BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK'dan HSBC ve Albaraka Türk'e ağır para cezası----

BDDK'dan HSBC ve Albaraka Türk'e ağır para cezası

BDDK'dan HSBC ve Albaraka Türk'e ağır para cezası
29 Temmuz 2020 - 14:49 www.finansgundem.com

BDD son dönemde bankalar ağır para cezaları kesmeye başladı. HSBC ve Albaraka Türk'e aktif rasyosunu tutturamadığı için cezalandırıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya koyduğu ve her ay için bakacağını açıkladığı bankaların aktif rasyosu (AR) ile ilgili ilk cezaları kesti.

Haziran ayında BDDK'nın istediği rasyoyu tutturamayan bankalar, HSBC ve Albaraka Türk Katılım Bankası.

BDDK'nın HSBC'ye kestiği cezanın 180 milyon TL civarında olduğu öğrenilirken, banka üst yönetiminin konuyla ilgili Ankara'da temas halinde olduğu gelen bilgiler arasında. Söz konusu ceza geçen yıl 469.9 milyon TL kar açıklayan bankanın karının yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor.
Albaraka Türk'e aktif rasyosunun BDDK'nın belirlenen oranın altında kalması sebebiyle 20.64 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
Katılım bankasından KAP'a yapılan açıklamada, "Bankamız aktif rasyosunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 18 Nisan 2020 tarih ve 9000 sayılı kararında belirlenen oranın ltında kalması sebebiyle, bankamıza 20.638 milyon lira idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir" denildi. Ceza bankanın 2020 ikinci dönem finansal tablolarına yansıtılacak.
Bankacıların verdiği bilgiye göre, Şekerbank ise rasyoyu kıl payı tutturan banka oldu.

Bilindiği gibi BDDK bankaların Aktif Rasyolarını haftalık olarak takip ediyor ve dört haftanın ortalamasında AR formülünde konvansiyonel bankaların 100'ün altında, katılım bankalarının ise da 80'in altında kalmasını istemiyor. BDDK, nisan ayında açıkladığı ve 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya konulan AR formülü ile bankaları daha fazla kredi vermeye ya da menkul kıymet almaya yönlendiriyordu.

16 mali kuruluşa 2,1 milyon TL idari para cezası

 

BDDK şikayetleri cezasız bırakmadı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abdulbaki03 Ağustos 2020 23:58

    İkinci el evlere düşük faizli kredi verdirerek ekonomiyi desteklemek ilginç bir yöntem

  • Mahmut 30 Temmuz 2020 22:23

    hsbc hiç hoşuma gitmedi. Bu İngilizler acısını kat be kat çıkarır. Demedi deme.

  • turan29 Temmuz 2020 22:28

    Bu metodla bankalar agresif ve kontrolsüz krediye de yöneliyor... ayrıca batık şirketler tekrar finanse edilerek batıklar arttırılıyor. Çoğu şirket ise bu piyasada borçlanmayı, büyümeyi ve fazla üretim yapmayı kısa vadede zarara sebep olacağından tercih etmiyor ki haklılar...anlamak istemeyenlere sorun bakalım herkesin işi tıkırında mı acaba?!