BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBİM'den perakende sektöründe flaş atak----

BİM'den perakende sektöründe flaş atak

BİM'den perakende sektöründe flaş atak
14 Temmuz 2014 - 19:34 www.finansgundem.com

​BİM, "File" isimli market zinciriyle Migros ve CarrefourSA gibi büyük marketlerle rekabete hazırlanıyor

Yeni bir şeyler söylemek üzere pazardaki stratejisini kırmızı çizgide tutan BİM, “File” isimli market zinciriyle Migros ve Carrefoursa gibi büyük marketlerle rekabete hazırlanıyor.

"Hard-discount" pazarının lideri olan BİM, şu anda genellikle 300-350 metrekarelik dükkanlarda süpermarketlere oranla daha dar bir ürün yelpazesiyle hizmet veriyor. BİM mağazalarında genellikle müşterilerin kullanımına yönelik otoparklar bulunmuyor. Pastane ve fırın mamülleri, et ve şarküteri ürünleri BİM raflarında yer almıyor.

File zincirinde yer alacak mağazalar 1.000 metrekarenin üzerinde bir alana sahip olacak. BİM, File marketlerle konsept olarak da yenilikler deneyecek. Marketlerden içeri girdiğinizde yerlerde sergilenen ürünler, açık koliler ve markalı olmayan ürünler BİM'in "hard discount" stratejisi dahilindeki tablolardan biriyken, File market zincirlerinde Migros ve CarrefourSA gibi pastane, et reyonu, şarküteri çeşitleri ve özel gıda alan konseptleri yeni market zincirinin en belirgin özelliği olacak.

TAZE GIDAYA ÖNEM VERECEK
Fortune Türkiye 'nin haberine göre, File marketlerinin bir diğer özelliği de metrekare olarak discount marketlere göre daha büyük alanlarda mağaza açmaya hazırlanıyor olması. Konusuna iyi odaklanmış ve birçok çeşidi bir arada sunan mağaza anlayışıyla yeni zincirine odaklanan BİM, büyük metrekarelerde rekabeti de kızıştıracak. File marketler, modern market algısıyla dikkat çekecek. Taze gıdaya önem verecek olan File ile kasap, şarküteri ve manav reyonlarına ağırlık verilecek. Müşterinin daha geniş alanlarda alışveriş yapabilmesi imkanı sağlanacak. Ücretsiz otopark hizmeti verilecek. Mağaza ürünlerinde sektördeki önemli markalar hedeflenirken, A ve A+ müşterilere odaklanılacak. Yeni marketlerle gelir seviyesi yüksek lokasyonlar hedefleniyor.

PAZARDAN CİDDİ PAY ALMAYI PLANLIYOR
Hissedarları değişse de, sistemin aynı kaldığı sürekliliğe sahip BİM, yeni market modeliyle de pazardan ciddi pay almayı hedefliyor. Pazara girdiği anda söylediği şeyi anlamaya hazır kitlesi olan BİM, mağaza sayısını ve cirosunu istikrarlı biçimde artıran Fortune 500 şirketlerinden biri. 2014 Fortune 500 listesinde ilk 10’a yerleşen ve ilk defa bir perakende markasının liderliğe doğru ilerlediği listede BİM, 2013 net satışlarını yüzde 20 artışla 11,8 milyar TL olarak gerçekleştirdi.2013’te BİM’in yatırım tutarı ise 245 milyon TL oldu. Hem ciro, hem de mağaza sayısı bakımından Türkiye perakende sektör lideri BİM, Deloitte tarafından hazırlanan “Perakendenin Küresel Güçleri 2014” raporunda, aralarında Apple ve Amazon’un da bulunduğu, en hızlı büyüyen 10 şirket arasında 9’uncu sırada yer alıyor. 2013’te dört yeni bölge merkezinin yanı sıra 345 yeni mağaza açarak ve mağaza sayısında yüzde 9,5 oranında büyüyen BİM’in Türkiye’deki mağaza sayısı 4 bin. BİM’in yurtdışı operasyonlarında ise en başarılı olduğu ülkeler Fas ve Mısır .

Yaklaşık 1 milyon 250 bin metrekare satış alanına, 500 bin metrekare depolama alanına sahip BİM; 26 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2014 sonuna kadar Malatya, Van ve Sivas’ta üç yeni bölge deposunu hizmete açacak olan BİM, böylece faaliyetteki bölge deposu sayısını 39’a yükseltecek. Faaliyetlerine 1995 yılında 21 mağazayla başlayan şirketin başarı formülünde, yaygın ve hızlı ağ konseptiyle hizmet sunma konusundaki başarısı yatıyor. BİM, gıda perakendeciliğinde sektöre yenilikler getirdi. Bu da şirketin, modern ticaretin halen gelişmiş pazarlara göre düşük seviyelerde olduğu Türkiye’de küresel rakiplerinin arasından sıyrılarak, ülkenin en büyük gıda perakendecisi olmasını sağladı. BİM, az ürün satarak rekabetçi stratejisiyle şube sayısını büyük oranlarda artırdı. Diğer yandan, discount mağazacılığı başlı başına psikoloji yönetmek gibi görüyor. Tecrübe, başarılı iş ortaklar, tedarikçiler, bölgesel yapılanma ve lokasyonu iyi tayin etmek, BİM’in başarılı olma koşulları.

Deloitte’un açıkladığı Ocak 2014 tarihli “Global Powers of Retailing” raporunda BİM, dünyadaki ilk 250 perakende şirketi içerisinde 167. sırada yer alıyor. İlk 250 arasında yer alan tek Türk şirketi BİM, ayrıca en hızlı büyüyen dokuzuncu perakendeci konumunda.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)