BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringBDDK ve SGK uyumasın ----

BDDK ve SGK uyumasın

BDDK ve SGK uyumasın
18 Nisan 2012 - 12:14 www.finansgundem.com

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer'in faktoring sektörünü konu ettiği köşe yazısı...

ALACAĞIN temliki karşılığı fatura temliki alınan, bu temliklere karşılık ödeme güvencesi olarak çekleri alan factoring firmaları, BDDK’nın izni ile kuruluyor.
Bu finans kurumlarının işleyişi, denetimi BDDK’nın ilgili yönetmelikleri ve tebliğleri ile sağlanıyor. Türkiye’de çoğu İstanbul merkezli yaklaşık 74 firma bulunuyor. Bu firmalar, KOBİ’lere, küçük ölçekli işletmelere gerçek alacaklarına karşılık, aldıkları çeklere vadesi gelmeden finans desteği sağlıyor. KOBİ’ler ve küçük ölçekli esnafa, bankalardan daha hızlı ve öncelikli hizmet veriyor.
Bu bilgiden sonra esas konuya gelelim. Elimizde, Av. Erdoğan Duran tarafından Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na geçen hafta verilmiş bir suç duyurusu bulunuyor. Biz şikayetçilerin isimlerini vermek istemiyoruz; çünkü başlarına ne gelebileceğini bilmiyoruz. Ancak şikayetçiler, Yaşar Faktoring Hizmetleri AŞ’den, bu dilekçenin verilmesinden bir hafta önce işten çıkarılmış. Bize anlatılanlara göre, savcılık şikayet dilekçesini kabul etmiş ve Yaşar Factoring Genel Müdürü Recep Kaya ve firmanın İnsan Kaynakları Müdürü Nihal Kansu haklarında, Anayasa’nın 10. maddesine aykırılıktan TCK 122/1; ‘ayrımcılık suçu’, eşitlik ilkelerine göre çalışanlara davranmama yönünden iş ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiğinden dolayı TCK 117/1 maddeleri yönünden soruşturma başlatmış... Savcılığın kabul ettiği suç duyurusu incelendiğinde, Kaya ve Kansu’nun, çalışma saatleri ve yıllık izin haklarını ‘baskı ve tehdit’ ile çalışanlara dikte ettirildiği, çalışanlara yıllık izin haklarının iş kanununa aykırı olarak ilk iznin 10 günden aşağı olmaması gerekirken, 7 gün kullandırılıyor. Ve performansa dayalı maaş zammı verilmesi gerekirken kendilerine yakın duranlara yaptıkları, primleri eşitsiz şekilde dağıttıkları, diğer çalışanların haklarını hukuka aykırı olarak vermedikleri ve bundan ötürü de tüm çalışanların mağdur oldukları, buna itiraz edenlerin ise işten atıldıkları belirtiliyor. Hem de nasıl, atılanların girdikleri yeni işyerlerine telefon açılarak, ‘lekeleme’ yapılarak...
ÇALIŞANLARA SAYGI YOK
Şikayetçiler, savcılığa verdikleri dilekçeye bağlı olarak bize de bir not göndermişler:
“Yaşar Faktoring’in, 2002’den beri çalışanlarının saygı duyduğu patronumuz Mustafa Kocatürk, 07.11.2011 yılında Manisa Sarıgöl’deki evinde şohben kazası sonucu vefat etti. Bundan sonra iki kızı, şirket yönetimine, bu işlere yabancı olduklarından dolayı Recep Kaya’nın ve onun adamlarının insafına bırakıldık.”
Büyüklü küçüklü 74 faktoring firması olduğunu yazmıştık. Buralarda yaklaşık 4-5 bin kişi çalışıyor; bazıları sık sık işçi çıkartıyor; örneğin bu firmadan da son iki yılda en az 500 kişi çıkartılıp yerlerine yenileri alındığını düşünürsek, BDDK ve SGK’in bu işlere el atarak şirket yöneticilerini mevzuata aykırı olarak ilköğretim ve lise mezunlarından oluşturulduğu ve çok yüksek miktarlarda maaş ödemesi yapıldığını belirtmek gerekiyor.
Yalçın Bayer/Hürriyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)