BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBebeğe teşvik, yaşlılara destek----

Bebeğe teşvik, yaşlılara destek

Bebeğe teşvik, yaşlılara destek
13 Mayıs 2013 - 09:30 www.finansgundem.com

Bebek teşviki üzerinde çalışan hükümet, şimdi de yaşlı nüfusa yönelik yeni bir proje üzerinde kafa yoruyor

Hürriyet'in haberine göre hükümet, son aşamaya gelen bebek teşviğinden sonra yaşlıları da topluma kazandırmaya dönük destekler vermeye hazırlanıyor. Dede ve torun arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik teşvik edici formüller üzerinde durduklarını söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Yaş 70 iş bitmiş mantığını değiştirmek gerekiyor. Bu sayede yaşlı nüfusun bilgi teknolojilerini kullanması, sosyal hayata daha fazla katılması ve üretken olmasını hedefliyoruz” dedi. Bakan Yılmaz, kamunun yanı sıra özel sektöre de “bebek teşviki” vereceklerini belirterek, “Özel sektörün rekabet gücünü azaltıcı uygulamalar yapmayız” mesajı verdi.
SADECE MADDİ TEŞVİK DEĞİL
Çocuk teşvikinde birini diğerine tercih etmeyen politikalar üzerinde durduklarını kaydeden Yılmaz şunları söyledi: “Yarı zamanlı çalışma, eğitim hayatında gençlerin, kadının hayatını kolaylaştırıcı tedbirler gibi çok sayıda öneri var. Sadece maddi teşvik olarak düşünmeyin. Ortamı daha teşvik edici hale getirmeyi amaçlıyoruz. Mesela eğitim ve çalışma hayatında kolaylaştırıcı esnek, rahatlatıcı düzenlemeler olacak. İnsanlar zenginleştikçe çocuk sayısı azalıyor. Maddi teşvikle sadece maddi gücü olan insanları daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik edemiyorsunuz.”
FAZLA YÜK KADININ ALEYHİNE
Dünyadaki bütün uygulamaları konuştuklarını belirten Yılmaz, “Özel sektörün rekabet gücünü azaltıcı uygulamalar yapmak istemiyoruz. Özel sektöre gereksiz yükler getirdiğimizde bu kadının aleyhine döner. O dengeleri de gözeten politikalar şekillendirmeye çalışıyoruz” dedi. Konunun bütçeye etmilerini de anlatan Yılmaz şöyle devam etti: “Çocuk konusuna ne kadar etki edecek ona bakıyoruz. Çalışan, çalışmayan; özel sektör, kamu gibi ayrımlara bakıyoruz. Sadece çocuğu düşünmeyin. İki politika alanını daha değerlendiriyoruz. Biri yaşlı nüfus öteki göç. TÜİK’in tespitlerine göre 65 yaş üstü nüfus yüzde 7.5 oldu. 2023 yılında yaşlı nüfus yüzde 10’u aşacak. Yol haritası çizmeniz lazım. Zaman içinde bunlarla ilgili adımlar atılacak. Türkiye giderek sadece transit ülke değil hedef ülke haline geliyor. Zenginleştikçe dünyanın da gelip yerleşmek istediği bir ülke olacak.”
YAŞLILAR DAHA ÜRETKEN OLABİLİR
Oturma hakkı, vatandaşlık hukuku, göç meselesi gibi nitelikli göçü nasıl organize edeceğimizi tartışmamız gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Onuncu Kalkınma Planında yaşlılıkla ilgili özel ihtisas komisyonu topladık.
Buna yönelik politikalar onuncu plana yansıyacak. Nitelikli insanı çekecek politikayı tartışmak zorundayız. Tersine beyin göçü bu. Yaşam şartlarını, çalışma şartlarını düşünün yaşlıları daha verimli hale nasıl getiririz? Neden yaşlılar daha üretken, verimli olmasınlar. Geçmişte çok çocuklu olmayı modern olmamak, ayıp, köylülük olarak algıladık. Yaşlı insan kenarda oturur elini, eteğini çeker gibi kültürel kodumuz var. Bunları dönüştürmeliyiz. Çok modern bir insanın da çok çocuğu olur. Bu iyi bir şeydir. Buna köylülük gibi bakmak yanlış bakış açısı” yoru-munu yapıyor.
İŞ DÜNYASINDAN SÜRECE KATILIM
KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’daki teşvik başvurularında yüzde 200 artış olduğunu söyleyerek, “Huzurun adı bile yetti” dedi. Çözüm sürecinin kalıcı hale gelmesiyle birlikte özel sektör yatırımlarının daha hızlı artacağını ifade eden Yılmaz, büyük ölçekli yatırımlarda mesafe alınması gerektiğine dikkat çekti. TÜSİAD, TUSKON ve MÜSİAD gibi kuruluşların sürece daha fazla destek vermesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Sadece hayrına katkı olmaz kazançlı da çıkarlar. Daha kolay para kazanmaya tevessül ediliyor. Biraz daha analiz yapsalar, fırsatları inceleseler görecekler ki hem ülkeye hem de kendi kazançlarına etkisi pozitif olacak” diye konuştu.
CEVDET Yılmaz, yaşlı insanlara yönelik ‘bu yaşlı bir şey olmaz yaş 70 iş bitmiş’ mantığının değişmesi gerektiğini belirterek, “Nüfus ortalaması yüksek Çanakkale, Sinop, Edirne gibi illerin valilerine şunu söylüyorum. Özellikle buralara pilot bakmalıyız. Buralarda Türkiye’ye öncü olabilecek uygulamalar geliştirmeliyiz. Nesiller arası ilişkileri geliştirecek şeyler çok faydalı olur. Nasıl ilişkiyi daha fazla arttırırız? Çünkü giderek onu da kaybediyoruz. Zenginleşmeden yaşlanmak tuzak. Bizim için de zenginleşmeden yaşlanma tehlikesi var” diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)