BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK'dan yönetmelik taslağı----

BDDK'dan yönetmelik taslağı

BDDK'dan yönetmelik taslağı
25 Aralık 2018 - 14:16 www.finansgundem.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) hazırlanan Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı.

BDDK'nın, bankaların bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hizmetleri hakkında usul ve esasları düzenleyen yönetmelik taslağı internet sitesinde yayımlandı.

Yönetmelik ile bankaların faaliyetlerinin ifasında kullandıkları bilgi sistemlerinin yönetimi ile elektronik bankacılık hizmetlerinin sunulmasında ve bunlara ilişkin risklerin yönetiminde esas alınacak asgari usul ve esaslarla tesis edilmesi gereken bilgi sistemleri kontrollerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

Dört kısımdan oluşan taslak, "Başlangıç Hükümleri", "Bilgi Sistemlerine İlişkin Risk Yönetimi ve Kontrollerin Tesisi", "Elektronik Bankacılık Hizmetleri", "Çeşitli ve Son Hükümler" başlıkları altında ele alındı. 

Taslakta, bankaların mevcut faaliyet ve sistemlerini 1 Ocak 2020'ye kadar yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmesi gerektiği belirtilirken, bu yönetmeliğin uygulanmaya başlamasıyla "Bankaların Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ"in yürürlükten kaldırılacağı bildirildi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı26 Aralık 2018 13:35

    Bütün büyük bankaların IT departmanı var en az 500 mühendis çalışıyor. Üretimleri sadece kendi bankalarında kullanılıyor. Ölçek ekonomisi yok. Denizbank sistemini diğer bankalara da açtığı için nispeten maliyet avantajına sahip. Belirli standartlar olmadığı için Fintech'ler vs de kendine alan bulamıyor. İşlem kodları vs de standart olmadığından kara para araştırması, vergisel araştırma da nispeten zor. Mesela geçen sene kira gelirimi eksik bildirmişler. Burada standartlar gelmeli Internette Universal Banking Data Model şeklinde araabilir. Hatta milli işletim sistemi vs kullanılsa büyük tasarruf olur hackerların işi zorlaşır bu arada Microsoft, Oracle, IBM lisanslarından tasarruf olur. TBB Başkanıı da bu iş ile ilgilenmeli. Boşa giden kaynak çok fazla.

  • mso26 Aralık 2018 14:10

    çok biliyosun. bddk'ya gir