BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBerlin'de yeniden CDU-SPD koalisyonu mu----

Berlin'de yeniden CDU-SPD koalisyonu mu

Berlin'de yeniden CDU-SPD koalisyonu mu
29 Kasım 2017 - 07:08 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Almanya'daki koalisyon çalışmalarında son gelişmeleri köşesine taşıdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Hoerst Seehofer, Hristiyan Sosyal Birliği adlı ve Merkel’in Hristiyan Demokratlarının, eski koalisyonlardaki ortağı olan Bavyeralı Parti’nin başkanı. Seehofer geçtiğimiz pazar günü Bild am Sonntag adlı gazetede yazdığı yazıda orta sağ ile orta solun eskiden olduğu gibi tekrar ortak hale gelmesinin, Alman vatandaşları için en iyi sonuç olduğunu vurguladı.

Avrupa bir yanda Brexit nedeniyle belirsizlik yaşamakta, diğer bir yandan da Avrupa’da yapılacak reformlar konusunda karar vermek zorundayken, diğer taraftan da ortanın solundaki Sosyal Demokratlar’ın dört yıldır Merkel’le yaptıkları ortaklık sonrasında ayrılmaları neticesi, bir hükümet kurulamaz hale gelmişti.

Seehofer, yazısında partisi SPD’nin son yüzyıldaki en kötü seçim sonucunu aldığını, bu nedenle de ‘realistik kalmak zorunda’ olduğunu vurguluyordu.

Diğer taraftan da SPD’nin emektarları da part time çalışanlara daha kuvvetli destek verilmesi ve de ve sağlık konusunda özel sigortanın da ortadan kaldırılmasını ve kamunun sağlık sigortasına herkesin dahil edilmesini, kendi oy verenlerine vaat ettiklerini de vurguluyorlardı. Bunları sağlayabilmek için de koalisyonda bulunmanın gerektiği gündeme geliyordu.

Ancak diğer taraftan da Seehofer’in partisinin bir de engeli vardı. Çünkü Merkel koalisyondayken, itirazlara rağmen bir milyona yakın göçmeni Almanya’ya almıştı. Merkel’in Suriye’den kaçan bir milyon yakın göçmene kapıları açması, seçimde en çok tahribat yapan konu olmuştu.

Siyasi analiz yapanların çoğunluğu aşırı sağcı Alternatif Parti’nin seçimde yüzde 13 oy almasınının temel nedeninin göçmenlere kapıların açılması olduğu idi.

Göçmenlerin çoğunluğunun ise, Bavyera’da, yani Almanya’nın tam güneyinde, Seehofer’in partisini popüler olduğu yerde yerleşmesinin, aşırı sağcı partilere oy verilmesinin temel nedeni olduğunu, yani Merkel koalisyonunun oy kaybının en önemli nedeni olduğu her yerde konuşuluyordu. Nitekim koalisyon kurmak için çalışılan ortak adayları liberal Serbest Demokrat’lar ve de Yeşil Parti Almanya tarihinde ilk defa koalisyon konuşmaları yapılırken istifa eden partiler oldular.

Şimdi seçim sonrasını kurtarmak için ve yeniden koalisyonu kurmak için Merkel, eski ortağı SPD lideri Martin Schulz ve de Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier sekiz saat süren bir toplantı yaptılar. Koalisyonun kurulması için, tarih olarak 25 Aralık’ta anlaşıldı.

Alman vatandaşlarının çoğu ise koalisyon kurulamazsa, azınlık hükümeti yerine tekrar seçime gidilmesini tercih ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)