BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK tedbirlerinde esneklik bekliyoruz!----

BDDK tedbirlerinde esneklik bekliyoruz!

BDDK tedbirlerinde esneklik bekliyoruz!
28 Kasım 2013 - 10:10 www.finansgundem.com

Bankalar Birliği Başkanı Aydın, BDDK'nın kart taksitleri ve tüketici kredilerine yönelik tedbirlerini değerlendirdi

Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kart taksitleri ve tüketici kredilerine yönelik düzenlemeleri ilk kez değerlendirdi. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Aydın, “İhtiyaç kredileriyle ilgili 36 aylık bir sınırlama gözüküyor. Bu benim bankamı da ciddi anlamda etkiliyor. Bunun taşıt kredisinde, bazı şeylerin esnetilmesini talep etmek elbette bizim en doğal hakkımız” şeklinde konuştu.
EN FAYDALI YOLU BULACAĞIZ
“Bankalar Birliği 13 bankadan oluşan bir yönetim” diyen Aydın, “49 bankamız var, bütün paydaşlarımızla değerlendireceğiz, tartışacağız, ekonomi yönetimiyle görüşeceğiz. Ülkemiz için en faydalı olan, sektör için ekonomi yönetimi için en faydalı olanı bulup o yolda ilerleyeceğiz” dedi.
BANKALAR BAKİR ALANLARI TERCİH EDECEKLER
BDDK’nın düzenlemelerinin bankacılık sektörüne olası etkileriyle ilgili olarak ise Aydın, “Görüyoruz ki hem talep yönünde hem arz yönünde ekonomi yönetimi kısıtlamaya gidiyor. Bizim tabi alanımız daralıyor. Alanımız daraldığında biz aynı kârları bulabilmek için başka yollar başka kredi yapma yöntemleri yeni arayışlara gidiyoruz. Türkiye'de bankacılığın gitmediği yeni yerler var belki bankalarımız oralara gitmeyi bakir alanlara gitmeyi de tercih edeceklerdir” dedi. Aydın bakir alanlara örnek olarak ise ilçe statüsünde olup da hala banka şubesi olmayan yerleri gösterdi.
BANKACILIK REEL SEKTÖRE KAYNAK SAĞLIYOR
“Bankalar Birliği Başkanı olarak sermayemizi azaltan, sermaye yeterlilik rasyomuzu aşağı doğru hareket ettiren, kârlılığımız sınırlandıran hususlarla ilgili ekonomi yönetimi ile görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuşan Aydın şöyle devam etti: “Bankacılık sektörü para kazandığı sürece onu özkaynaklarına ekliyor. Onu özkaynaklarımıza eklediğimiz zaman onu Türk reel sektörüne kullandırıyoruz. O da bu ülkeye büyüme ve istihdam olarak yansıyor. Ekonomi yönetimi de bunun farkın da biz de farkındayız iyi bir ortak nokta bulabileceğimizi umuyorum.”
SEKTÖRÜN SERMAYE BİRİKTİRMESİ LAZIM
Düzenlemenin banka kârlarını ne derece etkileyeceği sorulduğunda Aydın, “Ben yüzde şu kadar etki var söylemeyeyim farklı farklı hesaplar olabilir. Henüz bu taslaklar da resmi hale dönüşmemiş. Ne olacağını bilmiyoruz ama şunu söyleyeyim, Türk bankacılık sektörünün sermaye getirisi yüzde 15’lere gelmiş durumda. Biz bu yüzdenin çok aşağı gelmesini arzu etmiyoruz çünkü Türk bankacılık sektörünün de sermaye biriktirmesi lazım” şeklinde konuştu.
HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ
Aydın, “Sermayedarlar para koymazlarsa bunu kârlılıkla hedge etmek zorundayız, ben bunu ifade etmek istiyorum ama aynı gemideyiz. Ekonomi yönetimi sektörle ilgili bütün gelişmelerin farkında. Birlikte görüşeceğiz tartışacağız ülkemiz için en iyisi neyse birlikte onu uygulayacağız” dedi.
TÜRK HALKI TÜKETMEYİ SEVİYOR
Mevduatı teşvik için vergi düzenlemeleri yapılıp yapılması gerektiği konusuyla ilgili olarak konuşan Aydın, “Bizdeki aktifin vadesi ortalama 60 gün ama çok uzun vadeli mevduat söylemi de çok doğru değil. Batıda da bir yıldan uzun vadeli mevduat çok görmüyoruz bunun da altını çizelim” dedi ve şöyle devam etti: “Tasarrufların artırılması lazım. Türk halkı çok genç, harcamayı tüketmeyi seviyor, bunun da bir etkisi var. Ekonomi yönetimi bu konuda çok ciddi önlemler aldı hala alınabilecek önlemler elebette var. Ekonomi yönetimi de ciddi olarak bu konuda gayret göstermeli.”
150’NCİ YILDA 150 ŞUBE
Ziraat Bankası’nın 150’nci yılı olan 2013’te 150 kadar yeni şube açtıklarını belirten Aydın, “Gelecek yıl da sanıyorum 100 kadar yeni şube açmış olacağız. Ziraat Bankası orta vadede 2 bin şubeye sahip tek Banka olacak Türkiye’de” dedi. Aydın, “Öncelikle büyük kentlerde daha çok şube açmayı düşünüyoruz. Bir de ilçe statüsünde olup, başka herhangi bir banka şubesinin bulunmadığı yerler bizim öncelik alanlarımız” şeklinde konuştu. Aydın Ziraat Bankası olarak son 1,5 yılda 30 kadar proje finansmanında bulunduklarını da belirtti ve gelecek yıllarda da finansmana devam edeceklerini söyledi.
AKTİFLERDE YÜZDE 15 BÜYÜME BEKLİYORUZ
Aydın, üçüncü çeyrekte yüzde 27,2 net kâr artışı yakalayan Ziraat’in yıllık kâr artışının da bu seviyede gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Aydın, 2014 yılında bankanın aktiflerinde ise yüzde 15’lik büyüme öngördü.
KREDİ BÜYÜKLÜĞÜ 100 MİLYARI GEÇTİ
Kredi büyüklüğünün şu anda 100 milyar liranın üzerinde olduğunu aktaran Aydın, yıl sonu itibariyle 105-107 milyar lira arasında kredi büyüklüğü beklediklerini söyledi. Aydın, “Bu da bizim bir önceki yıla göre yüzde 50 kredi artışına tekabül ediyor. Ama altını bir daha çiziyorum 2011 ve 2012 yıllarında iş süreçlerinin yeniden dizayn edilmesi nedeniyle biz sektörün biraz gerisinde kalmıştık. Bu bir baz etkisidir. Yoksa Ziraat Bankası’nın genel büyümesi sektör ortalamaları ile uyumlu seyredecektir” diye ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)