BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBinali Yıldırım: Yatırım yapan bizdendir----

Binali Yıldırım: Yatırım yapan bizdendir

Binali Yıldırım: Yatırım yapan bizdendir
28 Kasım 2017 - 15:19 www.finansgundem.com

Başbakan Yıldırım, Londra ziyaretinde yatırımcılarla bir araya geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere ziyareti kapsamında yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda  önemli açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım, “Türkiye’ye yapılacak bir yatırım, Türkiye ile sınırlı değil, etrafında büyüme hırsı, azmi olan birçok ülkeye de yapılmış yatırım anlamı taşıyor. Uluslararası doğrudan yatırımları önemsiyoruz. Buna yönelik olarak özel düzenlemeler yaptık, teşvik düzenlemeleri yaptık” dedi. Yıldırım, İngiltere temasları kapsamında İngiliz yatırımcılarla bir araya geldi. Burada konuşan Yıldırım, Başbakan Theresa May’in resmi davetlisi olarak İngiltere ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsatarak, toplantının faydalı olması ve Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ilerlemesi temennisinde bulundu. Yıldırım, Birleşik Krallık’ın, Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat gerçekleştirdiği ülke olduğunu dile getirerek “Geçen yıl itibariyle ikili ticaret hacmimiz 17 milyar doların üzerine çıktı. Bu daha önce hedeflediğimiz 20 milyar dolara oldukça yakın. Diğer yandan Birleşik Krallık menşeili firmaların Türkiye’de bugüne kadar 10 milyar dolarlık bir yatırımı var. Bu sayede 3 bin Birleşik Krallık şirketi Türkiye’de yatırım yapmış durumda. Bu tabii ki Türkiye ekonomisi açısından önemli bir seviye olmakla beraber aynı zamanda Birleşik Krallık şirketlerinin de ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri bu yatırımlar sayesinde hem Türkiye pazarında hem de Türkiye’nin etrafındaki pazarlarda daha etkin bir şekilde yer almalarına da fırsat sağlıyor. Ülkemizde yatırım yapan şirketlerin orijini, menşei neresi olursa olsun bizim şirketimizdir. Bizim şirketlerimizden farklı bir konumları yoktur ve biz bu anlayışla bütün şirketlerimizin sorunlarına, beklentilerine cevap veriyoruz” dedi. 

Zaman zaman bu şirketlerin temsilcileriyle bir araya gelmeyi önemsediğini belirten Yıldırım, geçen ekim başında önemli ölçeğe sahip şirketlerin temsilcileri ve May’ın ticaret temsilcisi Lord Janvrin’in katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Yıldırım, dün de Lord Janvrin ve Birleşik Krallık şirket temsilcileriyle bir araya geldiğini dile getirerek, sayıları 3 bini geçmiş Birleşik Krallık şirketlerinin son 15 yılda Türkiye’ye yaptıkları 10 milyar dolarlık yatırımla, Türk ekonomisine önemli katkı sağladığını, şirketlerin de büyük fırsatlara sahip olduğunu söyledi.

ÖZEL TEŞVİKLER VAR

Toplantıda, Türkiye’nin ekonomik perspektifini paylaşmanın yanı sıra, yatırımcıların gelecek yatırım planlarını öğrenme fırsatı bulacağını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Sizler Türkiye’yi tanıyorsunuz, biliyorsunuz. Türkiye’nin sağladığı imkânları, fırsatları biliyorsunuz. Türkiye öyle bir bölgede yer alıyor ki etrafındaki coğrafya, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, Balkanlar... Yakın coğrafyadan bahsediyorum, dört saatlik bir uçuşla 60’a yakın ülkeye erişebilirsiniz. Aynı zamanda da 1.5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu coğrafyada bir yılda üretilen toplam gayri safi hasıla 30 trilyon dolar civarında. Bunu anlatmamdaki sebep, çok dinamik bir coğrafyada yer alıyoruz. Türkiye’ye yapılacak bir yatırım, Türkiye ile sınırlı değil, etrafında büyüme hırsı, azmi olan bir çok ülkeye de yapılmış yatırım anlamı taşıyor. Uluslararası doğrudan yatırımları önemsiyoruz. Buna yönelik olarak özel düzenlemeler yaptık, teşvik düzenlemeleri yaptık. Özellikle stratejik katma değere sahip yüksek-orta teknoloji içeren yatırımlarda çok ama çok özel desteklerimiz var, gerek kuruluş gerek işletme safhasında bunları sağlıyoruz.”

BU YIL YÜZDE 6-7 BÜYÜRÜZ

Türkiye'nin ekonomisinin dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, 2016’daki hain darbe girişimine rağmen, ekonominin yılın sonunda toplamda yüzde 3.2 büyüme sağladığını anlattı. Yıldırım, 2017 için felaket senaryoları üretilmesine rağmen Türk ekonomisinin yılın ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde büyümeyle Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, “Bu sene sonunda öyle ümit ediyorum ki büyüme oranımız yüzde 6-7 arasında bir yerde gerçekleşecektir” dedi. 

Türkiye reel sektörünün üretmeye, güçlenmeye devam ettiğini dile getiren Yıldırım, geçen yıl ağustostan bu ağustosa kadar 1 milyon 400 bin yeni iş sağlandığına işaret etti. Türkiye milli geliri ve kişi başı milli gelirinin 15 yılda 3 kat büyüdüğünün altını çizen Yıldırım, Türkiye’nin altyapı yatırımlarını büyük oranda tamamladığını, daha fazla üretim, istihdam, ihracat ve ticaret için gerekli bütün çalışmalarını bitirdiğini söyledi. Türkiye’de işgücüne katılımın son 8 yılda, yüzde 44’ten yüzde 53’ün üzerine çıktığına işaret eden Yıldırım, “Sürekli işgücüne katılım oluyor. Burada işsizliğin de bir miktar yüksek seyretmesi gayet doğal” dedi. Türkiye’nin OECD ve G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Türkiye, küresel krizin başladığı 2008’den bu tarafa dünyada gerçekleştirilen 10 mega projeden 6’sını yapan bir ülke olmuştur” diye konuştu. (Hürriyet)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)