BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBerkin'in davasında önemli gelişme----

Berkin'in davasında önemli gelişme

Berkin'in davasında önemli gelişme
02 Mayıs 2014 - 20:39 www.finansgundem.com

Gezi Parkı protestoları sırasında başından yaralanıp ardından hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın soruşturmasında polisler ifade verdi

Gezi Parkı protestolarına 16 Haziran 2013'de yapılan müdahalede, Okmeydanı'nda gaz bombası fişeğiyle ağır yaralanan 269 gün sonra yaşam mücadelesini kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın yaralanmasına ilişkin devam eden soruşturma dosyasına geçtiğimiz günlerde giren sürpriz fotoğraftaki 5 polis memurunun şüpheli olarak ifadesi alındı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici’ye ifade veren Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli 5 polis memuru fotoğrafta yer aldıklarını kabul ettiler. Fotoğrafın, sabah saatlerinde istirahat  ederken çekildiğini belirten polis memurları müdahale etmediklerini söylediler.

Berkin Elvan’a gaz bombası fişeği ile yaralanmasından dakikalarca önce Özel Okmeydanı Polikliniği’nde diş hekimi M. B.’nin asistanı olarak çalışan P. K.’nın çektiği 7-8 polise ait bir fotoğraf 18 Mart 2013’de delil olarak soruşturma dosyasına girmişti. Fotoğrafı savcılığa sunan Elvan ailesinin avukat Karatana, fotoğrafın çekildiği yerin Berkin Elvan’ın vurulduğu yere çok yakın olduğunu belirterek “Fotoğrafta yer alan polislerin Berkin’e ateş eden polisler olma ihtimali bulunduğu için fotoğrafı delil olarak dosyaya sunduk” demişti.

“SADECE GÜVENLİK TEDBİRİ ALDIK, MÜDAHALE ETMEDİK”
Robokop olduğunu belirten Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis M. G., “Sadece gaz maskem ve robokop kıyafetlerim vardı. Gazcı değilim. Fotoğraflardaki kişilerden birisi de benim. Dinlenme anımızda çekilmiş. Fotoğrafın çekildiği zaman sabah saatleriydi ancak tam hatırlamıyorum. İnsanlar işlerine gitmeye başlamışlardı. Biz intikal ettikten sonra herhangi bir gösterici grupla karşılaşmadık ve müdahale etmedik. Buraya intikal etmeden önce tüm gece Örnektepe köprüsündeydik. Yanılmıyorsam sabah 08.00 sıralarında fotoğrafın çekildiği yere gittik. Bir adet TOMA aracı da bulunduğumuz yerde vardı. Yerlerde çöp konteynerlerini yakmışlardı. Yanılmıyorsam barikat oluşturmuşlardı. Bu nedenle gece müdahale edildiğini düşündüm. Ancak müdahaleye ilişkin bir görgüm bilgim yoktur. Bizde sadece güvenlik tedbiri aldık” dedi.

“SİLAH KULLANMA DURUMUMUZ YOK”:
Fotoğraftaki polis memurlarından biri olduğunu kabul eden Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde polis E. K. ise ‘Zetçi’ olmadığını, kalkancıların arkasında bekleyen tedbir için yedek kuvvet olarak görev yaptığını söyledi. Herhangi bir silah kullanma durumlarının olmadığını ifade eden E. K., “Fotoğrafın çekildiği yere sabah gittik. Ancak biz gittiğimizde herhangi bir müdahalede bulunmadık. Fotoğrafın çekildiği yere gitmeden önce de Okmeydanı E-5 üzerindeki köprüde bekledik. Orada gece boyunca müdahalede bulunuldu. Ancak fotoğrafın çekildiği alanda herhangi bir müdahalede bulunulmadı” diye konuştu.

“SANIRIM POLİSİN GECEDEN MÜDAHALESİ OLMUŞ”
Fotoğrafta kendisinin de yer aldığını belirten Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde polis O. M. Ç. de kalkan taşıdığını, zetçi olmadığım için zet silahı da kullanmadığını anlattı. 
O. M. Ç. şunları anlattı: “Olay yerine vardığımızda sanırım polisin geceden bir müdahalesi olmuştur. Çünkü geldiğimizde barikat vardı o barikatları biz kaldırdık. Sabah saatlerinde gösterici grubu ya da bunlara müdahale eden polis olup olmadığını da hatırlamıyorum. Ancak sanırım gece müdahale olmuş. Gece müdahaleyi de biz görmedik. Çünkü Örnektepe'deydik.”

