BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBirleşme ve satın alma iştahı dört yılın dibinde----

Birleşme ve satın alma iştahı dört yılın dibinde

Birleşme ve satın alma iştahı dört yılın dibinde
09 Ekim 2018 - 09:16 www.finansgundem.com

Küresel bazda birleşme ve satın alma faaliyetleri ticaret savaşı korkuları ve Brexit endişeleri arasında dört yılın en düşük seviyesine geriledi

Global arenada şirket satın alma ve birleme iştahı son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst& Young (EY) tarafından yıllık olarak hazırlanan “Küresel Sermaye Güven Barometresi” başlıklı raporu şirket satınalma ve birleşmelerinin Brexit, ticaret savaşları endişeleriyle düştüğünü ortaya koyuyor.

Araştırmaya katılan 45 farklı ülkeden 2 bin 600 üst düzey yöneticinin yüzde 46’sı önümüzdeki yıl içinde şirket birleşme veya satın almasına olumlu bakıyor. Ancak bu rakam geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüşe işaret ediyor.

Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firmalarından Ernst&Young’ın anketine katılan yöneticilerin büyük bir çoğunluğu gelecek yıl boyunca satınalma ve birleşme faaliyetlerinin önündeki en büyük risk olarak düzenleme ve jeopolitik belirsizliği görüyor.

Ernst&Young küresel faaliyetler masası başkan yardımcısı Steve Krouskos ,“Sermaye Güven Endeksi” raporuna ilişkin gönderdiği yazılı açıklamada, “Jeopolitik gelişmeler, dünya ticareti ve gümrük tarifeleri üzerindeki belirsizlikler nihayetinde bazı anlaşma yapıcıların duraklama düğmesine basmasına neden oldu “ifadelerini kullanıyor. Ve ekliyor: “2018’in ilk yarısında bilançoların beklentilerin üstünde gelmesi ve anlaşmalar için yadsınamaz stratejik zorunluluğa rağmen bu yıl şirket satınalma ve birleşme faaliyetlerinin başlangıca oranla daha zayıf bitmesini bekliyoruz." 

Mega anlaşmaların adresi ABD oldu

Küresel satınalma ve birleşme faaliyetlerinde ilk sırada ABD yer alırken onu İngiltere izledi. Global bazda şirketler ticaret ve gümrük tarifeleri konusundaki çatışmaların yolaçtığı zararı hafifletmek için çaba sarf ediyor. EY anketine katılan şirket yöneticlerinin yüzde yirmisi Brexit’e rağmen İngiltere’yi fırsatlara açık bir yer olarak görüyor. Satınalma ve birleşme faaliyetlerinde İngiltere’yi sırasıyla Kanada, Almanya ve Fransa izledi.

ABD’li medya devi Comcast’in İngiliz Sky’ı satın almasının yanında Amerikalı şirketlerin İngiliz firmalarına yönelik öne çıkan devralma anlaşmaları arasında Coca-Cola’nın 5.1 milyar dolar karşılığında kahve zinciri Costa’yı ve Apple’ın 400 milyon dolarla müzik platformu Shazam’ı satın alması yer alıyor.

Dev pazarlıklara siyasi belirsizlik freni

Bu yıl şirket satın alma ve birleşmelerinde mega fırsatlar açısından dikkate değer bir yıl olarak başladı. Alman ilaç devi Bayer, 2018’in başlarında ABD tarım firması Monsanto’yu satın almak için 63 milyar dolarlık anlaşmayı sonlandırmayı başardı. Amerikan medya titanı Disney ve Comcast arasında Twenty-First Century Fox’u satın almak adına ateşli bir teklif savaşı yaşandı. Ve sonunda dünyanın en büyük medya ve eğlence şirketlerinden The Walt Disney Company, yapımcılık ve dağıtım medya şirketi 21st Century Fox’u satın almak için 71,3 milyar dolara anlaşmaya vardı. NBC kanalının sahibi Comcast Group ise İngiliz rakibi Sky için kesenin ağzını açarak 40 milyar doları gözden çıkardı. Ancak yıla hızlı bir giriş yapan pazarlıklar Ernst&Young’a göre siyasi belirsizlikler nedeniyle fren yaptı. Tüm bu olumsuzluğa rağmen temel öğeler sağlam kalırken, şirket yöneticilerinin yüzde 90’ı piyasalarda iyileşmeyi bekliyor.(Aydın Şahinalp/Dunya)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)