BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBernanke Merkez Bankası için ne dedi----

Bernanke Merkez Bankası için ne dedi

Bernanke Merkez Bankası için ne dedi
03 Mayıs 2014 - 05:24 www.finansgundem.com

Washington'da TÜSİAD heyetiyle bir araya gelen Fed eski Başkanı: Merkez bankalarının görevi fiyat istikrarıdır. Büyümenin belirleyicisi olamazlar

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz başkanlığındaki TÜSİAD Heyeti 28-30 Nisan tarihlerinde Washington’da temaslarda bulundu. Hürriyet'teki habere göre TÜSİAD Heyeti Amerikan Yönetimi, Kongre, düşünce kuruluşları ve kanaat önderleriyle Türk-Amerikan siyasi ve ekonomik ilişkileri ve güncel gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulundu. En son 10-11 Ekim 2013 tarihinde TÜSİAD Washington Temsilciliği’nin 15’nci kuruluş yıldönümü çerçevesinde Washington’da temaslarda bulunan heyetin bu seferki ziyaretinde Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTYO) ilişkin gelişmeler ve Türkiye’nin süreçteki konumu; küresel ekonomik kriz sonrası toparlanma ve Türkiye ekonomisinin görünümü ile ilgili hususlar temel konular olarak ele alındı.

REFORM YİNELEMESİ

ABD Yönetimi nezdinde gerçekleşen görüşmelerde, yetkililer, son dönemdeki siyasi tartışmalar ve reform ihtiyacına yönelik kamuoyuna yaptıkları açıklamaları yinelediler. TÜSİAD Yönetimi reform iştahında son dönmelerde gözlemlenen azalmaya rağmen Türkiye potansiyelinin varlığını sürdürdüğünü belirtti. TÜSİAD Yönetimi, gerekli reform programlarının uygulanmaya konulması durumunda, bölgedeki siyasi dalgalanmanın azalması ve ‘Çözüm Sürecinin’ başarıyla ilerlemesiyle birlikte Türkiye’nin, çok önemli sıçramalar yapabileceğini, işaret etti.

BÜYÜMENİN KISITLAMALARI

TÜSİAD Heyeti, ziyaret sırasında ABD merkez bankası (Fed) Başkanlığı görevini yeni devreden Ben Bernanke ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bernanke, yapılan görüşmede Merkez Bankalarının fiyat istikrarı görevinin esas olduğunu belirterek, “Kısa dönemde büyüme ilgili sorumluluk yüklenebilir ancak uzun dönem büyümenin belirleyicisi elbette Merkez Bankaları olamaz. Uzun dönemli potansiyel büyümelerin önünde, başta yaşlanan nüfus olmak üzere, inovasyon, eğitim gibi çok önemli kısıtlar vardır” dedi.

PİYASALARA ABD DOPİNGİ

Ben Bernanke, FED gibi rezerv para basan Merkez Bankaları’nın gelişen piyasa ekonomilerinin finansal sektörlerinde bozulmalara neden olduğu iddialarına ilişkin ise şunları söyledi: “Amerikan ekonomisi ve Fed yeniden küresel büyümeye geçişin anahtarıdır. ABD ekonomisi büyümeye geçmese, küresel ekonomi toparlanamayacaktı. Bu iki olguyu bir arada değerlendirmek gerekir. Küresel yönetişimde, ABD Kongresi IMF kota dağılımında söz konusu olan yeni yapılanmayı henüz onaylamadı ancak bu süreç başarıya ulaşacaktır. Öte yandan G20 yapılanması çok önemli bir ‘tartışma’ ve ülkelerin birbirlerini anlama ve eşgüdüm içinde hareket etmesi açısından önemli bir araç. Ancak, bankacılık ve finansal sektörlerde küresel bir düzenleyicinin oluşturulabilmesi ise yakın gelecekte imkan dahilinde değil.”

POSEN: EKONOMİDE ISINMA YAVAŞLAR

TÜSİAD heyeti Washington ziyaretinde Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Adam Posen ile de bir araya geldi. Posen, küresel büyüme tahminlerinin IMF ve Dünya Bankası tahminlerinden biraz daha yüksek olduğunu, ancak orta uzun dönemde potansiyel büyümelerin düşebileceğini, daha düşük büyüme ve istihdam düzeylerinde ekonomik ısınmanın yaşanabileceğini işaret eetti. Posen, küresel toparlanmanın ise devam ettiğini belirtti. Toparlanmanın kalıcılığını ise reform programlarıyla ilişkilendirdi.

YILMAZ: ENERJİDE MERKEZ OLABİLİRİZ

Muharrem Yılmaz, TÜSİAD’ın Washington’da işbirliği yaptığı Brookings Enstitüsü’nde Türkiye’nin enerji güvenliğinin ele alındığı konferansın açılışını yaptı. Yılmaz, konuşmasında, “Türkiye’nin başarılı bir enerji merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu, ancak bunu başarması için Türkiye’nin rekabete dayalı piyasa ekonomisi anlayışını ve düzenleyici kurumlarını daha da geliştirmesi gerektiğini” kaydetti. TÜSİAD heyeti onuruna verilen yemekli toplantıda ise, Brookings Enstitüsü uzmanları P5+1 ülkeleri ile İran arasında yürütülen müzakereleri değerlendirdi. Brookings Enstitüsü uzmanları “yavaş ilerleyen ancak umut vadedebilecek” bir süreçten bahsetmenin mümkün olduğunu belirttiler.

TÜRKİYE'YE TTYO DESTEĞİ 
 
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Avrupa iş dünyası konfederasyonu BusinessEurope Başkanı Emma Marcegalia ile de bir araya geldi. Marcegaglia, Türkiye’nin TTYO anlaşması dışında bırakılmaması gerektiği hususunda TÜSİAD’a tam destek verdiğini yineledi. Görüşmede ayrıca Ukrayna krizine Avrupa Birliği’nin ve BusinessEurope’nin tepkisi değerlendirildi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman BOYNER’in Eylül ayında Bükreş’te gerçekleştirdiği görüşme ile başlayan iki kurum arasındaki ilişkiler, TÜSİAD Heyetinin Business Roundtable Başkan Yardımcısı David Thomas ile bir araya gelmesiyle devam etti. Görüşmede TÜSİAD ile Business Roundtable arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ve TTYO müzakereleri ele alındı.

Görüşmelere kimler katıldı

ABD Yönetimi nezdinde temaslar TÜSİAD Heyeti ABD Yönetimi nezdinde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns ve Dışişleri Bakanlığı Ekonomik Büyüme, Enerji ve Çevre’den Sorumlu Müsteşar Catherine Novelli; ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı ve TTIP Baş Müzakerecisi Dan Mullaney ve  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Tara Leweling ile görüştü.  Heyet, ABD Temsilciler Meclisinde Türkiye dostluk grubu eş başkanları Virginia Fox ve Ed Whitfield ile biraraya geldi. Ayrıca Dışilişkiler komisyonu üyesi ve TTYO Grubu eşbaşkanı Bill Keating ile görüştü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)