BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBDDK kurucu üyesi Çevik'ten İhlas Finans açıklaması----

BDDK kurucu üyesi Çevik'ten İhlas Finans açıklaması

BDDK kurucu üyesi Çevik'ten İhlas Finans açıklaması
21 Ocak 2019 - 20:27 www.finansgundem.com

BDDK kurucu kurul üyesi Prof. Dr. Kemal Çevik, "Katılım bankalarına kanunen, mevduat bankalarında olduğu gibi tasarruf mevduatı güvencesi sağlanamamıştır." dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kurucu kurul üyesi Prof. Dr. Kemal Çevik, İhlas Finans mağdurlarının alacaklarına, mevduat bankalarında olduğu gibi tasarruf mevduatı güvencesi sağlanamayacağını belirterek, "Katılım bankasının borçları, katılım bankasıyla ilişikiye girmiş olan hesap sahiplerini ilgilendirir. Bu bakımdan Hazine kaynaklarıyla ödenmesi söz konusu değildir." dedi. 

Çevik, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener'in, "Bankacılıktan sorumlu bakan olarak görev yaptığı 2005 yılında İhlas Finans mağdurlarının alacaklarının ödenmesi için Bankacılık Kanunu'nda düzenleme yapmak istediği ancak bu maddenin TBMM Genel Kurulunda tasarıdan çıkarıldığı" yönündeki iddialarını AA muhabirine değerlendirdi. 

Bankacılık Kanunu'nu hazırlayan isimlerden birisi olduğunu anımsatan Çevik, Şener'in, "İhlas Finans mağdurlarının alacaklarının nemalarıyla birlikte ödenmesi için Bankacılık Kanunu'na madde koyduk" sözlerinin gerçekle bağdaşmadığını belirtti. 

Çevik, kanunun 3. maddesinin, katılım bankalarının özel cari ve katılma hesapları yoluyla fon toplayabilmesini düzenlediğini bildirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın Şener, bu katılım bankasını mevduat bankası olarak değerlendiriyor. Buradan hareket ettiği için yanlış sonuca varıyor çünkü mevduatı, mevduat bankaları faiz ödemek için toplarlar. Mevduat bankaları böyle iken katılım bankaları faiz alamazlar. Bunlar da özel cari ve katılma hesaplarını kullanıyor ve Faiz vermeleri söz konusu değil. Bu bakımdan  katılım bankalarının sorumlulukları, mevduat bankalarının sorumluluklarından farklıdır. Bunlara kanunen, mevduat bankalarında olduğu gibi tasarruf mevduatı güvencesi sağlanamamıştır. Kanun Mecliste tartışılırken, el konulan bu katılım bankasıyla ilgili nasıl bir işlem yapılacağı görüşülmüş, tasarıya bunların ayrı bir tasfiye usulüne tabi olması yolunda bir değişiklik eklenmişti." 

"Hazine kaynaklarıyla ödenemezdi"

Şener'in, söz konusu açıklamalarının doğru olmadığını aktaran Çevik, "Böyle bir şey olamaz. Mevduat bankası değil bunlar, katılım bankasının borçları katılım bankasıyla ilişkiye girmiş hesap sahiplerini ilgilendirir. Bu bakımdan Hazine kaynaklarıyla ödenmesi söz konusu değildir. Sayın Şener'in savunduğu gibi Hazine kaynaklarıyla ödenmesi söz konusu olamaz. Ya karıştırıyor ya da kasıtlı hareket ediyor. Bunlar Hazine güvencesine alınamaz, bunların mevduatı yok, katılma hesapları ve özel cari hesapları var. Mevduat sayılmayınca garanti altına alınamaz çünkü kar zarar ortaklığı var. Katılım Bankaları Güvence Fonu ayrıdır." ifadesini kullandı.

Çevik, ancak bu finans kuruluşlarının tasfiye edilerek aktif ve pasiflerinin nakte çevrilmesi yönünde düzenleme yapılması gereğini anlatarak, "Bu finans kuruluşu iflas ettirilseydi, mevcutlar satılıp alacaklar oradan ödenebilecekti ancak bunlar tasfiyeye tabi tutuldu. Bu tasfiye işlemleri de takip edilemedi. Zaten İhlas Finansın mal varlığı bunu ödemeye yetmiyordu." değerlendirmesinde bulundu. 

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bekir18 Mayıs 2019 14:00

    zalimlik yaptınız müslümanın parasına helal kazancına uyan vatandaş bugun bana yarın sana zalimler fazla yaşamaz 2019

  • haramdan kacan insanlar15 Nisan 2019 13:56

    akp ve ihlas finas hışmına uğrayan ihlas zadeler ödeyecek güçte olan ihlas finası engelleyen akp neden vatandaşına sayıp cıkmıyor müslüman kersim ne zorlujlarlar para birikimini yok ediyorsunuzcenabı allaah ta sizi yok eder. güçlük yok mazlum insanların parasını akp ödettir ki işiniz ras gide hayırlı işlere vesile ol akp köstek olur san allah ta zize köstek olur unutmayın dünya geniş en ver gidi sıra sisede gelece hazır olun borclu gitmeyin .

