BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBir Çin bankası Türkiye'de banka kuracak----

Bir Çin bankası Türkiye'de banka kuracak

Bir Çin bankası Türkiye'de banka kuracak
14 Mayıs 2014 - 12:38 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19. Dünya Yatırım Konferansı'nın açılışında çarpıcı açıklamalarda bulundu

Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin (WAIPA) başkanlık görevini yürüten Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın ev sahipliğinde düzenlenen 19. Dünya Yatırım Konferansı'nın açılışı Soma maden ocağında hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşuyla başladı.

Konferansın açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Soma'da gerçekleşen olayda hayatını kaybeden madencilerin ailelerine baş sağlığı dileklerini iletti. 

Şimşek, Türkiye'nin finansal krizi kısa sürede atlattığını ve önemli bir büyüme noktası içerisinde olduğunu belirterek, "Asya gerçekten fenomenel bir ilerleme yaşadı ama Türkiye'nin de önemli bir ilerleme sağladığını söyleyebiliriz" diye konuştu. 

Dış talebin yükselmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak jeopolitik bazı sorunlarla uğraşmak durumda kaldıklarını ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Bu da finansal mali önlemlerin sıkılaştırılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bizim en büyük ticari alanımız Avrupa olduğu için oradaki rakamlara bakılması gerekiyor. Oradaki üretim çıktılarımız hala yüksek. Geçtiğimiz yıllar içerisinde baktığımızda 2008'in başlangıcından itibaren 5,3 milyon yeni istihdam yaratmış durumdayız. Küresel finansal krizi düşündüğünüzde bu gerçekten çok büyük bir başarı. Cari açıkta yüksek bir rakamla karşı karşıyayız. Tarihsel perspektiften bakıldığında enflasyon oranımız şu anda kendi içerisinde ufak bir yükselme yaşasa da tek haneye inmesi büyük başarı ama bizim yüzde 1-2-3'e çekmemiz gerekiyor."

Şimşek, Türkiye'nin dış borçlarına bakıldığında kamu tarafının borç veren konumda olduğunu, Türkiye'de bankaların da durumlarının iyi olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki özelleştirmelere değinen Şimşek, "Özelleştirme süreci içerisinde sermaye piyasasında faaliyette bulunan pek çok şirketin ilgilenebileceği alanlar bulunuyor" dedi. 
Şimşek, şu anda bir Çin bankasının Türkiye'de banka kurmak için çalıştığını aktararak, "Türkiye'de iyi bir bankacılık var ama İslami finans açısından gidilecek çok yol var" değerlendirmesini de yaptı. 

Enerji verimliliğini artırmak için birçok çalışma yapıldığını belirten Şimşek, ulaştırma alanındaki yatırımları anlattı.

Şimşek, son 10 yıldaki reformlar sayesinde uluslararası yatırımcılar bakımından cazip duruma gelen Türkiye'nin çok önemli bir iç pazara sahip olduğunu dile getirdi. Çalışan uluslararası şirketlere bakılıdığı zaman, 10 yıl önce 3 bin 200 şirket varken şubat ayı itibariyle bu rakamın 37 bin 737'ye ulaştığına dikkati çeken Şimşek, gelecek 10 yıl içinde de bu rakamı ikiye katlamayı planladıklarını kaydetti. 

Şimşek, Türkiye'ye gerçekleştirilen doğrudan yatırımlara ilişkin rakamlara da işaret ederek, "Doğrudan yatırımların akışına bakıldığı zaman 1980-2002 yıllarında toplam 14,8 milyar dolarlık bir rakam söz konusu iken şimdi 140,6 milyar dolarlık bir rakam söz konusu. Bu rakam göreceli olarak da Türk ekonomisinin kuvvetli olduğunu göstermekte. Türkiye çok uzun zamandır istikrarlı reformlar gerçekleştirmekte ve bunun meyvelerini yemektedir" bilgisini paylaştı. 

Bu arada Bakan Şimşek, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı toplantıya, yakalarına Soma maden ocağında hayatını kaybeden madenciler için taktıkları siyah kurdele ile katıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)