BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBitcoin ile ile alışveriş nasıl yapılır?----

Bitcoin ile ile alışveriş nasıl yapılır?

Bitcoin ile ile alışveriş nasıl yapılır?
15 Ağustos 2021 - 10:32 www.finansgundem.com

Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleriyle alışveriş yapmak mümkün mü?

Bitcoin (BTC), değer saklama aracı olmasının yanı sıra, geçtiğimiz on yılda işlem gerçekleştirme yeteneklerini geliştiren güncellemeler aldı. Artık pek çok işletme, Bitcoin'i hem yüz yüze hem de online ödeme aracı olarak kabul ediyor.

Diğer birçok kripto para biriminden daha yüksek ücrete sahip olmasına rağmen BTC, özellikle güvenlik konusundaki bilinirliği göz önüne alındığında, yüksek meblağlı işlemler için tercih ediliyor.

Bitcoin topluluğu, piyasada bulunan çok sayıda merkezi ödeme sistemine geçerli bir alternatif olması adına, en büyük kripto para konumundaki varlığa ilk günden beri güvendi. Yine de BTC, en çok altın ve hisse senetleri gibi uzun vadeli yatırım olarak kullanılıyor.

Buradaki ana sorun ağın gerçekleştirebildiği işlem sayısında: Bitcoin'in maksimum kapasitesi saniyede sadece yedi işlem gerçekleştirebiliyor. Bu arada Visa, 2019 yılında 185 milyardan fazla işlem gerçekleştirdi.

Ancak kredi kartı işlemlerinin anında gerçekleşmediğini de belirtmekte fayda var. Bu işlemler, bazı durumlarda günlerce sırada beklerken Bitcoin, sıkışıklık zamanlarında işlemleri birkaç saatlik sıralarda beklettiği için eleştiriliyor.

Bitcoin ağında, kredi kartlarında olduğu gibi bekleyen ve tamamlanmış işlemler var; kullanıcılar sıklıkla bu ikisini aynı sanıyor.

Bitcoin daha çok kullanılmaya başladıkça ve işlem sayısı arttıkça ağ şişecektir. Ağ sıkışıklığı sırasında işlemlerin sayısı, bekleme süreleri ve en önemlisi de işlem ücretleri artar; kullanım azaldığında düşer.

Bunun en bilinen örneği, 2017 yılında fiyatların fırladığı dönemde, artan kullanım ve yoğun alım satım işleminden ötürü Bitcoin işlem ücretlerinin yükselmesiydi. Bu süreçte Bitcoin'in finansal kapasitesi sorgulanır olmuştu ve birçok büyük şirket ödeme yöntemi olarak Bitcoin'i kabul etmeyi bırakmıştı.

Ağ tıkanıklığına karşı Lightning Network
Bitcoin, ağ tıkanıklığının önüne geçmeyi hedefleyen bir ölçeklenebilirlik çözümüne sahip: Lightning Network…

İşlemleri düşük ücretlerle neredeyse anında gerçekleştirmek için devlet kanallarını kullanıyor. Bu ağ, işlemleri gerçekleştirdikten sonra Bitcoin blockchain üzerinde güncelleme yapıyor.

Kullanıcı dostu olmaması, Lightning Network sisteminin benimsenmesini sınırlandırıyor. Kullanıcılar, mevcut durumda işlem gerçekleştirmeden Lightning kanallarını oluşturmak ve kanallarına para yatırmak zorunda. Ayrıca işlem tamamlanana kadar da bu kanalları açık tutmaları gerekli.

Lightning Network, Lightning işlemlerini sıradan BTC işlemlerinden farksız hale getirerek gizliliği arttıran bir Bitcoin güncellemesi olan Taproot'dan faydalanacak. Bitcoin'in geleceği hakkında umut veren, Lightning sayesinde BTC ile alışveriş yapılmasını kolaylaştıran cüzdanlar da olacak.

Bitcoin ile kahve almak
Lightning'in çözdüğü en önemli sorun, Bitcoin'i bir bardak kahve satın almak gibi küçük işlemlerde de geçerli kılmak. Eğer bu tür küçük ve sık yapılan işlemler için Lightning kullanılmazsa yüksek Bitcoin ücretleri yüzünden astar yüzünden pahalıya gelebilir.

İkinci en önemli sorun ise fiziksel mağazalardaki işlem süresi. Örneğin, kasa sırasına girince, Bitcoin ile ödeme yapan birinin arkasında 10 dakika beklemek sinir bozucu olabilir.

Lightning, potansiyel olarak yukarıdaki sorunların ikisini de daha kullanıcı dostu olması halinde çözebilir. Bitcoin destekçileri, Lightning tam anlamıyla uygulanmaya başladığında Bitcoin'in Visa'ya rakip olabileceğini umuyor.

Bunun yanı sıra online işlemler, özellikle de mobil cüzdan kullanılarak QR kodu ile ödeme yapılması, sırada beklemeye neden olmadığından Bitcoin ile ödemeyi mümkün kılıyor. Online alışverişlerdeki yükseliş, özellikle fiziksel mağazaların düşüşe geçmesi ile BTC ödemelerinin yaygınlaşması artabilir.
(Emre Günen /Cointelegraph)

Bitcoin'den servet kazandı, dünya turuna çıktı

Bitcoin madenciliği zorlaşıyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)