BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBES'te revizyon sesleri----

BES'te revizyon sesleri

BES'te revizyon sesleri
25 Mayıs 2011 - 10:47 www.finansgundem.com

Bireysel emeklilik sisteminin daha cazip hale getirilmesine yönelik çalışmalar hızlandı

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 8 yılını doldurma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İlk yıllarda bilinirlik yönünde zorluk yaşayan sistem, son yıllardaki yoğun tanıtım ve bilgilendirme atağı ile önemli bir tasarruf ve gelecek yatırımı olduğunu kanıtladı. Sistem 13 Mayıs 2011 verilerine göre, fon büyüklüğünde 13 milyar 23 milyon TL'ye katılımcı sayısında da 2 milyon 439 bin 371 kişiye ulaştı. 2011'de yeni şirket katılımların olması beklenen ve bugün 13 şirketin faaliyet gösterdiği BES'te hızlı büyüme trendi sürerken, sistemin istikrarlı büyümesine yönelik daha işlevsel ve cazip hale getirilmesine yönelik çalışmalar da hız kesmeden devam ediyor.
DÜNYA Gazetesi olarak BES'te revizyonla ilgili bir süredir sektörde gündemde olan konuları ele alarak sektör temsilcilerine sorduk. Sektör temsilcileri BES'in istikrarlı gelişimini sürdürdüğüne dikkat çekerken, yeni düzenlemelerle sistemin daha hızlı büyüyebileceğini ve cazip hale gelebileceğini ifade ediyorlar.
Sistemde vergi teşviki düzenlemeleri yanında, sistemde kalma süresini, ödeme sürekliliği artırmaya, ani nakit ihtiyacı sebebiyle sistemden çıkışları azaltmaya, alternatif yatırım imkanlarının tanınmasını sağlamaya, yaygınlığı arttırmaya ve satış maliyetlerini düşürmeye yönelik değişiklikler konuşuluyor. Fakat, bunların ne kadarının Hazine tarafından benimsenip düzenlemeye konu olacağı henüz net değil.
Gündemdeki değişiklik konuları
- Giriş aidatının tahsilatında şu an azami 5 yıl olan erteleme süresinin süreyle azalacak şekilde uzatılması (Amaç sistemde kalma süresini arttırmak)
- Katkı payı ödemesine ara verilmesi durumunda yapılan kesintilerin yeniden düzenlenmesi ve arttırılması (Amaç ödeme sürekliliğini arttırmak)
- Sistemde belirli bir süre kalmış olan katılımcılara kısmi ayrılma imkanı tanınması (Amaç ani nakit ihtiyacı sebebiyle sistemden çıkışları azaltmak)
- Emeklilik fonlarının yatırım yapabileceği araçlarının kapsamını genişletmek (Amaç alternatif yatırım imkanlarının tanınması)
- Yazılı olarak yapılan bilgilendirmelerin elektronik ortamda yapılmasına izin verilmesi (Amaç maliyetleri düşürmek)
- Call center veya internet gibi kanallardan uzaktan satışa izin verilmesi (Amaç yaygınlığı arttırmak ve satış maliyetlerini düşürmek)
- Vergi uygulamaları ile BES'in daha fazla teşvik edilmesi
"Düzenleme yapılmasını önemsiyoruz"
Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu: "Bireysel Emeklilik Sistemi'nin, 2011 yılını 15,5 Milyar TL'yi aşan fon büyüklüğü ve 2,6 milyon kişiye yaklaşan katılımcı sayısı ile tamamlayacağını öngörüyoruz. Sisteme olan bu yoğun ilginin sürdürülmesi, daha fazla katılımcının içeriye alınması ve sistemde oluşabilecek olası tıkanıklığın önlenmesi için mevzuat düzenlemelerinin yapılmasını, vergi uygulamaları ile BES'in daha fazla teşvik edilmesini, ortak tanıtımın/iletişimin artırılmasını ve düzeyli rekabet ortamının sürdürülmesini son derece önemli görüyoruz.
