık değilse kısa ömürlü ve ilgi çekici olmayan bir varlık olarak görerek reddetmekte gecikmedi. Şimdiye kadar yanıldıkları kanıtlandı. Bugün, çok fazla yetkili mercii kripto para birimine yönelik oldukça dar bir pencereden bakmaya meyillidir. Ancak bu böyle olmamalı. Bitcoin fiyatında gerçekleşen değişim, politikaların tasarımı ve etkinliği ile ilgili daha geniş çaplı gelişmelerin göstergesidir

 

Musk, soruşturulmayı bekliyor

 

Kenevir hisselerindeki yükseliş kırmızı alarm veriyor

 

15 kentte dijital para dolandırıcılığı: 22 gözaltı

 

.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)