BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK'dan iki bankaya uyarı----

BDDK'dan iki bankaya uyarı

BDDK'dan iki bankaya uyarı
16 Nisan 2013 - 10:52 www.finansgundem.com

Garanti ve Yapı Kredi Bankası'nın İranlı ve Suriyeli müşterilerine uyguladığı yaptırımlara BDDK'dan uyarı geldi

İranlı ve Suriyelilerin paralarını çekmelerini isteyen Yapı Kredi ve Garanti Bankası'nın, hukuksuz olan uygulamayı BDDK emriyle yaptıklarını söylemeleri BDDK'yı harekete geçirdi. BDDK, adını kullanarak bu hukuksuz uygulamayı yapanlara uyarı için kolları sıvadı
Yapı Kredi Bankası ile Garanti Bankası'nın İranlı ve Suriyeli müşterilerini arayıp Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) kararıyla paralarını 17 Nisan'a kadar çekmelerini, aksi takdirde hesaplarına el konacağı haberinin ardından konuya ilişkin açıklama yapan bir BDDK yetkilisi, bu uyarının BDDK'dan gelmediğini, bankaların BDDK adını kullanarak iş yapmaya çalıştığını söylemişti.
Dün de açıklama yapan BDDK yetkilisi, müşterilerine kararın BDDK'dan geldiğini ileten bankalara uyarı verilebileceğini açıkladı. Bankaların BDDK'nın adını kullanarak bu tarz bir hukuksuz uygulamayı kurumun üzerine yıkarak hedef şaşırtmaya çalıştığını söyleyen yetkili, böyle bir uygulama olsa uyarının 2 bankaya değil tüm bankalara gideceğini kaydetti.
UYGULAMA KEYFİ VE HUKUKSUZ
Bankaların müşterilerinin ırkına dayanarak işlem yapmamasının hukuksuz bir uygulama olduğu belirten BDDK yetkilisi, hiçbir uyarılarının olmamasına rağmen keyfi olarak böyle bir uygulamaya gidilmesi karşısında müşterilerin dava açma hakkının doğduğunu söyledi. BDDK'nın yargıya taşınan müşteri-banka uyuşmazlıklarında taraf olması söz konusu değil fakat yargı, kurumun görüşünü ve bilgilerini talep ederse dava sürecine dahil olabiliyor. Ancak bir müşteriden gelen şikayet doğrultusunda da soruşturma ve işlem yapma hakkı bulunuyor. Bankaların bu keyfi uygulamasının şikayet edilirse kurum tarafından değerlendirileceği belirtilirken, hukuksuz olan bu durum karşısında BDDK içerisinde toplantı yapılmadığı fakat bir uyarı yapılması için çalışmaların yapıldığı da gelen bilgiler arasında.
Yapı Kredi: BM ve AB'nin kararlarını uyguladık
Bankaların İran ve Suriyeli müşterilerine 'Paralarınızı çekin yoksa el konulacak' uyarısı yaptığı haberinin Yeni Şafak tarafından duyurulmasının ardından Yapı Kredi Bankası'ndan açıklama geldi. 'Tüm bankalar, uluslararası ambargolara uyum sağlamakla mükelleftir' ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:
Bilindiği üzere, BM Güvenlik Konseyi ve AB'nin aldığı kararlar doğrultusunda, İran'a geniş yaptırımlar getirilmiştir. Benzer şekilde, Suriye ile ilgili de alınan uluslararası yaptırım kararlarının yanısıra, T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulması öngörülen ulusal önlemler hakkında da açıklama yapılmıştır.
İŞ İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
Bu kapsamda, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm bankalar, uluslararası ambargolara uyum sağlamakla mükelleftir. Nitekim, bu konudaki yerel ve uluslararası karar ve düzenlemeler yakından takip edilmekte ve uygulanmakta olup, 'uluslararası yaptırıma konu olabilecek işlemlere' doğrudan ya da dolaylı hiç bir şekilde aracılık edilmemesi gerekir. Bu çerçevede, sözkonusu yaptırımlara konu işlemlere aracılık ettiği hususunda bilgi sahibi olunan ve/veya hakkında ambargolara uyum konusunda yeteri kadar bilgi edinilemeyen müşterilerle olan iş ilişkileri gözden geçirilmekte, bilgi-belge akışında sorun olmayan durumlarda banka-müşteri ilişkisi sorunsuz bir şekilde devam etmektedir.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat yalçın17 Nisan 2013 14:03

    Finansbank ADK ve Kart Operasyonlarına bağlı harcama itirazları değerlendirme birimi Banka müşterilerini mağdur ediyor, burdan yetkililere duyurulur.