BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBilanço küçültme hızını yavaşlatmayacak----

Bilanço küçültme hızını yavaşlatmayacak

Bilanço küçültme hızını yavaşlatmayacak
01 Aralık 2022 - 13:30 www.finansgundem.com

Fed, bilanço düşüşünde yakın gelecekte bir değişiklik öngörmüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (Fed), bilanço küçültme hızını yavaşlatmak için yakın gelecekte bir istek ya da makul bir gerekçe görmediğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed yetkilileri, dış gözlemcilerin belirttiği Fed’in parasal sıkılaştırma politikasına son vermesine neden olabilecek bilanço küçültme hamlesinden geri adım atmayacağını ifade ediyor. İddiaları makul bulmayan Fed, bilanço küçültme hızında yavaşlamaya gitmeyeceğinin altını çiziyor.

Rezervleri 1 trilyon dolar azaldı

Reuters’tan Michael S. Derby’nin haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell ve para politikası programını yöneten New York Fed Başkanı John Williams, aylık yaklaşık 95 milyar dolarlık Hazine bonosu ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden oluşan 8,6 trilyon dolarlık varlık portföyünün vadelerinin kısalmasına izin vermekten vazgeçmeleri için hiçbir neden görmediklerini söylüyor.

Program, kırk yılın en yüksek enflasyon seviyesini yakalamaya yardımcı olmak için mali koşulları sıkılaştırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası niteliği taşıyor. Programın ana itici gücü, arka planda istikrarlı bir şekilde küçülen bilanço ile birlikte Fed'in kısa vadeli faiz oranları hedefinde devam eden artışlara dayanıyor.

Fed yetkilileri, varlıklarını ne kadar küçültmek istediklerini veya sürecin ne kadar sürebileceğini belirtmiyor. Ancak bazı analistler, bankanın rezerv seviyelerinin gelecek yıl Fed'in düşüşü yavaşlatmak ve hatta durdurmak zorunda kalacağı noktaya kadar düşeceğini düşünüyor.

Şu anda Fed’in kasası, bir yıl öncesine göre yaklaşık 1 trilyon dolar azalarak 3 trilyon dolar rezervle dolu. Rezerv seviyelerinin güçlü olması, Fed'in kontrol araçlarının faiz oranları için hedef oran aralığını şu anda yüzde 3,75 ile yüzde 4 arasında, yani merkez bankası tarafından belirlenen seviyelerde tutmasına izin veriyor.

Güvenli bir yede durmak istiyoruz

Ancak rezervlerin kıtlaşması, kısa vadeli piyasaları karıştırabilir ve para politikasının yürütülmesini zorlaştırabilir. Bunun, Fed'in bilançosunu en son küçülttüğü Eylül 2019'da gerçekleştiği biliniyor. Ardından Fed, para piyasalarında sükûneti yeniden tesis etmek için Hazine bonolarını ödünç ya da satın alarak yaptığı likidite enjeksiyonları ile piyasalara müdahale etmek zorunda kalmıştı.

Powell ve diğer Fed yetkilileri, bunun henüz gerçekleşmeye yakın bir yerde olduğunu düşünmüyor. Powell, Washington'da yaptığı bir konuşmada, rezerv kıtlığına yakın olmadıklarının altını çiziyor.

Williams ise, bankasının mevcut durumu izlemek için finans sektörünü sürekli kontrol ettiğini belirtiyor. Williams, bankaların rezervlerini erittiklerini ve bundan mutlu göründüklerini kaydediyor. Williams, likiditede olası bir düşüşten endişe duymadığını da sözlerine ekliyor. Williams, herhangi bir likidite açığı oluşması durumunda kullanabilecekleri bir havuzları olduğunu da öne sürüyor. Williams, “Her şey yolunda gidiyor, hemen hemen tasarlandığı gibi” diyor.

Bununla birlikte Powell, Fed'in rezervleri çok fazla aşağı çektiği 2019 deneyimini tekrarlamaktan kaçınacağını öne sürüyor. Powell, “Rezerv talebi istikrarlı değil, önemli ölçüde yukarı ve aşağı hareket edebiliyor. Bu yüzden güvenli bir yerde durmak istiyoruz” diyor.

Powell, “Piyasalarda ve bankacılık sisteminde, genel olarak finansal sistemde bol miktarda rezerve ve bol likiditeye sahip olmak gerçekten bir kamu yararıdır” şeklinde konuşuyor.

Fed üyesinden Faiz açıklaması

 

Musk'tan Fed'e faiz çağrısı

 

Fed Başkanı Bullard'tan faiz artışı çağrısı

 

Bej Kitap: Faiz ve enflasyon ekonomi üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor

 

Powell: Faiz artırımında yavaşlama aralıkta başlayabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)