BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBeyaz Saray geri adım attı ama gerilim zirve yaptı----

Beyaz Saray geri adım attı ama gerilim zirve yaptı

Beyaz Saray geri adım attı ama gerilim zirve yaptı
23 Ekim 2021 - 11:04 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Joe Biden'ın CNN ekranlarında yaptığı Tayvan açıklaması adeta deprem etkisi yarattı. Biden'a gelen tepkiler sonrası Beyaz Saray umutsuzca suları sakinleştirmeye çalıştı ama işe yaramadı

ABD yönetimi, şimdiye kadar olası Çin-Tayvan çatışmasında ne yapacağını hiçbir zaman resmi olarak açıklamamıştı ancak dün Başkan Joe Biden'ın yaptığı açıklama Washington'ın Tayvan'a ilişkin olarak uzun süredir uyguladığı hassas “stratejik belirsizlik” politikasını değiştirdiğini gösterdi. Dün CNN yayınına katılan Başkan Joe Biden, kendisine Çin'in Tayvan'a girmesi durumunda ABD'nin Tayvan'ı savunup savunmayacağının sorulması üzerine ise "Tabii ki de savunacağız, bu konuda verilmiş taahhüdümüz var." cevabını verdi.

Sözlerinin devamında Çin’in askeri bakımdan ABD’den daha güçlü olacağı endişesinin yersiz olduğunu da belirten Biden, “Çin, Rusya ve dünyanın geri kalanı bizim dünya tarihindeki en güçlü orduya sahip olduğumuzu biliyor” ifadelerini kullandı. Biden'ın sözleri dünya üstünde şok etkisi yarattı ve şavaşın ayak sesleri olarak yorumlandı. Beyaz Saray, Joe Biden'ın ABD'nin Tayvan politikası konusunda yaptığı ve gerilimi tırmandıran açıklama sonrası umutsuzca suları sakinleştirmeye çalıştı.

Dün akşam bir Beyaz Saray yetkilisi, "Başkanımız politikamızda herhangi bir değişiklik açıklamadı ve politikamızda bir değişiklik yok" dedi. Hemen ardından Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında, ABD politikasında hiçbir değişiklik olmadığını defalarca açıklamak zorunda kaldı. Psaki, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ABD'nin Tayvan politikasını "açık bir şekilde aktardığını" belirterek "Bay Austin daha önce de bu varsayımları tartışmayı reddetti. ABD Tayvan'a kendisini savunması için yardım etmeye devam edecek" dedi.

Pekin, yıllardır Tayvan'ı kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve son haftalarda askeri ve siyasi baskıyı önemli ölçüde artırarak gerilimi on yıllardır en yüksek seviyesine çıkardı.

ABD'nin gizlice Tayvan birliklerini eğitmesi iki ülkenin arasındaki gerilime ABD'yi de katarken Biden'ın tartışılan sözleri Pekin'de ciddi bir öfkeye yol açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “Çin’in temel çıkarlarını ilgilendiren konularda tavize yer yok” diyerek Washington’u Tayvan meselesinde “temkinli davranması ve konuşması” yönünde uyardı. ABD'nin 1979 yılında yürürlüğe giren 'Tayvan'la ilişkiler Anlaşması' Biden'ın yaptığı açıklamaların ardında yatan gerekçe olarak görülüyor.

Bu anlaşma ABD'nin açıkça Tayvan'a askeri destek temin edeceğini işaret etmese de Biden yönetimi sık sık Tayvan'a olan taahhüdünün 'kaya gibi sağlam' olduğunu vurguluyor.

Anlaşmada ABD'nin Tayvan'a gerekli görülmesi ve ihtiyaç olması durumunda kendine yetebilecek savunma desteği sağlayacağını işaret ediyor.

Tedarik zincirindeki sıkıntıya Biden'dan B Planı: Ulusal Muhafızlar

Erdoğan: Biden ile F-35 konusunu konuşacağız

Anket sonuçları açıklandı! ABD'li Müslümanlar Biden'a oy verdi

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)