BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin El Salvador’un sonu olabilir----

Bitcoin El Salvador’un sonu olabilir

Bitcoin El Salvador’un sonu olabilir
15 Mayıs 2022 - 16:37 www.finansgundem.com

Bitcoin'i yasal ödeme aracı haline getirerek tarihe geçen El Salvador, kriptoların sert düşüşü nedeniyle zarara uğrarken Bitcoin endeksli devlet tahvilleri nedeniyle ülkenin borç riski büyüyor.

Kripto paralarda yaşanan sert düşüş yatırımcıları tarihi zararlara uğratırken piyasadaki deprem Bitcoin sevdalısı El Salvador’a da pahalıya patladı.

Orta Amerika ülkesi El Salvador'un Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin kripto sevgisinin ülke ekonomisine zararı büyük oldu. Başkan Bukele'nin Twitter paylaşımlarına dayanarak El Salvador'un en az 1391 Bitcoin satın almış olduğu hesaplandı.

Söz konusu alımların bazılarının 51 bin dolar civarında yapıldığı bilinirken Bloomberg’in hesabına göre ülkenin kripto yüzünden 40 milyon dolar civarında zararı da olduğu belirtildi.

TEMERRÜT RİSKİ ARTIYOR

Sözcü'de yer alan habere göre, ancak zarar sadece kripto yatırımı ile sınırlı değil. Bitcoin’e endeksli devlet tahvillerinden de ülkenin büyük zarar uğradığı tahmin ediliyor. Uzmanlar bu durumun ülkenin mali durumunu daha da sıkıştırdığı görüşünde. 24 milyar dolardan fazla devlet borcunun temerrüde düşme olasılığının da arttığı düşünülüyor.

Buna rağmen hükümetin Bitcoin inadı sürüyor. El Salvador, son düşüşle birlikte 500 Bitcoin daha alarak, toplam rezervini yaklaşık 1900 Bitcoin’e çıkarttı. El Salvador, Bitcoin’i geçen yılın Eylül ayında resmi para birimi haline getirmişti.

Yoksul orta Amerika ülkesi yirmi yıl önce doları ulusal para birimi olarak kabul ettiğinden, El Salvador borçlarını ödemek veya harcamaları artırmak için kendi parasını basamıyor. Yani ülke kendi harcamalarını kısmak veya harcamalarını sürdürmek için daha fazla borç almak zorunda.

HALK BITCOIN KULLANMIYOR

Öte yandan Bukele, El Salvador’un kıyısında tamamen Bitcoin ile finanse edilecek bir şehir oluşturacaklarını açıklamıştı. ‘Bitcoin Şehri’nin, uluslararası bir havalimanına sahip olacağı ve vergiden muaf olacağı ifade edilmişti.

Bununla birlikte Bitcoin’in El Salvador halkında günlük kullanımı da yaygın değil. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, hükümetin günlük kripto para işlemlerini kolaylaştırmak için tasarladığı Chivo Cüzdan uygulamasını indiren El Salvadorluların yüzde 80’si uygulamanın hediye olarak verdiği 30 doları harcadıktan sonra kullanmaya devam etmedi.

El Salvador üzerine araştırma yapan London School of Economics’ten Frank Muci konu ile ilgili WSJ’ye “Başkan, ekonomik politika oluşturma açısından pusulasız görünüyor ve sonuç olarak El Salvador, potansiyel bir temerrüt krizine doğru gidiyor” yorumunda bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) geçtiğimiz aylarda El Salvador’u Bitcoin’in yaratacağı riskler konusunda uyarmış, 1,3 milyar dolarlık bir yardım kredisine ilişkin müzakereleri durdurmuştu.

Bitcoin toparladı, Luna düşüyor

 

Bitcoin sahiplerinin @’ı zarar etti

 

El Salvador, Bitcoin tahvil ihracını erteledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)