BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK’dan kur riskine karşı bankalara tavsiye----

BDDK’dan kur riskine karşı bankalara tavsiye

BDDK’dan kur riskine karşı bankalara tavsiye
23 Temmuz 2020 - 17:28 www.finansgundem.com

BDDK bankalardan, artan döviz yükümlülüklerinin neden olduğu kur riskine karşı koruma için (hedge) spot değil vadeli döviz piyasasını kullanmalarını istedi. Hedef, döviz alımlarının kur üzerinde yükseliş baskısı yaratmasını engellemek.

Dolar kuru uzun bir süredir 6,85 civarına demir atarken, kamu mevduat bankalarının döviz pozisyonu açığı 26 Haziran’da 6,7 milyar dolara ulaşmış ve yasal özkaynakları toplamınına oranla yüzde 20’lik yasal sınırı aşmıştı. 17 Temmuz itibarıyla söz konusu açık 9 milyar 64 milyon dolar olurken, açığın yasak özkaynaklara oranı yüzde 28,1’e yükseldi.

Bu durumun yanı sıra, Merkez Bankası (TCMB) 18 Temmuz’da yabancı para mevduatlar için uyguladığı zorunlu karşılık oranlarını 3’er puan yükseltmiş ve piyasadan 9,2 milyar dolar çekileceğini açıklamıştı.

Bir yandan da son dönemde yurt içi yerleşiklerin dövize talebi arttı.

BDDK’DAN TAVSİYE: VADELİ PİYASADAN DÖVİZ ALIN

Tüm bu gelişmeler olurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bir adım geldi.

Bloomberg’ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, BDDK, artan döviz yükümlülüklerini hedge etmek (riske karşı koruma) için bankaların spot piyasayı değil vadeli döviz kontratlarını kullanmalarını istedi. Bu adımla yerleşiklerin döviz talebindeki artışın TL üzerinde yarattığı baskının kısmen hafifletilmesi hedefleniyor.

TCMB rezervlerinin kullanılmasının yanı sıra kamu bankaları son aylarda döviz açık pozisyonlarını artırıp spot piyasada dolar satarak da TL’yi desteklemişti.

Bloomberg’in haberinde, mevcut durumda vadeli döviz piyasasında likidite olmadığı için TCMB’nin karşı taraf olarak bu ihtiyaca yanıt vereceğine dikkat çekildi.

TCMB YENİDEN VİOP’TA İŞLEMLERE BAŞLAMIŞTI

Bloomberght, TCMB’nin 20 Temmuz Pazartesi günü yeniden Borsa İstanbul A.Ş. (BİST) nezdinde faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) döviz kontratlarında işlem gerçekleştirdiğini yazmıştı.

Söz konusu işlemler, vade tarihindeki uzlaşma fiyatı ile işlem fiyatı arasındaki fark üzerinden oluşacak kâr veya zararın nakdi uzlaşmasıyla son buluyor. Her iki taraf arasında herhangi bir döviz transfer işlemi gerçekleşmiyor. İşlemlerin TL üzerinden nakdi uzlaşmayla kapanacak olması nedeniyle TCMB'nin döviz rezervlerinden herhangi bir eksilmeye yol açılmayıyor.

TCMB’nin bu hamlesi, döviz rezervi kaybetmeden spot piyasada oluşan döviz talebini değişik vadelere kaydırma isteği olarak yorumladı.

Vatandaşların hesaplarındaki döviz tutarında rekor

Yabancılar net 240 milyon dolarlık menkul kıymet sattı

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Yabancı ekonomistler: Yılın ikinci yarısı indirimsiz devam edebilir

Merkez faizi değiştirmedi

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali23 Temmuz 2020 19:59

    Piyasada canlı döviz yok denecek kadar azaldı. Bankaları Vadeli döviz satışına yönlendirme ölümlü hastaya morfin vermek zaman kazanmak gibi birşey.

  • Adem23 Temmuz 2020 18:45

    Ne anlama geliyor bu? Patlama olacak vazyet alın mı?