BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK, SWAP işlemlerine sınır getirdi----

BDDK, SWAP işlemlerine sınır getirdi

BDDK, SWAP işlemlerine sınır getirdi
13 Ağustos 2018 - 00:15 www.finansgundem.com

BDDK'dan yapılan açıklamada, SWAP işlemlerine sınırlama getirildiği bildirildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, SWAP işlemlerine sınır getirdiğini duyurdu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıklaması şu şekilde:

"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

SWAP İŞLEMLERİ NEDİR?

İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesine swap sözleşmesi deniyor. Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

Faiz swapında biri sabit faizle, diğeri değişken faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ancak anapara hiçbir şekilde el değiştirmez.

Çapraz döviz swapında, iki farklı para birimindeki kur riski belli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin Faiz getirisinden yararlanma adına yapılan işlemdir. Böylece kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilmektedir.

BDDK'nın sınırlama açıklaması ne anlama geliyor?

Ekonomist Uğur Gürses, Twitter'dan yaptığı açıklamada BDDK'nın kararının 'yabancı oyuncuların TL borçlanıp bununla dolar satın alıp TL'ye değer kaybettirmesinin önüne geçmeyi' hedeflediğini belirtti:

"Swap kısıtlamasının anlamı: Yabancı oyuncular TL borçlanıp bununla dolar satın alıp TL'ye değer kaybettirmesin diye Türk bankalarına "TL borç verip döviz borç alma" sınırı konması."

Gürses, "TL'nin fiyatını (kalkanını) güçlendirmeden aktığı mecrayı setle kapatmak çok işe yaramaz. Spekülatör bunun yolunu bulur" yorumunu yaptı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise swap işlemlerinin genelde yabancı yatırımcının TL pozisyon alımlarıyla ilgili olduğunu belirtti ve ekledi: "

"Buna kısıtlama gelmiş. BDDK'nın bahsettiği spot ayakta yabancı yatırımcı TL borç alıp, sonra TL'yi açığa satıyor. Buna artık öz kaynak sınırı gelmiş. BDDK'nın bu açıklamasına TL spekülasyonunu sınırlayacak bir hamle denebilir."

"Karar, yatırımcı algısı açısından kritik olumlu"

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer de, bankaların ihtiyaç duydukları dolar likiditesini artırabilmek için sahip oldukları TL'yi dolara dönüştürmeye imkan tanıyan swap sözleşmelerine sınır getirilmesinin herşeyden önce yatırımcı algısı açısından kritik olumlu ederi bulunduğunu vurguladı.

BDDK’nın salt bu kararı dikkate alındığında, Türkiye'nin halihazırda yaşanılan zorluklara karşı, önyargıların aksine sermaye kontrolünü düşünmediğini ancak büyümede daha fazla erozyona yol açmamak için de faiz dışı araçları daha etkin kullanmayı değerlendirdiğini ifade eden Sözer, şunları kaydetti:

"Swap işlemlerinde doları halihazırda iki kaynak vermektedir. TCMB ve yurt dışı. Son günlerde TL faizi TCMB'de yüzde 17,75 olduğu, yurt dışında ise yüzde 25'lere ulaştığı için işlemler yurt dışına kaymıştı. TCMB'den bankalar 7,5 milyar dolarlık swap işlemi limit bulunmakta iken, cuma günü itibarıyla sadece 0,4 milyar dolar kullanılıyordu. BDDK'nın bu adımı ile bankalar faize bakmaksızın TCMB'den daha fazla swap işlemi yapmak zorunda kalacak. BDDK'nın bu olumlu adımını, diğer paydaşların makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik tedbirleri takip edebilirse, Türkiye'nin bu zorlu süreçten de görece daha az hasarla çıkmasının mümkün olabileceğine inanıyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Abbas yolcu13 Ağustos 2018 08:03

    SWAP NE YAW YOL YABDIK BİZ

  • Orhan Soner13 Ağustos 2018 03:51

    BORSADA AÇIĞA ALIŞ-SATIŞ YASAKLANSIN.Kimsenin başkasının hissesini kullanmaya hakkı yok.

  • Mustafa13 Ağustos 2018 01:08

    Piyasada sadece ithal mal fiyatları değil birçok hizmet alımının/kiralanmasının fiyatlandırılması dövize endekslenmiş. Bunların bir listesinin yapılıp yerli para kullanımının acil teşvik edilmesi gerekir. avmlerde dükkan kiralamak dövizle, A sınıfı evlerin kiralandırılması dövizle , araç filosu, donanım kiralamak dövizle, okula çocuğunu kaydettirmek dövizle vb.

  • Kadir yildirim13 Ağustos 2018 00:32

    Gayet güzel. Birde foreks işlemlerde tl yi geçici yada tam kaldirirsak şu işlemleri asla yapamazlar..

  • Okn okn13 Ağustos 2018 00:25

    Borsa işlemin kapatın. . Piyasa duzelecek kadar açmayın. . Bu manipülasyon yapan ve Türkiye ile uğraşanlara ders verelim..döviz alım satımı durduralalim. .

  • Hasan13 Ağustos 2018 08:13

    Güney afrika randı bile tl karşısında yükseliyorsa suçluyu dışarda arama. Tl yi bu hale getirene bak koyun

  • Fırat13 Ağustos 2018 03:15

    Muhammet kardeş anladığım kadarıyla elinde kınayla bekliyorsun bu ülkeye açılmış savaşı görmicek kadar bemcil ve üç kuruşluk adamsın kardeş kendi adına konuş benim atalarım cihan harbinde bi somonla günlerce yaşamış bu köpek soylarına boyun eğmek kanımda yok senin kanında şüphen varsa yorumlarına dvm et sonunda kendi kanında boğulacaksın

  • Muhammet Cerit13 Ağustos 2018 01:13

    Cnm yaa kıyamam. Kardeş bilgisayar mı sandın bunu sen? Kapatıp açınca düzelecekmiş. Kriz anında herşeyi kapatalım, kimsenin aklına gelmemiştir bu fikir. İktisat kitaplarına gireriz böylece.