  • ZİVER ÜST24 Ocak 2019 11:28

    17 YILDIR PARAMI ÖDEMEDİLER YAPTIKLARI SÖZLEŞMEYEDE UYMADILAR 

  • İhlas finanszedeler adına22 Ocak 2019 11:07

    Tmsf başkanı Ahmed ertürk  İflas yok Hortumlandı dedi  

  • Yatırımcı22 Ocak 2019 09:34

    bütün ihlas grubunda borsada yapılan operasyonlara ne demeli senetler 3-4 liralara götürülüp halka sattılar malları şimdi kuruşlarda hepsi.bedellide yaptılar bumu hakkaniyet bumu saygıdeğerlik....

  • musa 22 Ocak 2019 09:24

    abi ne zaman öğreneceksiniz? din tüccarı ile ticaret yaparsan, onlar parayı alır sen de Kuran'ın yanlış bir mealini! 

  • bir yorum22 Ocak 2019 07:03

    Sayın bddk kurucusu offshore cılara neden paralaraını verdiniz.Onlarda finans kuruluşlarına yatıranlarla aynı durumdaydıla.Üstelik onlar vergiden kaçmak için paralarını bu offshorelara yatırırken siz finans kuruluşlarına yatıranlardan vergi aldınız.Hem vergi alıyorsunuz hem de sahiplenmiyorsunuz.Bu bile sizin hakkaniyet sahibi olmadığınızı dürüst olmadığınızı gösteriyor.Artık bu ihlasfinanszedelerin parlarını geri verdirttirin.Yoksa Akpartinin oyları gitgide eriyacak anapın durumuna düşecek.

  • hayri22 Ocak 2019 09:20

    çünkü faiz yemeyen müslümanlar devlete isyan etmez ama faiz yiyen offshorecular  eder. devlet de uysal koyunları idare eder ama vahşi kurtlara sussun diye kurban eder.

  • ihlas KAYYUM22 Ocak 2019 00:02

    ihlas holdinge kayyum atansın nokta.

  • hoca22 Ocak 2019 09:22

    niye? pkk'lı şirketlere bile atanmıyor kayyum. kayyum sadece fetö için kullanılır, işid, pkk, hizbullah, masonlar, uyuşturucu baronları, kadın ticareti yapanlar için kullanılmaz.

  • IHLAS.HOLDINGE KAYYUM ATANSIN21 Ocak 2019 21:57

    Ihlas patronu onbinlerce vatandasi perisan etmistir, sirketler bilerek zarar yaziyor, devleti ve milleti dolandiriyorlar. Spk uyuma! Tmsf el koysun ihlas sirketlerine,

  • akbaba21 Ocak 2019 21:49

    akılsız  olan  insaların  paraları  bole  kayboluoyr ve  yazmış devlet güvence bile  vermemiş 

  • İhlas zede21 Ocak 2019 22:05

    Boş konuşma 2000 yılından bahsediyoruz ..

  • cancan21 Ocak 2019 21:31

    bank asyadaki paralar nasıl ödendi nesen ödendi ? oda katılım bankası değilmiydi ?

  • kıtmısın?22 Ocak 2019 01:26

    Kıt beyinli misin yoksa yeteri kadar okuma yazman mı yok? Şu haberi bidaha oku bakalım baştan,hala aklında aynı sorular varsa bi doktora görün.

  • Ahmet’ ünal 21 Ocak 2019 21:01

    Kar zarar ortaklığı olduğu halde ödemesine mecburiyet yok ama ödemeye çalışıyor takdir ediyorum

  • Ibrahim savda22 Ocak 2019 05:01

    Zarar yok..Hortun var.. Iste butun mesele burada...

  • Acaba22 Ocak 2019 02:52

    Zarar mı etti yoksa İhlas Finans'taki mudi paraları hortumlandı mı? Aslında belli ki bu sorunun yanıtını en iyi bilenlerdensin de, ah şu 'abiye bağlılık' yok mu? Hatırlar mısın bilmem, bir zamanlar holding içinde "Kamil Tekin milyonlarca mark ile Almanya'ya kaçtı" şayiası çıkmıştı. Sonra Kamil Tekin, Mücahit Ören ile kol kola Almanya'da görülmüştü. 

  • İhlas finans zede21 Ocak 2019 21:57

    Yüzde yüz zarar mı var ..boş konuşma ..ortada batma yok grup şiketlerine para aktarma ..umarım senin de başına gelir

  • Ceas21 Ocak 2019 21:00

    Cukurova elektrik elkonuldugunda da hukumet binlerce magdura soz vermisti. Sozunu Tutmadi hukumet.

  • Yasin 21 Ocak 2019 20:52

    Adamlar on şirketi borsaya açtı piyasadan yüzlerce milyon para topladılar kasaya, sonra ihlas finans ile paraları uçurdular. Ve hep yola devam dendi

  • Uğur han22 Ocak 2019 06:43

    Bu soygunun sonuna geldik artık bu kadar hiç medya baskisi olmamisti

  • Ibrahim savda22 Ocak 2019 03:34

    Ihlas finans in alacaklari ve varliklari borclarini odeyebilecek durumda idi... Bunu kendileri defalarca Tasfiye Kurullarinda acikca belirttiler...

  • kerim21 Ocak 2019 20:34

    Katilim bankalari icin cds benzeri iflas koruma sigortasi kurulamaz mi.

  • Uğur han22 Ocak 2019 06:41

    Benim bidigim bunların bankacılık kurma belgesi iptal olması isterse satabilir.hic bir açıklama yok bunlarda arkaları saglam