BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinBilim insanlarından yeni yöntem: Sivrisineklerle aşı!----

Bilim insanlarından yeni yöntem: Sivrisineklerle aşı!

Bilim insanlarından yeni yöntem: Sivrisineklerle aşı!
03 Ekim 2022 - 15:27 www.finansgundem.com

Bilim dünyası sıtma aşısı için geliştirilen sıra dışı yöntemi konuşuyor. Yeni bir araştırmaya göre uzmanlar, sivrisinek ısırıkları sayesinde sıtma aşılarını hızlı bir şekilde yapabileceklerini öne sürüyor.


Birleşik Krallık’ta sıtma aşılarını dağıtmak için sivrisinekleri kullanmayı amaçlayan sistemin klinik denemeleri devam ederken denemenin ilk bulguları da Science Translational Medicine’de yayınlandı.

SİVRİNEKLERLE AŞILAMA SİSTEMİ

Makaleye göre, bilim insanları sivrisinek ısırıkları yoluyla sıtma aşıları vermek için parazitleri genetik olarak değiştirebildiler. Aşıyı yapan sivrisineklere, istenen etkiyi elde etmek için Plasmodium falciparum olarak bilinen genetiği değiştirilmiş parazitleri yüklediler. Sonuçta da 1000 küçük uçan şırınga elde edilmiş oldu.

Sözcü'deki habere göre; Bu ilginç yöntemin en önemli sorunu ise etkililiği. Çalışmaya göre; sivrisinek aşı dağıtım sistemi yalnızca yüzde 50 civarında etkili oldu. Uzmanlar bu oranın henüz bir başarısızlık olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor.

TARTIŞMALARA YOL AÇACAK

Çalışmayı yorumlayan bazı araştırmacılar, sivrisineklerin bu şekilde kullanılmasının dikkat çekici olduğunu söylese de genetiği değiştirilmiş sivrisinek sürülerini salmanın sakıncalı olabileceğini de vurguladılar.

Sivrisinekleri aşı dağıtım sistemine çevirmek ilk etapta son derece cazip görünse de pek çok uzman kimin aşılandığının ve maruz kaldığının kontrol edilemeyeceğini, tıbbi onay ve biyoetik gibi sorunların da beraberinde gelerek ciddi tartışmalar yaratacağını belirtti.

Prof. Dr. Kadıoğlu: Dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde artış var

 

AYM Başkanı: Sivrisinekle mücadele edilemez, bataklık kurutulmalı

 

Bakanlık açıkladı: Sivrisinekten korunma rehberi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)