BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBiber gazı Kovid-19 riskini artırıyor----

Biber gazı Kovid-19 riskini artırıyor

Biber gazı Kovid-19 riskini artırıyor
03 Haziran 2020 - 04:47 www.finansgundem.com

ABD'de siyahi Floyd'un polis şiddeti sonrası ölümü üzerine başlayan ve 8. güne giren protestoların korona virüste ikinci dalgaya yol açmasından endişe ediliyor. Polisin kullandığı biber gazı virüsün yayılmasında büyük rol oynuyor


Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) geçtiğimiz hafta siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinden sonra patlak veren ve ülke geneline yayılan gösterilerin korona virüs salgınında ikinci bir dalgaya neden olmasından korkuluyor.

Haftalar süren sokağa çıkma yasaklarından sonra önlemlerin kademeli olarak gevşetilmeye başlandığı bir çok eyalette çok sayıda insanın sokaklara çıkarak kalabalık protestolara katıldığı gözleniyor.

Los Angeles kentinde gösteriler nedeniyle bir korona virüs test merkezi kapatılmak zorunda kaldı. Belediye Başkanı Eric Garcetti protestoların adeta bir süper taşıyıcı etkinliğine dönüştüğü ve salgında ikinci bir patlamaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Maryland eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Larry Hogan da virüsün kuluçka süresi olan iki haftanın ardından salgında bir sıçrama yaşanmasından endişe ettiğini açıkladı.

Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms protestolara katılan kişilerin bu hafta içinde korona virüs testi yaptırmasını tavsiye etti.

Öte yandan New York Times'da yer alan habere göre bazı uzmanlar gösteriler açık alanlarda yapıldığı için hastalığı yayılma riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Öte yandan çok sayıda protestocunun maske takması ve kişilerin birbirlerine aşırı yaklaşmaması da salgının yayılmasını azaltıcı bir etken olarak görülüyor.

Koşarken ya da yürürken de virüs kapabilirsiniz

Fakat pandemiler üzerine çalışmalar yürüten tıp tarihçisi Howard Markel gösterileri 1918 grip salgını sırasında Philadelphia ve Detroit şehirlerinde yapılan kortaj yürüyüşlerine benzetiyor. Markel bu yürüyüşler sonrasında salgında sıçramalar gözendiğini hatırlatıyor.

Biber gazı riski artırıyor

Kalabalıkları dağıtmak için polisin kullandığı biber gazları da insanların gözlerinin yaşarmasına ve öksürmesine yol açıyor. Bu durumda solunum yoluyla bulaşan virüsün gözyaşı ve ağızdan çıkan damlacıklarla çok sayıda kişiye ulaşma ihtimali de yükseliyor. Ayrıca polisin müdahalesi ile kalabalık gruplar dar alanlara sıkışabiliyor.

Hava kirlilliğine yol açan parçacıklarda korona virüs tespit edildi

Dr. Markel böyle anlarda gerilimin oldukça yükseldiğini ve insanların etrafındaki insanlara ne kadar mesafe koyduğuna, kimin maske takıp takmadığına dikkat etmediğini vurguluyor.

Burada en büyük endişe ise koronavirüsün hiç semptom göstermeyen kişiler yoluyla da bulaşabilme yeteneği. Korona virüs taşıdığı halde belirti göstermeyen ve kendisini protestolara katılacak kadar sağlıklı hisseden kişiler bile farkında olmadan hastalığı yayıyor olabilir.

Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü direktörü Dr. Ashish Jha Covid-19 hastalarının yarısından fazlasının virüsü semptom göstermeyen ve hastalığı geçirdiğinin farkında olmayan insanlardan kaptığını hatırlatıyor. (euronews)

Pelosi'den Trump'a uyarı: Yangına körükle gitme

 

New York savaş alanına döndü: 700 gözaltı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)