BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBeyaz eşya satışlarında düşüş----

Beyaz eşya satışlarında düşüş

Beyaz eşya satışlarında düşüş
21 Temmuz 2022 - 11:51 www.finansgundem.com

Beyaz eşyada 6 ayda iç satışlar yüzde 8 düştü, ihracat yüzde 1 arttı. İç pazarda daralmanın sürmesini bekleyen TÜRKBESD, talebi canlandıracak adımlara ihtiyaç olduğunu bildirdi.


Beyaz eşya sektöründe Haziran ayı iç satış, ihracat ve üretimde sınırlı da olsa kayıpların yaşandığı bir ay oldu.

TÜRKBESD verilerine göre beyaz eşya iç satışları Haziran'da yıllık yüzde 2 geriledi. İhracatta aynı dönemde yüzde 6'lık kayıp olurken üretim adedi ise yüzde 8 azaldı.

6 aylık döneme bakıldığında 6 ana üründe beyaz eşya ihracatı adet bazında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 1 oranında arttı. TÜRKBESD’e üye firmaların aynı dönemdeki Türkiye satışları ise yüzde 8 oranında düştü.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, Türkiye’nin dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşıladığına ve son 10 yılda 199 milyon adet üretim gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Beyaz eşya sektörü olarak 2021’de ihracatımızı yüzde 16 oranında artırarak, başarılı sonuçlar aldık. Hammadde fiyatlarındaki artış, tedarik sıkıntıları ve Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bu koşulları daha da ağırlaştırmasıyla, 2022 öngördüğümüz gibi küresel ölçekte zor bir yıl oluyor. Türkiye’nin lokomotif sanayilerinden biri olarak tüm bu olumsuzluklara güçlü bir şekilde karşı koyduğumuzu söyleyebiliriz. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden beyaz eşya sektörünün rekabet gücünü koruması için atılması gereken adımlar, bu dönemde en önemli gündem maddelerimizin başında geliyor” dedi.

Dinçer: Kredi kartı taksit sayısının artırılması faydalı olacaktır

İç pazarda ise daralmanın yılın başından bu yana devam ettiğine dikkat çeken Dinçer, “Tüketicilerin alım gücünü desteklemek üzere kredi kartı taksit sayılarının artırılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca, ÖTV’nin kaldırılması tüketicilerin ihtiyaçlarını daha rahat karşılamasını sağlayarak, talebi artıracak, üretimin de güçlü şekilde devam etmesini sağlayacaktır” dedi.

Yassı çelik ürünlerine yönelik damping önlemleri ihracatta kayıplara neden olabilir"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da yassı çeliğin, beyaz eşya sektörünün maliyet giderlerinin ortalama yüzde 17'sini oluşturduğunu, damping soruşturmasına konu ürünün beyaz eşya sektörünün yanı sıra pek çok imalat sanayinin ana girdilerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretilen sıcak sac miktarının üretim için gerek duyulan talebi karşılayabilir seviyede olmadığını aktaran Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aradaki fark zaruri olarak ithalat yoluyla karşılanıyor. Türkiye'nin sıcak sac ithalatının yüzde 36'sı Rusya'dan, yüzde 22'si ise Ukrayna'dan yapılıyor. Her iki ülkeden de artık ithalat yapılamaması tedarik kaynaklarını hızla çeşitlendirmeyi gerektirmiştir. Soruşturma kapsamındaki AB ve Güney Kore menşeli ürünlere yönelik anti damping kararı, beyaz eşya dahil olmak üzere ihracat yapan tüm imalat sektörlerinin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Mart ayında Ticaret Bakanlığımız tarafından yayımlanan Nihai Bildirim Raporu'nda, yüzde 50 seviyelerine dayanan marjlardan, nihai kararda ciddi oranda düşüş olması bir nebze de olsa olumludur. Ancak asıl beklentimiz, tedarik zincirlerinin zorlandığı ve uluslararası konjonktürün giderek sertleştiği bir dönemde ihracatımızın belkemiğini oluşturan imalat sektörlerinin rekabetçiliğini de artırması bakımından soruşturmanın önlemsiz bir şekilde kapatılmasıydı."

 "Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Yönetmeliği yakından takip edilmeli"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olan AB’de Yeşil Mutabakat kapsamındaki gelişmelere değinerek, bu alandaki gelişmelerin, ürün geliştirme ve üretim süreçlerini derinden etkileyeceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun 14 Temmuz'da 2030 İklim Hedefi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri için kapsamlı bir teklif paketi sunduğunu hatırlatan Özkadı, "Sınırda Karbon Düzenlemesi, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) oluşturulması gibi gelişmelere hızlı bir şekilde uyum sağlamamız büyük önem taşıyor. AB'de geliştirilmesi devam eden, Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Yönetmeliği de (Ecodesign for Sustainable Products Regulation-ESPR) sektörümüzü etkileyecek düzenlemeler öngörüyor. Tasarının AB Komisyonu nezdindeki kamu istişare süreci 22 Haziran tarihinde tamamlandı. Sürecin yakından takip edilerek ülkemizde gerekli iletişim ve düzenlemelerin vakitlice yapılmasını hem ihracattaki rekabetçiliğimizin devamı hem de AB ile Gümrük Birliği'nin verimli bir şekilde işlemesi açısından da gerekli görüyoruz. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile yürütülen çalışmaların ilgili diğer kamu kurumlarımızın da katkılarıyla ülkemizin yararına sonuçlanacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Özkadı, 2021'de yeni enerji etiketli ürünlerin tüketicilerle buluşmasının piyasada daha fazla verimliliği yüksek ürün bulunmasına katkı sağladığını belirterek, "Bununla birlikte tüketicilerin bu konudaki farkındalığı da artmış oldu. Ayrıca, elektrik fiyatlarındaki artışın da enerji verimli ürünlere talebi artırması bekleniyor. Bilindiği üzere, enerji verimliliği hem ülke hem de tüketici ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. 2030'a kadar enerji verimli ürünlere geçişte, beyaz eşya ürünlerinden yüksek miktarlarda elektrik tüketim tasarrufu bekleniyor. Elektrik fiyatları projeksiyonu bakımından bu kazanç ile 2030'a kadar 20,8 milyar TL’lik bir tasarruf oluşabilir. Toplam emisyon oranlarında da 2030'a kadar yaklaşık 2,3 milyon ton karbon eş değeri azaltım sağlanabilir." şeklinde konuştu.

Çin'den 99 milyar dolarlık beyaz eşya ihracı

 

Güneydoğulu halıcıların 6 aylık ihracatı 919 milyon 584 bin dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)