BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBiden’ın vergi düzenlemesinin kaybedeni kim olacak?----

Biden’ın vergi düzenlemesinin kaybedeni kim olacak?

Biden’ın vergi düzenlemesinin kaybedeni kim olacak?
31 Mart 2021 - 18:09 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Joe Biden, devasa harcama önerilerini finanse etmek için büyük şirketlerden milyarlarca dolar vergi toplamayı planlıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakın zamanda 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin kabul edilmesiyle önemli bir siyasi zafer kazanan ABD Başkanı Joe Biden, şimdi ülkenin eskiyen altyapısını modernize edecek, yerli üretimi yeniden canlandıracak, iklim değişikliğiyle mücadele edecek ve gelir eşitsizliğiyle savaşacak yeni bir dev planı yürürlüğe sokmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan raporlarda, Biden’ın yardımcılarının toplamda 3 trilyonun üzerinde dev harcama önerileri hazırladığı öğrenildi. Yakın zamanda kabul edilen teşvik paketinin aksine, yeni önerilerin büyük oranda vergi artışlarıyla finanse edilmesi bekleniyor. Vergilerdeki düzenlemeler ise Biden’ın seçim kampanyasındaki vaatlerinin bir parçası ve 2021 ile 2030 yılları arasında 2,4 trilyon dolar gelir sağlaması hedefleniyor.

Ulusal Ekonomi Konseyi Genel Müdür Yardımcısı Bharat Ramamurti Biden’ın vergi stratejisini Bloomberg’e yaptığı açıklamada şu şekilde açıkladı: “Başkan en büyük kurumların ve son yıllarda oldukça yüksek performans göstermiş olanların bir miktar daha fazla ödemesi gerektiğine yürekten inanıyor.” Biden’ın kampanya önerileri ise uygulanacak vergi artışının ne şekilde seyredeceği konusunda bazı fikirler veriyor.

Biden kurumlar vergisini %21’den %28’e yükseltme taraftarı. Bu artış ise oldukça fazla ancak yine de finansgundem.com'un derlemesine göre, eski ABD başkanları Obama, Bush ve Clinton dönemlerindeki %35’lik kurumlar vergisi oranından önemli ölçüde düşük. Biden büyük şirketlere %15 minimum vergi uygulamasını da getirmek istiyor. Bu uygulamada ise bir şirket yüksek miktarda kredi almış olsa bile, yine de gelirlerinin %15’i kadar vergi ödemek zorunda kalacak.

Bu uygulamayla ise Amazon gibi ülkenin en büyük şirketlerinin, vergi indirimlerini ve kredileri vergiden kaçmak için kullanmalarını önlemek. Gelirlerinin büyük bir bölümünü yurt dışından sağlayan ya da veri depolama şirketi Seagate Technology gibi %21’in altında faiz ödeyen şirketler de özellikle vergi oranlarındaki değişimler karşısında savunmasız kalabilir.

Tax Notes’un Başekonomisti Martin Sullivan’ın yakın zamanda yaptığı analize göre en büyük 100 ABD şirketinden 33’ü Biden’ın %15 minimum vergi uygulamasının kurbanı olabilir. Bu şirketler arasında AT&T, Nvidia, Adobe, JPMorgan Chase, Intel ve Target gibi devler de yer alıyor.

Toplamda bu 33 şirket yeni vergi uygulamaları yürürlüğe girdiği takdirde her yıl fazladan 20 milyar dolar ödemek zorunda kalacak. Ancak Sullivan minimum vergi uygulamasının nihai sonuçlarının diğer vergi artışlarının sonuçlarından daha küçük olacağını söyledi. 

Vergi artırımı konusunda yönetimden herhangi bir plan açıklanmamış olsa da birçok şirket şimdiden bu uygulamanın etkileri için hazırlanıyor. Sentieo’nun analizine göre, şirketler aylardır muhtemel vergi artışlarına karşı zararlarını azaltmak için önlemler alıyor. Popüler seyahat rezervasyonları siteleri Priceline ve Kayak’ın üst şirketi Booking şubat ayında Biden’ın vergi artırımı planlarının operasyonlarını ve nakit akışlarını olumsuz etkileyeceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Finans devi Blackstone geçtiğimiz yıl kasım ayında Biden’ın vergi politikalarının portföylerinin karlılığını risk altında bırakacağını söyledi.

Biden henüz detaylı bir plan açıklamadı ve gelecek aylarda yüksek ihtimalle siyasi hazırlıklar yapılacak.

Çin yoksul ülkeleri borç batağına sokuyor

 

ABD konut piyasasında 10 ayın en büyük düşüşü

 

ABD’de istihdam beklentiler dahilinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)