BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin para mı, yatırım aracı mı?----

Bitcoin para mı, yatırım aracı mı?

Bitcoin para mı, yatırım aracı mı?
09 Aralık 2021 - 17:11 www.finansgundem.com

Yayınlanan bir raporda 2021 yılında Bitcoin'in yatırımcıların görüşlerinde nasıl değişiklik gösterdiğine ve yılın trendlerine ışık tutulurken, yatırım aracı olarak görenlerin arttığı belirlendi.

Dijital varlık yönetim şirketi Grayscale’in araştırma kolu olan Grayscale Research'ün, "2021 Bitcoin Yatırımcı Araştırması'na 12-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında yaşları 25 ile 64 arasında değişiklik gösteren ve hanelerinin mali kararlarında söz hakkı olan 1.000 kişi katıldı.

Katılımcılarının tümünün yatırılabilir varlıklarda hane olarak en az 10 bin dolar yatırımı ve 50 bin dolar geliri vardı.

Araştırmaya katılan 1.000 kişiden yüzde 26’sı, Bitcoin sahibi olduğunu açıkladı. Bu oran 2020 yılında yüzde 23 olarak ölçülmüştü. Katılımcıların yüzde 55’i ise Bitcoin’e geçtiğimiz 12 ay içinde yatırım yapmaya başladığını aktardı.

Bitcoin’i geçtiğimiz 1 yıldan daha önce satın alan katılımcıların yüzde 66’sı BTC’lerini hala tuttuklarını açıkladı. Satış yapmış olan yatırımcıların yüzde 91’lik ezici çoğunluğu ise satışlarından kâr ettiklerini belirtti.

Araştırma katılımcılarının yüzde 77’si, araştırma gerçekleştirildiği sırada henüz bulunmayan Bitcoin ETF’lerinin başlatılması halinde Bitcoin’e yatırım yapmalarının daha olası olduğunu açıkladı. Bu temenni, 2021 yılı bitmeden gerçek oldu. 20 Ekim’de New York Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenen ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) ilk işlem gününde bir ETF'nin şimdiye kadar gördüğü en yüksek "doğal" hacmi gördü. BITO Bitcoin’in kendisi yerine vadeli işlemleri takip ediyor olsa da, kripto parayı ana akıma kazandırma yolunda büyük bir adımı temsil ediyor.

BITO’nun ardından Valkyrie Bitcoin Strategy ETF ve VanEck Bitcoin Strategy ETF gibi BTC vadeli işlemler tabanlı, bunun yanı sıra Bitcoin'e önemli miktarda yatırım yapmış şirketlerin performansını izleyen Volt Equity Crypto Industry Revolution and Tech ETF gibi birçok Bitcoin ETF’si daha başlatıldı. Grayscale’in kendisi de önümüzdeki yıl Grayscale Bitcoin Tröstü'nü (GBTC) ETF’ye dönüştürmek için başvuruda bulunacağını açıkladı.

2020-2021 Bitcoin rallisi ve kurumsal yatırımcıların sektöre birer birer giriş yapması, yatırımcıların en büyük kripto paraya bakışlarını da değiştirmiş gibi gözüküyor. Araştırma katılımcılarının yüzde 44’ü, 2021’de geçtiğimiz yıla kıyasla Bitcoin’e daha olumlu baktığını belirtirken, yalnızca yüzde 10’u görüşlerinin olumsuz yönde değiştiğini söyledi. Görüşlerinde hiçbir değişiklik bulunmayanların oranı ise yüzde 46 olarak ölçüldü. 

Bitcoin’in yatırımcılar arasında iki ana kullanım alanı bulunuyor: Değer saklama aracı ve ödeme yöntemi.

Yıla 30 bin doların altında başlayan BTC’nin yıl içinde neredeyse 69 bin dolara kadar yükselmesi, kripto parayı değer saklama aracı olarak tercih edenlerin sayısında da artışa yol açtı. Grayscale’e göre Bitcoin’i para birimden çok değer saklama aracı olarak görenlerin oranı, 2020’ye kıyasla üç kat artış gösterdi.

Bu yatırımcıların yüzde 37’si Bitcoin’i kısa vadeli bir yatırım olarak değerlendirirken, yüzde 55’i ise uzun vadeli yatırımı tercih ettiğini açıkladı.

Araştırmada ortaya çıkan çarpıcı bir faktör ise, en büyük kripto paranın daha yaşlı yatırımcılar arasında gördüğü kabul oldu. 55-64 yaş aralığında BTC’yi yatırım olarak değerlendiren yatırımcılarının oranı, 2021 yılında yüzde 16 artış gösterdi.

Bitcoin, bu yıl kadın yatırımcılar arasında da yaygınlık kazandı. BTC’ye yatırım yapmayı değerlendirebileceğini belirten kadın katılımcıların oranı, bu yıl yüzde 6 yükseldi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)