Ülkemizde kendini kanıtlayan BES'in gönüllülük esasına dayalı olmaktan çıkıp, yarı zorunlu olması hatta uzun vadede zorunlu hale getirilmesinin gerekli olduğu düşünüyoruz. Ayrıca, sektörde faaliyet gösteren Şirketler olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'nin katkı payı ödeme, yatırıma yönlendirme ve birikimi geri alma süreçlerinde hali hazırda uygulanan vergi mevzuatında iyileştirme yapılarak, söz konusu uygulamanın yurt dışında birçok başarılı örnekte uygulanan ve sistemdeki birikimler artarken, katılımcıları sistemde kalmaya teşvik eden doğrudan vergi teşviki modeline dönüştürülmesi konusunda ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda 2011 yılında da şirketler olarak Hazine Müsteşarlığı ile görüşmelere devam edeceğimizi öngörüyoruz."
"Tahsilatsızlıkta ceza hayata geçirilmeli"
Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün: "Bireysel Emeklilik Sistemi'nin pozitif büyüme değerlerini koruduğunu ve ülkemizde sisteme katılım oranlarının her geçen gün arttığını söylemek mümkündür. Bireysel Emeklilik Sistemi 2003 yılında hizmete girdiğinden beri mevzuata ilişkin önemli düzenlemeler yapılmış olup sistemi iyileştirme yolunda emeklilik şirketlerince atılan adımlara hızla devam edilmektedir.
Sistemin yaşayan bir organizma olduğu, sektörde hem şirketlerin hem de kamu otoritelerinin sistemi daha işlevsel ve cazip hale getirmek için çalıştığını söyleyebiliriz. Bireysel emeklilik sistemine yeni katılımların artmasında bilgilendirme faaliyetlerinin yanında bireylerin geleceklerini bugünden güvence altına alma bilincinin oluşturulmasının da etkili olduğu görülmektedir.
Bu sebeple hem şirketler hem de kamu otoriteleri tarafından sistemin yazılı ve görsel medya aracılığıyla daha geniş kitlelere anlatılması ve avantajlarının aktarılması amacıyla tanıtım faaliyetlerine hız kazandırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Katılımcıların sisteme düzenli katkı payı ödemesi yapabilmesi, tahsilatsızlık için ceza uygulamalarının hayata geçirilmesi ve katkı payı ödemelerine ara verilmemesi için teşvik edici düzenlemelerin getirilmesinin sistemde katkı payı ödeme devamlılık oranını artıracağı düşüncesindeyiz.
Sistem ile ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli nokta BES'in geleceğe yapılan uzun vadeli bir yatırım olarak görülmesidir. Sisteme dahil olmak isteyen ya da halen sistemde bulunan kişilere en önemli tavsiyemiz sahip oldukları ürünün özelliklerinin bilincinde olmaları ve dönemsel nakit ihtiyaçları için sistemden ayrılmamalarıdır. Çünkü acil nakit ihtiyacı ortaya çıkan katılımcıların bireysel emekliliği bu ihtiyaçlarını karşılamak için başvuracakları bir yatırım olarak görmeleri sisteme en çok zarar veren unsurlardan biridir.
EGM'nin Gelişim Raporu'na göre 2010 yılı sonu itibariyle yürürlükteki sözleşmeler sistemde tamamladıkları yıl detayında incelenmiştir ve sistemdeki sözleşmelerin ortalama kıdeminin 2,6 yıl olduğu tespit edilmiştir. Sistemden erken ayrılmaların önüne geçilebilmesi için Hayat Sigortaları'nda olduğu gibi Bireysel Emeklilik Sistemi'nde de katılımcılara birikimlerinden kısmi iştira / borç alma ve birikimlerini teminat gösterme hakkı tanıyan mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi önem taşımaktadır. Özetle sistemden kısa sürede çıkışı zorlaştıracak uzun süre kalanları ise ödüllendirecek tedbirlerin alınması gerekmektedir. Böylelikle sektörün gelişmesine destek sağlanacak BES'te yeni bir jenerasyonun başlaması mümkün olacaktır."
Yakup SAYAR/DÜNYA

