BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBiden'dan 20 Ocak sonrası aşı seferberliği----

Biden'dan 20 Ocak sonrası aşı seferberliği

Biden'dan 20 Ocak sonrası aşı seferberliği
16 Ocak 2021 - 06:47 www.finansgundem.com

ABD'nin 20 Ocak sonrası başkanı Trump, aşı dağıtım programını açıkladı. Mevcut aşı dağıtım programını eleştiren Biden, yeni aşılama merkezleri kurulacağını yeni sağlık personeli görevlendirileceğini söyledi

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık görevini Donald Trump’tan devralacak olan Demokrat Joe Biden, dün açıkladığı ekonomi paketinin ardından bugün de yönetiminin korona virüs aşı dağıtım planını açıkladı.

Biden planının 5 önemli maddesini daha fazla kişinin ücretsiz aşılanması, yeni aşılama merkezlerinin oluşturulması, aşı stoğunun arttırılması, personelin seferber edilmesi ve aşı çalışmaları konusunda şeffaf olunması olarak özetledi.

Görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon doz aşı uygulamasını hedeflediğini belirten Biden, ‘‘Bana bunun gerçekçi olup olmadığını soruyorlar, ben inanıyorum, başarabiliriz. Şimdi büyük hedefler koyma ve bunları cesurca izleme zamanı’’ dedi.

‘‘Daha fazla kişi aşılanacak’’

Biden eyaletlere daha fazla öncelik grubu oluşturulması ve daha fazla kişinin aşılanması talimatını vereceğini belirtti. Mevcut aşı dağıtım çalışmalarını eleştiren Biden, ‘‘Bugün sorduğunuzda kimlerin aşılandığını bilmiyorlar. Çok sayıda aşı dondurucularda bekliyor. Aşı olmak isteyenler olamıyor’’ dedi. Biden sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü grup dışında da aşılamaların hızla yapılması gerektiğini kaydetti. Zaruri işlerde çalışan ilk müdahale görevlileri, öğretmenler, market çalışanları gibi grupların acilen aşılanmasının önemine dikkat çeken Biden, stokların şu an için olması gerektiği miktarda olmadığını ancak arttırmak için çalışacaklarını söyledi.

‘‘Aşılama merkezlerinin sayısı arttırılacak’’

Biden daha fazla kişinin aşılanması için daha fazla aşılama merkezi kurulması gerektiğini ve binlerce merkeze ihtiyaç olduğunu söyledi. Federal Acil Durum Dairesi’ne (FEMA) göreve geldiği ilk günlerde ilk aşılama merkezinin kurulması talimatını vereceğini belirten Biden, görevde bir ayı sona erdiğinde 100 yeni aşılama merkezinin kurulmuş olacağını ve milyonlarca kişinin bu merkezlerde aşı olacağını kaydetti. Biden, okulların, müzelerin, stadyumların bu amaçla kullanılabileceğini belirtti.

ABD'de korona aşısı olanların sayısı 10 milyonu geçti

Biden, salgından en çok etkilenen topluluklar olan siyahlar, Latinler ve yerli Amerikalılar’ın yaşadığı bölgelere de aşının yeterli şekilde dağıtılması için planlama yaptıklarını kaydetti; mobil klinikler, halk sağlığı merkezleri ve yerel sağlık hizmeti kurumları aracılığıyla zor ulaşılan bu topluluklara da erişim sağlayacaklarını belirtti.Aşı dağıtımının Ulusal Muhafızlar aracılığıyla yapılmasında eyaletlerin masraflarının yüzde 100 karşılanacağı sözünü veren Biden, ayrıca aşı faaliyetlerini hızlandırılması için ülke genelindeki tüm eczanelerin kapasitesinin arttırılacağını kaydetti. Biden, böylece Amerikalılar’ın randevu alarak her zaman ilaç ve grip aşısı gibi ihtiyaçları için gittikleri eczanelerde hızla Corona virüsü aşısı olabileceklerini belirtti.

‘‘Aşı seferberliği oluşturulacak’’

Sağlık profesyoneli havuzunun genişletileceğini belirten Biden, Acil Durum Hazırlık Yasası ile ile aralarında emekli sağlık profesyonellerinin de olduğu, eyalet yasalarına göre aşı yapma izni olmayan kişilere uygun eğitimle bu iznin verilmesini planladıklarını kaydetti. Biden, aşı uygulayabilecek personel sayısını arttırmak amacıyla federal hükümetin eyaletlerle işbirliği içinde bu eğitimlere destek vereceğini söyledi.

Kongre’den kamu sağlığı işgücü kapasitesini arttırmayı da isteyeceğini belirten Biden’ın hedefi 100 bin kamu sağlığı çalışanı için kaynak sağlayarak bu çalışanların sayısını üç katına çıkartmak.

Aşı stoğu arttırılacak Biden, yönetiminin bir diğer hedefinin de aşı stoğunu arttırmak olacağını kaydetti. Bunun için Savunma Üretim Yasası’nın devreye sokulacağını belirten Biden, bu sayede aşı dağıtımında karşılaşılabilecek cam ampul, stoper, şırınga, iğne eksiklikleri gibi engellerin aşılmasının hedeflendiğini belirtti. Biden, aşıya erişimi arttırırken ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın tavsiye ettiği takvim ve doz sayısının da dışına çıkılmayacağının altını çizdi. Biden, herkesin FDA’nın tavsiye ettiği takvime uygun olarak 2 doz aşı olacağını belirtti.

‘‘Halk eğitimi kampanyası yürütülecek’’

Hem eyaletlerin aşı dağıtım planlamalarını yapabilmeleri hem de halkın güvenini kazanmak için Corona virüsüyle mücadele ve aşı kampanyasının bulunduğu nokta konusunda hep şeffaf ve açık olacaklarını kaydeden Biden, ‘‘İlerlememiz ve hedeflerimiz konusunda sizi düzenli olarak bilgilendireceğiz’’ dedi, bu sürecin siyasetten tamamen uzak olacağı konusunda güvence verdi.Siyahlar, Latinler ve yerli Amerikalılar arasında aşıya karşı şüpheciliğin ön planda olduğunu belirten Biden, kamu eğitim kampanyasıyla bu kesimlere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

MASKE ZORUNLULUĞU KARARNAMESİ

Biden maske zorunluluğu kararnamesine imza atacağını ve görevdeki ilk yüz günde Amerikalılar’dan maskelerini takmalarını isteyeceğini kaydetti, bunu Demokrat ve Cumhuriyetçi eyaletlerin valilerinden de isteyeceğini söyledi. Biden, ‘‘Bu siyasi bir konu değil, hayat kurtarmak için atılan bir adım. Bunun partizan bir konu haline geldiğini biliyorum, halbuki ne saçma! Bu vatansever bir davranış. Biz bu virüsle savaştayız, uzmanlar şu andan itibaren Nisan’a kadar maske takılmasının 50.000 kişinin hayatını kurtaracağını söylüyor’’ diye konuştu. (amerikaninsesi.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)