BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK düzenlemesi için bankacılar ne dedi?----

BDDK düzenlemesi için bankacılar ne dedi?

BDDK düzenlemesi için bankacılar ne dedi?
19 Aralık 2016 - 11:13 www.finansgundem.com

BDDK, kredi karşılıkları için getirdiği düzenlemelerle bankaları rahatlatmaya çalışıyor. Yeni düzenlemeler için bankacılar ne düşünüyor?

Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki hafta açıkladığı teşvik paketinin yansımaları gözlenmeye başladı. Şirketler, kredi için bankaların kapısında. Bankalar, yasal düzenlemeler ve KGF ile protokol hazırlığında. BDDK, kredi karşılıkları için getirdiği düzenlemelerle, kur artışından kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle bankaları rahatlatmaya çalışıyor. Bankacılık çevreleri bu konu için neler düşünüyor?

*Teşvik paketinin açıklanması, 250 milyar liralık krediye Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatı sağlanması, kredi talebinde ciddi bir artışa yol açtı. Bir bankacı, "Kredi talebinde bulunan şirketlerin patronları, kredi kullandırılmaması durumunda bizi Cumhurbaşkanı veya Başbakan'a şikayet etmekle tehdit ediyor" diyor.

*Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu yeni kredi talebini karşılamak için yeterli olmadığından, BDDK'nın karşılıklar üzerinde getirdiği düzenlemeyle bu sorun aşılmaya çalışıyor. Anımsanacak olursa, bu sorunun Başbakan Binali Yıldırım'ın bankaların genel müdürleriyle yaptığı toplantıda gündeme getirildiğini bu sayfada yazmıştık. Banka genel müdürleri, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek Basel 3 kriterlerinin yeni kredi kullandırma konusunda zorluk yaratacağına ve maliyeti artıracağına dikkat çekmişti. O toplantıda BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, teknik olarak bunu araştıracaklarını söylemişti. Nihayet BDDK Basel 3 için 1 Ocak 2018 tarihini adres verdi.

*Yeni karşılıklar ne oldu? Yeni düzenlemeye göre 'sağlıklı' sınıfında yer alan krediler için genel karşılık oranı yüzde l'den yüzde 0,5'e düşürüldü. Böylece bankalara maliyet avantajı sağlanmış oldu. Karşılık oranı düzeltilen bir kalem de bankaların Üçüncü Havaalanı, Üçüncü Köprü, Körfez Geçiş Köprüsü gibi büyük projelerin finansmanı için sağladığı krediler oldu. Bu kredilerin karşılıkları döviz kazandırıcı işlemler sınıfına sokuldu ve karşılık oranı yüzde 0 olarak uygulanacak. Bir bankacı, "Düzenlemeyle büyük projelere döviz cinsinden finansman desteği sağlayan bankalara karşılıklarla bir miktar jest yapılmış oldu" diyor.

*Kredilerin en büyük finansman kaynağı mevduatta son durum nedir? Bunu da sorguladık. Edindiğimiz bilgiye göre, özellikle bugünlerde rekabeti artan mevduatta yüzde 11,3-12,0 aralığında işlem yapılıyor. Geçen ay bu oranlar 1 puan daha düşüktü. Çok şubeli bir bankanın genel müdür yardımcısı, "Yıl sonu yaklaşıyor ve mevduat rekabeti de artıyor. Bu yüzden bugünkü oranlara geçici olarak bakmak gerekiyor. Ocak ayında bu oranlar düşer" değerlendirmesini yapıyor. Dolayısıyla vadesi ay sonuna kadar dolacak mevduat müşterilerine bir miktar daha pazarlık şansı doğuyor.

*TL mevduatta faiz oranları yüzde 12'lere dayanmışken, dolar cinsinden mevduat faizlerinin de yüzde 4 civarına yükseldiği söyleniyor. Geçen ay ise bu oranların yüzde 3-3.5 aralığında değiştiği bilgisi iletildi. (Ekonomist Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)