“O GÜN ORADA OLDUĞUMU BİLE UNUTMUŞTUM”
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde polis B. T. ise “Fotoğraftaki polislerden birisi benim. Olay tarihinde istirahat halindeydik. Fotoğrafta da bu gözükmektedir. Kalkancıyım. Zet silahı kullanma belgem yoktur. Fiilen de zet silahı kullanmadım. Fotoğraf çıkıncaya kadar o gün orda olduğumu bile unutmuşum. TOMA ya da herhangi bir emniyet aracının da müdahale anını hatırlamıyorum. Ancak fotoğrafın çekildiği yakın bir yerde gösterici grupları vardı. Bu da sabah 10.00-11.00 sıralarındaydı. Başımızdaki amirin de ismini hatırlamıyorum” dedi.

“FOTOĞRAFTAKİLERİN ÜZERİNDE GAZ MÜHİMMATI YOK”
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde polis R. S. ise şunları söyledi: “Grup gazcısı olarak çalışırım. Zet silahını kullanma belgem vardır. 15 Haziran 2013’de görevli olmadığımız halde göreve çağrıldık. Sabah komiserimizin talimatıyla Cemal Kamacı spor tesisleri önüne intikal ettik. Sabahtan akşama kadar o bölgede kaldık. Sabah 07.00 sıralarında herhangi bir müdahalede bulunmadık. Gün içinde de iç bölgelere herhangi bir müdahalede bulunduğumuz hatırlamıyorum. Zaten o gün zetçi olarak görev yapmadım. Grup şefiydim. Ancak resmi görevlendirmelerde zetçi olarak gözüküyorum. Resimdeki polislerden birisi benim. Sağlık kliniğinin altında dinlenme esnasında fotoğrafımız çekilmiş. Fotoğraftakilerin üzerinde hiç birinde gaz mühimmatı yoktur. TOMA fotoğrafın çekildiği yerde göstericilere sabah saatlerinde su sıkıyordu. Ancak biz gaz kullanımı yapmadık. Bizim olduğumuz bölgeden göstericilerin bulunduğu yer aşağıda olduğu için gözükmemektedir. Bu nedenle herhangi bir gaz kullanımı da yapmadık. TOMA'nın sürücüsünün kim olduğunu bilmiyorum. İçerisini görmeyiz. Numarasını da hatırlamıyorum. Emniyetten sorulursa öğrenilebilir. Olay tarihinde bizim yanımızda A.isimli komiserimiz görevliydi. Başımızda kendisi vardı.”

“275 KİŞİNİN OLAY YERİNDE OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”
Halkın Hukuk Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, 25 Haziran 2013’de yaptıkları suç duyurusu ile başlayan soruşturmada, tüm ısrar ve taleplerine karşın yaklaşık 7 ay süren bir hareketsizlik yaşandığı belirtilerek, "Berkin'in vurulduğu andan beri devam eden ve ölümü üzerine daha da artan, katillerin cezalandırılması yönündeki talep ve halk desteğinin de etkisiyle, sunduğumuz deliller ve taleplerimiz sonucunda soruşturma daha ileri bir aşamaya taşınmıştır" denildi. Açıklamada, dosyaya 7 ay sonra ilk olarak Okmeydanı’nda görevli polislerin isim listelerinin bildirildiği, dosyaya ismi giren toplam 1065 polisten 275’inin olay günü olay yerinde olduğunun tespit edildiği ifade edildi. Açıklamada, soruşturmanın, gerçek faillerin ve saldırıdaki sorumlulukların tespiti yönünden tamamlanmak üzere olduğu vurgulanarak, gelinen noktada, kısa zaman içerisinde, faillerin ve sorumluluklarının savcılık tarafından tespit edilerek kamu davasının açılmasının önünde engel bulunmadığı anlatıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)