BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBitcoin madencileri sona yaklaşıyor----

Bitcoin madencileri sona yaklaşıyor

Bitcoin madencileri sona yaklaşıyor
25 Mart 2021 - 16:29 www.finansgundem.com

Kripto para madenciliği küresel enerji ve bilgisayar çipi arzı üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Ülkeler bu duruma engel olma kararı almadan önce alternatif bir yöntemin bulunması gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ortaya çıkışından bu yana Bitcoin’le ilgili birçok şikayet oldukça abartılıydı. Ancak kripto paranın artan fiziksel kaynak kullanımı, görmezden gelinemez bir seviyeye ulaştı. Bitcoin madenciliğinde oldukça yüksek miktarda enerji sarfiyatı ve bilgisayar çipi kullanımı gerekiyor. Eğer Bitcoin hükümetlerle karşı karşıya gelmek istemiyorsa, kripto paranın fiyatını korumak için, sürekli olarak dev kaynak tüketimini gerektirmeyen teknolojilere geçiş yapması gerekiyor.

Bitcoin eleştirilerine yönelik sorunlardan biri de, birçok insanın bu konuda abartılı tepkiler vermiş olması. Bitcoin’in ilk savunucuları, kripto paranın merkez bankalarını alt edeceğine ve dolar gibi para birimlerinin yerine geçeceğine inandı ve bazıları inanmaya devam ediyor. Bu durum bazılarının Bitcoin’i hükümetleri yok etmek için tasarlanmış bir plan olmakla suçlamasına bile neden oldu. Ancak Bitcoin yüksek seviyelerdeki volatilitesi devam ederken, dominant bir para birimi olmayı başaramaz.

Aynı zamanda Bitcoin’in volatilitesinin azalması için de, fiyatının zaman içinde düşmesi gerekecek. Oldukça dalgalı olsa ve birçok balonu içinde barındırsa da fiyat yükselmeye devam etti. Bu ilk aşamalarda kripto parayı alan yatırımcılar ve kripto donanımı sektöründekiler için oldukça iyi. Ancak Bitcoin’in yüksek fiyatı şimdi, kripto para için yeni sorunlar yaratıyor olabilir. Çünkü diğer finansal varlıkların aksine Bitcoin fiyatı yükselirken, daha fazla kaynak tüketiyor.

Bloomberg’in haberine göre, dolar gibi normal para birimleri için transferler bir banka gibi güvenilir bir kurum tarafından kayıt altına alınıyor ve doğrulanıyor. Ancak Bitcoin işlemleri “madenci” olarak bilinen bir grup insandan oluşan ağ tarafından doğrulanıyor. Madenciler bir işlemi onaylayan kişi olmak için yarışıyor. Numarayı tahmin eden şanslı madenci ise, bir miktar Bitcoin’i ödül olarak kazanıyor. Bitcoin’in fiyatı yükseldikçe, bu yarışı kazanmak giderek daha değerli bir hale geliyor ve bu büyük ödül oyuna daha fazla madenciyi çekiyor. Böylelikle ise daha fazla kaynak tüketimi gerçekleşiyor.

Bu kaynaklar arasında bilgisayar çipleri ve bilgisayarların çalışması için gerekli olan elektrik de bulunuyor. Tüm sistem merkeziyetsizleştirilmiş bir güven yaratıyor. Kötü niyetli hiçkimse, tüm Bitcoin’leri ele geçirmek için tüm işlemleri değiştiremez. Bunun için diğer tüm madencileri alt edebilecek bilgisayar çipi ve elektrik gerekiyor. Başka bir deyişle Bitcoin işlemlerini kayıt altına almak ve doğrulamak için kullanılan tüm kaynakların maliyeti, ağın şeffaf ve güvenilir olmasını sağlıyor.

Bu nedenle Bitcoin’in fiyatı yükseldikçe, daha fazla kaynak tüketiyor. finansgundem.com'un yaptığı derlemeye göre, 2017’nin ilk dönemlerinde, Bitcoin fiyatı yalnızca 1,000 dolar seviyesindeyken digiconomist isimli site, Bitcoin madenciliğinin yılda yaklaşık 10 terawatt elektrik tükettiğini tahmin ediyor. Bundan dört yıl sonra, Bitcoin fiyatları 60,000 dolar seviyesini zorluyor ve enerji tüketimi de bununla birlikte yükselişe geçti.

Yakın zamanda Çin İç Moğolistan Bölgesi’nde Bitcoin madenciliğini yasaklarken, bazı ABD eyaletleri de madencilik aktivitelerini sınırladı. Bitcoin madencileri bu durumu pik saatlerde üretilen fazla güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak çözmeye çalışıyor. Ancak bu ekstra enerjinin ne kadar yeterli olacağı bilinmiyor. Bununla birlikte Bitcoin’in bilgisayar çipi ihtiyacı, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun ve Samsung Electronics Co.’nun üretim zincirini zora soktu ve otomobil üreticilerinin milyarlarca dolar kaybetmesine neden olan küresel bir çip kıtlığı yarattı.

Bitcoin’in giderek artan kaynak tüketimi, Bitcoin’i destekleyen teknolojideki temel bir zayıflığa işaret ediyor. Altın gibi birçok finansal varlık için, depolama maliyeti fiyat yükselirken yükselmiyor. Birçok para birimi için ise işlem ücretleri oldukça düşük. İnsanlar bankalara ve hükümetlere güvendiği için bu merkezi kurumlar devasa ölçeklerde para transferlerini neredeyse sıfır maliyetle gerçekleştirebiliyor. Ancak buna karşılık Bitcoin’in merkeziyetsizleştirilmiş güveni, Bitcoin değerlendikçe daha pahalı hale geliyor.

Bu süreç sonsuza dek devam edemez. Ekonomist Herbert Stein, “eğer bir şey sonsuza dek süremezse, sona erer” dedi. Zaman içinde birçok bölge İç Moğolistan örneğini takip ederek Bitcoin madenciliğini yasaklama kararı alacak. Güney Kore ve Tayvan hükümetleri ise bilgisayar çiplerinin madencilere satılmasına müdahale edecek. Bu durum ise Bitcoin madencileri için olduğu kadar kripto yatırımcıları ve yazılımcılar için de zor koşullar ortaya çıkaracak.

Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Bitcoin karşıtı

 

Bitcoin'e ABD'de yasak gelebilir!

 

Dijital banka lisansı için mevzuat hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)