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • can10 Ocak 2012 12:20

    asgari ücretin biraz üzeri alıyorum ama asgari ücret gözüküyor resmi vergi avantajından yararlanamıyom saçmalık işte tepeden geliyor yardım varmı lütfen

  • ADEM05 Haziran 2011 15:49

    Kişi başı gelirin yüksek olduğu ülkeler için yapılabilinecek bir tasarruf aracı olarak düşünülebilir,yoksa asgari ücret alan,1000-1500-2000 lira geliri olan bir insan için ve tüketim iştahı her geçen gün artan bir toplumda sisteme girenin uzun vadeli sistemde kalması hele ki vergilerden zamlardan sonra çok zor,sisteme giren-çıkan çok dikkatli karar vermeli,ya zarara katlanacak ya da hayatın getireceği her türlü olumsuz ekonomik şartlara katlanıp sabredip sonunda ne kazanacağını yaşayarak görecek,ya tutarsa ga rantisi yok hayat gibi

  • Celtics7503 Haziran 2011 11:03

    Bu sistemin en büyük problemi devletin hala elini taşın altına koymamasıdır,bu duruma vatandaşın kısa vadeli beklentileri de eklenince sistem tıkanma noktasına gidecektir.Unutmayalım ayda 100 -150 TL ödeyip de yılın sonunda "neden benim param 5000 TL olmamış" demek tek kelime ile aymazlıktır.Bu işe giren vatandaş şunu iyi bilmelidir ki,bu para 56 yaşına kadar dokunulmazdır.Hep verdiğim bir örneği yine veriyorum,SGK'ya ödediğiniz primler karşılığında 5 senede nasıl emekli olamıyorsan,buraya yatırdığın paradan da hemen maaş alamazsın.Saygılarımla

  • ali31 Mayıs 2011 12:56

    emeklilik şirketleri size sesleniyorum bizlerimi düşünüyorsunuz yoksa uzun vadeli karlılığınızı artırmak içinmi istiyorsunuz bu uygulamaları... madem vatandaşı düşünüyorsunuz hala anaparadan kesilen vergileride masaya yatırında ne kadar adil olduğunuzu görelim...

  • ADEM30 Mayıs 2011 00:05

    zaten insanlar fon bilgisine sahip olamadıkları için paralarını bes şirketlerine yatırıyorlar,şirketler giriş aidatı,yönetim kesintisi,fon işletim kesintisi yapıyorlar mantık olarak bunun karşılığında bu paraların en iyi fonlarda yönetilerek her müşterinin yatırımdan kazanç sağlaması gerekir.Zaten ben anlasam kendi paramı kendim yönetirim giderim altın alırım,borsa oynarım,bono-tahvil alırım.Başkası yapacaksa bunu karşılığında kar ettiğimi görmek hakkımdır.

  • musti29 Mayıs 2011 12:22

    Bu sistemin cok güvenli ve katilimcilara cazip gelmesi icin atilacak cok adimlar var. katilimci yatirimindan kazanc saglamasi gerekmektedir. bunun icin fon bilgilerini iyi takip etmeleri gerekiyor. Fon bilgilerine sahip olanlar katilimcilarin ancak %10 civarinda, belkide daha az. diger kesim icin yani Fonbilgisi olmayanlarin yardimina sirket yetismesi greklidir. fakat buda yurdumuzda maalesef cok zor. sebebi ise bizler mentailte olarak kendimizden baskasini düsünmeyiz.. bunu hergün sayisizca örneklerini görüyoruz

  • selçuk25 Mayıs 2011 12:08

    emeklilik şirketleri olaya hep daha fazla kar etme,daha fazla para kazanma tarafından bakıyorlar.acaba bu ülkede yaşayanların kaç tanesi uzun süreli tasarruf yapabilecek maaş ve gelire sahip,bu sisteme girenlerin kaç tanesi düzenli ödeme yapıyor,şimdiye kadar kaç tane sözleşme iptal edilmiş,kaç kişi vergi avantajından yararlanıyor,emekli olup maaş alanlardan en düşüğü ne kadar maaş alıyor ? bunlarında kamuoyuna şeffaflıkla duyurulması lazım