BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBig Four denetim şirketine skandal suçlama----

Big Four denetim şirketine skandal suçlama

Big Four denetim şirketine skandal suçlama
21 Ekim 2020 - 17:10 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük dört denetim şirketinden birisi olan PwC’nin müşterilerinin gizli bilgilerini diğer şirketlerle paylaştığı iddia ediliyor. Dev finansal denetim şirketine 63 milyon sterlinlik dava açıldı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dört büyük finansal denetim şirketinden (Big Four) birisi olan PwC’nin Eski Kuzey İngiltere Başkanı Ian Green’in şirketin gizli belgelerini sızdırdığı iddia ediliyor. İddialar İngiltere Yüksek Mahkemesi’ndeki 63 milyon sterlinlik davanın tam merkezinde yer alıyor.

Financial News’in haberine göre eski adı Quindell olan teknoloji ve sigorta şirketi Watchston, Green’e şirketlerinin gizli bilgilerini 2015 yılında yatırım bankacılığı şirketi Greenhill & Co’da bir bankacıyla paylaştığı gerekçesiyle dava açtı. Bankacı hukuk firması Slater & Gordon’a danışmanlık yaparken firmanın profesyonel hizmetler kolunu satın almasını önermişti.

Slater & Gordon’ın (S&G) işletme için 637 milyon sterlin ödedi. Quindel’in iddialarına göre eğer sızıntı olmasaydı 700 milyon sterlin alınabilirdi ve aradaki fark olan 63 milyon sterlin dava konusu oldu. Quindell bu nedenle PwC’yi aradaki farkı işaret eden 63 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Ian Green’in kimliği 16 Ekim tarihli Yüksek Maheme duruşması sırasında PwC’nin savunmasında ortaya çıktı. PwC savunmasında, “Bay PwC’nin Ian Green’in ya da başka bir şekilde Quindell ile ilgili gizli bilgileri ifşa ettiği reddedilmiştir” ifadelerine yer verdi.

PwC, 15 Ocak 2015 tarihinde PwC ofisinde Green'in Greenhill & Co yatırım bankacısı Gareth Davies ile görüştüğünü reddetmedi. Ancak yapılan açıklamada görüşme için,” birbirlerini iş arkadaşı olarak gören iki bireyin kısa ve resmi olmayan bir kahve toplantısı” ibareleri kullanıldı.

Söz konusu toplantı ilk kez bir önceki duruşmada ortaya çıkmıştı. 2015 yılında 637 milyon sterline Quindell’in profesyonel hizmet birimini satın alan Slater & Gordon firmayı değer konusunda kendilerini yanıltmakla suçlamıştı.

Dava sürecinde Davires’in gönderdiği e-mail iş arkadaşları arasında yapılan toplantıyı detaylandırarak “PwC’nin yeniden yapılanmasının başı” olarak tanımlıyor.

PwC, Quindell'in mali durumunu gözden geçirmek ve muhasebe uygulamalarında herhangi bir değişiklik önermek üzere 2014 yılında görevlendirilmişti. Quindell, 2014 ve 2015 yıllarında PwC'ye 5 milyon sterlinden fazla ücret ödedi.

S&G'nin Quindell'e açtığı dava 2019 yılında mahkeme dışında sonuçlandı. Ancak şimdiyse diğer firma PwC’ye karşı 63 milyon sterlinlik yeni bir dava başlattı.

Quindell'in iddiasının ayrıntılara göre, Davies meslektaşlarına "Quindell'in gerçekten köşede yakaladıklarını şirketi soyup soğana çevirebileceklerini" söyledi.

Davies toplantının ardından Greenhill’deki meslektaşlarına gönderdiği bir e-postada Quindell’in 2015’in ortalarında nakdinin tükeneceğini, Green’in Davies ve S&G adına şirketin mali durumunu “sessizce” araştıracağının söylendiği belirtiliyor.

PwC savunmasında Green’in Quindell’in 2015’in ortalarına kadar parasının tükeneceğine ilişkin bilgileri kabul etmiyor.

Firma ayrıca Davies'in e-postasındaki bilgilerin (spekülasyon veya fikir bildirmenin aksine bilgi içerdiğini ve bilgilerin geçerli olduğunu) zaten kamu malı olduğunu ve/veya Greenhill tarafından halihazırda bilindiğini söyledi.

İki firma anlaştı PwC hedefte

Ekim 2019’dan bu yana uzun süredir devam eden S&G ve Quindell davası sırasındaki anlaşma, Quindell’in hukuk firmasına yönelik karşı iddialarında PwC’den gelen bilgilerin kötü niyetle kullanılarak işlemeye ödenen fiyatın düşürüldüğünün belirtilmesinin ardından gelmişti.

Önceki anlaşmanın bir parçası olarak, Quindell, PwC’ye açacakları bir davada S&G konusunda oluşabilecek herhangi bir zararda tazminat ödenmesini kabul etmişti.

PwC savunmasında, Slater & Gordon aleyhinde karşı dava açtı ve mevcut davada sorumlu bulunması halinde hukuk firmasının da peşine düşeceğini belirtti.

Slater & Gordon'un sözcüsü, şirketin Quindell ile ilgili tüm davalarının sonuca ulaştığını söyledi.

PwC sözcüsü şunları söyledi: "Söz konusu iddiaları reddediyoruz ve kendi iddialarımızı şiddetle savunuyoruz. Devam eden bir hukuki mesele hakkında daha fazla yorum yapmak uygun olmaz."

Google’a açılan dava tüm sektöre tehdit

 

GAP, Avrupa'daki 120 mağazasını kapatıyor

 

IMF neden yeni Bretton Woods istedi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)