BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBirikimlerin büyümesine engel 3 faktör----

Birikimlerin büyümesine engel 3 faktör

Birikimlerin büyümesine engel 3 faktör
30 Kasım 2021 - 15:30 www.finansgundem.com

Giderek daha fazla ABD’li birikim yapmaya başlıyor ancak birikimleri yetersiz kalıyor. Hatalı birikim yapmak ya da birikimleri yanlış yerlerde değerlendirmek, fırsat kayıplarına neden olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her ay kenara para ayırabiliyorsanız, finansal gelecekleri için birikim yapan ve sayısı giderek artan grubun bir parçasısınız. ABD Ekonomik Analiz Bürosu’na göre, korona virüs krizine rağmen giderek daha fazla ABD’li kişisel birikim hesaplarına para yatırıyor. Ancak birikim yapan ABD’lilerin %51’i Bankrate tarafından yapılan bir anket çalışmasına göre, birikimleriyle üç aylık giderlerini karşılamıyor.

Forbes’un haberine göre ABD Merkez Bankası (FED) ABD’lilerin %39’unun 400 dolarlık bir acil gideri dahi karşılayabilecek miktarda birikiminin bulunmadığını tahmin ediyor. Eğer benzer bir durumdaysanız, gelirinizin bir kısmını birikime ayırıyor ve birikimlerinizin finansal geleceğiniz için bir katkısı olmadığını görüyorsanız, doğru şekilde birikim yapmıyor olabilirsiniz. İşte birikimlerin büyümesine engel olan 3 faktör.

1. Birikimlerinizi günlük harcamalarınızı yaptığınız hesapta tutmak

Birçok kişi birikim yapıyor olsa da bu birikimleri yanlış yerde tutabiliyor. Örneğin eğer tüm gelirinizi tek bir hesapta tutuyorsanız, her ay ne kadar harcayabileceğinize karar vermeniz zorlaşabilir. Aynı zamanda bu paranın ne kadarının birikimlere ayrılacağını kestirmek de güçleşir. Bunun yerine birikimlerinizi günlük harcamalarınızı yaptığınız hesaptan ayırdığınız takdirde, birikim için ayıracağınız parayı harcama ihtimaliniz düşer.

Bunun için hesabınızın bulunduğu bankada günlük kullandığınız hesaba ek olarak bir hesap daha açabilirsiniz. Aynı bankada birden fazla birikim hesabı açmak ise tüm birikim ve yatırımlarınıza tek bir yerden ulaşabilme imkanı tanır. Ancak çeşitli bankalarda hesap açmak, zaman zaman daha iyi faiz oranı elde etme fırsatı yaratabilir.

Birikimlerinizi tutmayı tercih ettiğiniz bankadan bağımsız olarak, fonlarınızı nasıl organize ettiğiniz konusunda stratejik davranın. Birikim hesaplarınızdan birini borç ödemeleri için kullanırken, bir diğerini uzun vadeli hedefleriniz için kullanın. Buna ek olarak acil durumlar için de ayrı bir hesap açabilirsiniz. Bunun haricinde, günlük harcamalarınızı gerçekleştirdiğiniz hesabın da ayrı olması gerekiyor.

2. Geleneksel birikim hesaplarından beklentilerin çok yüksek olması

Elbette geleneksel birikim hesapları, birikim yapma yöntemlerinden bir tanesi. Ancak finansgundem.com'un derlemesine göre birikimleri büyütmek için en ideal yer olmayabilir. Bunun nedeni de, çeşitli yatırım araçlarının mevduat faizlerinden daha yüksek getiri imkanı tanıyor olması. Bir birikim hesabı açmayı düşünüyorsanız, standart bir hesap yerine yüksek faiz oranı sunan bir hesap seçin. Faiz oranı ne kadar yüksek olursa, paranız o kadar artar.

3. Yeterli miktarda birikim yapılmaması

Yatırım hesapları, birikim hesaplarından çok daha yüksek getiriler sağlıyor. Elbette yatırım yaptığınızda daha fazla risk almış oluyorsunuz ancak yatırımların ortalama yıllık getirisi %10. Bu oran ise herhangi bir birikim hesabının sunduğu getiriden çok daha yüksek. Birikim yapan birçok kişi için riskler, potansiyel getirilerden çok daha düşük. Elbette daha fazla yatırım yaptıkça, zaman içinde getiri miktarınız da artıyor.

Büyük miktarlarda yatırım yapabilecek geliriniz olmasa dahi, bir yerden başlamak kilit önem taşıyor. Portföylerinde dikkat çeken büyümeler gören yatırımcıların birçoğu, küçük miktarlarla yola çıktı. Dahası şimdilerde yapay zeka (AI) teknolojisi de yatırımcıların doğru bir strateji geliştirmesine destek veriyor. Örneğin Q.ai AI teknolojisini kullanarak portföylerde dağılım dengesini otomatik olarak sağlıyor.

 

ING Türkiye müşteri iletişim merkezi’ne birincilik ödülü

 

İstanbul'da simide zam geldi!

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon son 25 yılın zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)