BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBinbaşgil bankacılık sistemini övdü----

Binbaşgil bankacılık sistemini övdü

Binbaşgil bankacılık sistemini övdü
07 Mayıs 2014 - 16:28 www.finansgundem.com

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, faiz oranlarının düşmesinin bankalar açısından iyi bir durum olduğunu ifade etti

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Financial Times Türkiye Zirvesi’nde bankacılık sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Binbaşgil, Türkiye'nin önünde çok önemli hedefleri olduğunu belirterek, "Bunları Türkiye başaracak güçtedir. Bunun için Türkiye'nin aşağı yukarı her yıl yüzde 5 ve üzerinde büyümesi gerekmektedir. Burada zorluk nedir? Bunu biz nasıl sürdürülebilir yapabiliriz? Çünkü tasarruf ve cari açık problemlerimiz var… Ama rakamlara bakarsak her yıl yüzde 25 oranında yatırım yapmamız gerekecek" dedi.

Bu yatırımları yapmak için de tasarruf oranlarının yukarı çekilmesi gerektiğini vurgulayan Binbaşgil, birkaç ay önce alınan makro ihtiyati tedbirlerin işe yaradığını söyledi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ ARTTI

Yılın ilk dört ayında tüketici kredilerinin sadece yüzde 2'lik bir artış gösterdiğini ve kredi kartlarında aslında negatif büyümenin (yüzde -6,7) olduğunu ifade eden Binbaşgil, "Bu ülke için sağlıklı bir durum. Bu makro ihtiyati tedbirlerin etkili olduğunu gösteriyor. Bankacılık sistemi de makro ihtiyati tedbirleri destekliyor. Biz destekliyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Sürdürülebilir büyüme açısından bunların önemli olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

BANKACILIK SİSTEMİYLE GURUR DUYULMALI

Binbaşgil, bankacılık sistemiyle gurur duyulması gerektiğine işaret ederek, Türkiye'nin sağlam, likiditesi ve varlık kalitesi olan bir bankacılık sisteminin bulunduğunu söyledi.

Global krizde Türkiye'nin bankacılık sektöründeki sağlam yapısıyla bunun üstesinden gelebildiğini anımsatan Binbaşgil, şöyle konuştu:

"Sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 15-15,5 civarında. Bankacılık sisteminde uzun vadede bunun olmasını isteriz. Türkiye'nin iddialı hedefleri var. Bunlara ulaşmak için de kuvvetli ve sağlam bankacılık sistemine ihtiyacımız var. Karlılıklarımızı da idame ettirmemiz gerekiyor."

TASARRUF ORANLARI DÜŞÜK

Türkiye'de tasarruf oranlarının düşük olduğuna dikkati çeken Binbaşgil, TCMB'nin ve BDDK'nın aldığı tedbirlerle tasarruf oranlarının artacağını dile getirdi.

Binbaşgil, tüketim destekli büyüme yerine üretim destekli büyümenin olması gerektiğine değinerek, bugüne kadar tüketim tarafından gelen bir büyümenin yüzde 70 ağırlıkta olduğunu ve Türkiye'nin bunu yüzde 60 seviyesine çekmesi gerektiğini  söyledi.

O YATIRIMLAR ESKİDEN HAYALDİ

Türkiye'ye yüksek teknoloji ürün üretimi için doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelmesi halinde ihracatın büyümeye katkısının daha da artacağını aktaran Binbaşgil, "Önümüzdeki on yıl boyunca her yıl altyapı yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor" dedi.

Altyapı projelerinde 15 ila 20 milyar dolarlık kısmın yerel bankalar tarafından finanse edilmesi gerektiğini ifade eden Binbaşgil, eskiden bir hayal olan bu durumun alınan tedbirlerle artık mümkün olduğuna dikkati çekti.

FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİ BANKALAR AÇISINDAN İYİ

Global likiditedeki genişleme nedeniyle birçok gelişmekte olan ülkede faizlerin düştüğüne değinen Binbaşgil, faiz artışı durumunda bankaların bilançolarını bu duruma adapte etmeleri için yaklaşık 9-10 ayın gerektiğini belirtti.

Faiz oranlarının düşmesinin bankalar açısından iyi bir durum olduğunu ifade eden Binbaşgil, "O yüzden bankalar son on yılda nispeten karlı olabildi. Faiz oranlarının tek haneli rakamlara düşmesi, bankacılık karlılığında pozitif bir trend sağladı" diye konuştu.

Binbaşgil, enerji yatırımlarının finansmanı konusunda bankacılık sektörünün büyük ilgisi olduğunu ifade etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)