Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sigorta sektörünün üç aylık teknik kârları açıklandı. Buna göre üç aylık dönemde sektör 5 milyar 94 milyon lira teknik kâr elde etti. Geçen yılın aynı döneminde 630 milyon 125 bin lira olarak gerçekleşmişti. 2023 yılının üç aylık döneminde toplam prim 104 milyar 48 milyon lira oldu. Hayat dışı toplam prim 92,2 milyar, hayat 11,8 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektörün üç aylık mali kârı 89,3 milyon, vergi sonrası bilanço kârı 4,1 milyar oldu.
Üç aylık dönemde özkaynak toplamı 75,6 milyar olurken özkaynak kârlılığı yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Aktif toplamı 845 milyar lira aktif karlılığı ise yüzde 0,5 oldu. 2022 yılının aynı döneminde sektörün mali kârı 3 milyar 95 milyon, bilanço kârı 2,1 milyar olmuştu. Aynı dönemde özkaynak toplamı 43,5 milyar, aktif toplamı ise 476 milyar 697 milyon lira olarak gerçekleşmişti.
Deprem etkisi
Sektörde yüksek maliyetler nedeniyle sorun olan ve sigorta şirketlerinin yapmaktan kaçındıkları zorunlu trafik sigortası branşı zarar ettirdi. Bu kalemde ortaya çıkan teknik zarar 2 milyar 705 milyon lira oldu. Geçen yılın üç aylık döneminde ise teknik zarar 2,3 milyar lira olmuştu. Yangın ve doğal afet sigortalarında geçen yılın üç aylık döneminde 5,4 milyar liralık brüt prim yazılırken bu yılın aynı döneminde 13 milyarlık brüt prim üretildi.
Ancak geçen yıl 407,8 milyon liralık teknik kâr elde edilen bu branşta bu yıl depremin de etkisiyle 1 milyar lira teknik zarar yazıldı. Kaskoda üç ayda 16,6 milyar, sağlıkta 18,5 milyar liralık brüt prim yazıldı. Yılın geri kalanında özellikle Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)’nun zorunlu trafik için havuz çalışmasının devreye girmesiyle sektörün rahatlaması ancak maliyetlerin yüksekliği nedeniyle trafikte kârlılığın beklenmediği belirtiliyor.
Yaşanan deprem nedeniyle konut sigortalarında artış yaşanırken, bu branşta artışın devam edeceği, sağlıkta tamamlayıcı sigortaya talebin artacağı kaydediliyor. İlk üç ayda olduğu gibi kişiye özel sigortalara olan talebin de özellikle kasko branşında artacağı öngörülüyor.
Düğün iptaline 'düğün sigortası' güvencesi
Genel Sağlık Sigortası'nda borç affı
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.