BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBelediyeler cami satıp borçlarını sildiriyor----

Belediyeler cami satıp borçlarını sildiriyor

Belediyeler cami satıp borçlarını sildiriyor
30 Ekim 2013 - 11:56 www.finansgundem.com

Bazı belediyeler cami, hastane, okul ve park alanlarını Maliye’ye satıp vergi borçlarını sildirildi iddia edildi

Cami, hastane, okul ve park alanlarını Maliye’ye satan belediyelerin vergi borcu silindi. Hazineye geçen arsaların ne için kullanılacağı şimdilik meçhul...
Başbakan Erdoğan’ın, “Yol yapmak için gerekirse yıkarız” dediği camilerin bazı AK Partili belediyeler tarafından devlete olan borçlarını ödemek için kullanıldığı ortaya çıktı. Bu yöntemle bazı belediyelerin milyonlarca liralık vergi borcu silindi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez uygulanan cami ile borç ödeme uygulamasının hikâyesi şöyle:
TRAMPA SİSTEMİ GETİRİLDİ
AK Parti hükümeti, başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarına prim ve vergi borçlarını “taşınmazlarla” ödeme kolaylığı getirdi. 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu’nun Geçici. 8. Maddesi’ne göre, bu tahsilat işlemi kısa süre içinde, belediyeler için yeni bir “rant kapısı” hâline geldi. Belediyeler, borçları karşılığında Maliye Bakanlığı’na cami, karakol, hastane, okul, park ve diğer kamu tesislerinin bulunduğu arazileri teklif etmeye başladı. Bu tekliflerin bir kısmı kabul edilerek, belediyelerin vergi borçları silindi.
5 CAMİYE 8.3 MİLYON LİRA
Örneğin, Güngören Belediyesi’nden beş adet cami arsası 8 milyon 351 bin 961 lira bedelle vergi borçları karşılığında Hazine’ye devredildi. Yine Üsküdar Belediyesi tarafından üzerinde cami bulunan taşımazlar toplam 7 milyon 370 bin 581 lira bedelle, bir adet orta öğretim alanı 6 milyon 889 bin 15 lira, bir karakol binası da 5 milyon 220 bin 698 lira, 1 adet üzerinde bir çok bina işgali bulunan imarda da okul alanı olan bir taşınmaz da 7 milyon 463 bin lira bedel üzerinden Hazine’ye borç karşılığında devredildi.
BELEDİYELER KUYRUKTA
Birçok belediye de borçlarını cami ve okul arsaları ile kapatmak için kuyruğa girdi. Bu çerçevede Küçükçemece Belediyesi’nce okul alanındaki boş olan 5 milyon 571 bin 627 liralık arsa, Bağcılar Belediye Başkanlığı tarafından da askerlik şubesi ve polis karakol arsası, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafındanda sağlık ocağı ve camilerin arsaları “vergi borçları” karşılığında teklif edildi.
Türkiye genelinde de bazı il ve ilçelerden, vergi borçlarının ödenmesi için buna benzer bir çok öneri sunulduğu ve bu önerilerin bir kısmının kabul edildiği bir kısmının da halen değerlendirme aşamasında olduğu kaydedildi.
CAMİ ARSALARI NE YAPILACAK?
Belediyeler tarafından, Maliye Bakanlığı’na vergi borçları karşılık önerilen cami ve diğer sosyal tesis alanlarının nasıl değerlendirileceği konusunda proje çalışmaları yapılıyor. Mevzuata göre, camilerin arsaları belediyelere ait. Yine imar planlarında, cami, okul ve park gibi sosyal alanlar için de arsa ayrılıyor. Yasalara göre, bu arsaların sadece amaçları için kullanılması gerekiyor. Ancak, yol gibi yeni projelerin hazırlanması halinde, sosyal alanlar amaçları dışında kullanılabiliyor. Bu çerçevede belediyeler tarafından devlet Hazinesi’ne geçen arsaların da, yeni projeler için kullanılmasından endişe ediliyor. (Taraf)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VaTaNDaS30 Ekim 2013 13:19

    al takke ver küllah bütçeleri... güzel ülkemde kağıt üzerinde çok marifetli hesap hareketleriyle istenen belediyeler kurtarılıyor.. nasıl olsa uyuklayan bir güruh sadece gözü kapalı seyrediyor!