BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis'Big Four' devlerine güven kalmadı----

'Big Four' devlerine güven kalmadı

'Big Four' devlerine güven kalmadı
06 Eylül 2022 - 17:48 www.finansgundem.com

OECD’nin yayınladığı son ankete göre 138 ülkeden 1.200'den fazla vergi yetkilisinin dörtte biri Big Four firmalarının müşterileri için yasal boşluk aradığına inanıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Vergi kurumlarının büyük çoğunluğu, dünyanın en büyük dört mali denetim firmasının (Big Four), müşterilerine yardımcı olmak için yasal boşluklardan yararlanmaya çalıştıklarına inanıyor. Financial Times’ın haberine göre, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan son araştırma Big Four firmalarına olan güvensizliği ortaya koydu. Vergi dairesi çalışanlarıyla yapılan anket araştırmasında katılımcıların sadece dörtte biri Big Four firmalarının sürekli olarak yasaların ruhunu takip ettiğine inanıyor.

Katılımcılar ayrıca, Big Four şirketlerinin (Deloitte, EY, KPMG ve PwC) müşterilere agresif vergi stratejileri kullanmalarını tavsiye etme olasılıklarının yerel muhasebe firmalarından daha yüksek olduğuna inanıyor. Söz konusu durum firmalar ile hükümet yöneticileri arasındaki güven eksikliğinin altını çiziyordu.

Araştırma, devletlerin vergi kurumlarında, “Big Four şirketlerinin yapay vergi planlama yapılarını teşvik ettiğine” dair yaygın bir inancı da gösterdi. Vergi dairesi çalışanlarının önemli bir azınlığı, firmaların lobi güçlerini gayrimeşru olarak kullandıklarını söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Big Four devleri küresel muhasebe ve vergi danışmanlığı sektörüne hükmediyor ve dünyanın en büyük şirketlerinden iş kazanıyor. Şirketlerin vergi departmanları gelirlerinin bir kısmını da daha küçük çaplı yasal hizmetlerden elde ediyor. Söz konusu birimler en son yıllık bilançolara göre 37 milyar dolarlık birleşik küresel gelir bildirdi.

Son yıllarda Big Four şirketlerine yönelik kamuoyu tepkilerinin çoğunluğu bu şirketlerin oligopol güçleri haline geldiği üzerindeydi. Şirketlerin denetim kabiliyetine yönelik eleştiriler Almanya’daki Wirecard, Malezya’daki 1MDB ve İngiltere’deki Carillion skandallarının ardından çok daha belirgin hale geldi. Ancak firmalardaki bazı ortaklar, vergi danışmanlığı ve lobicilik faaliyetlerinin küresel ekonomi üzerinde denetim işlevlerinden çok daha büyük bir etkiye sahip olduğuna inanıyor.

Big Four firmaları genellikle devlet yetkililer tarafından resmi olarak iş birliği içerisinde gibi görülüyordu. Ancak pazartesi günü yayınlanan araştırma sonuçları, yetkililerin büyük oranda bu firmaların müşterilere yardım etmek için yasal boşluklardan yararlanmaya çalıştıklarına inandığını gösteriyor.

OECD raporu, 138 ülkeden 1.200'den fazla vergi yetkilisinin katıldığı bir ankete dayanıyor.

PwC, raporda ifade edilen tüm görüşlere katılmadığını söyledi ancak "güvenin dünyadaki vergi sistemlerinin etkin bir şekilde işletilmesinde kilit bir bileşen olduğu" konusunda hemfikir olduğunu da sözlerine ekledi. Firmadan yapılan açıklamada iş ahlakları gereği herhangi bir kararda “kamu yararının önemini açıkça gözettikleri” ifadelerine yer verildi.

EY, OECD'nin çalışmalarını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Firmadan yapılan açıklamada hem yanlış anlamaları ortadan kaldırmak hem de vergi mükellefleri ile vergi dairesi arasındaki yapıcı diyaloğu güçlendirmek için çalışacakları belirtildi. Açıklamada, "tüm yargı alanlarındaki tüm yasa ve yönetmeliklere ve en yüksek profesyonel davranış standartlarına uymaya kararlı oldukları" mesajına yer verildi.

KPMG ve Delloite konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

EY’nin bölünme planı sonbahara sarktı

 

PwC’de düşük standardın faturası ağır oldu

 

Hedefteki denetim şirketleri: KPMG, EY, PwC ve Deloitte

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)