BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBina ruhsatları ile ilgili çok önemli düzenleme----

Bina ruhsatları ile ilgili çok önemli düzenleme

Bina ruhsatları ile ilgili çok önemli düzenleme
17 Temmuz 2019 - 14:15 www.finansgundem.com

1 Ocak 2019 tarihinden sonra resmî ve özel binalarda yapılacak deprem güçlendirmelerinde ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

Bina ruhsatları ile ilgili çok önemli düzenleme yapıldı. Ülke genelinde uygulanacak.İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından geçen yıl Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hazırlanmış, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY)” yürürlükten kaldırılmıştı.

Ancak ara dönemde hangi yönetmelik hükümlerinin geçerli olacağı, uygulayıcılar ve yetkili idareler arasında tereddüte neden olmuştu.Yayımlanan tebliğ ile uygulayıcılar ve yetkili idareler arasında tereddüt giderildi

Oluşan bu tereddütleri gidermek için İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı uygulama tebliği hazırladı. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Kapsamında Yapılacak Binalarla İlgili Uygulama Esaslarını içeren Tebliğ bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yayımlanan tebliğe göre 01/1/2019 tarihinden sonra; yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi işlemleri hakkında ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvuruları, yine bu tarihten sonra; bina kullanım sınıfı değiştirilecek veya esaslı tadilata tabi olacak binalar için ilgili idarelere yapılacak olan başvurularda ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

Ayrıca ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşasına başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve 1/1/2019 tarihinden önce ruhsat yenilemesi yapılmayan binalar için ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvuruları,01/1/2019 sonra eksik katlı yapılarda kat ilavesi için ilgili idarelere yapılacak başvurularda, ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve yine ruhsat süresi içersinde ilgili idarelere yapılacak olan esaslı tadilat( kat ilaveleri hariç) başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

Uygulamada bütünlük sağlanırken ekonomik kayıpların önüne geçilecek

Uygulama tebliğ ile birlikte yaklaşık bin 400’ ü bulan belediyelerde , ara dönemde hangi yönetmeliğin kullanılacağından kaynaklı oluşan farklı uygulamaların önüne geçilerek bir bütünlük sağlanacak. Ruhsat süresi devam eden inşaatlarla ilgili yapılacak tadilat taleplerinde (kat ilavesi hariç), yüklenici ve ruhsat merci arasında düşülen ihtilaflardan doğan imalat gecikmelerinin önüne geçilerek ekonomik kayıplar engellenecek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)