BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK Başkanı'ndan kredi yapılandırma açıklaması----

BDDK Başkanı'ndan kredi yapılandırma açıklaması

BDDK Başkanı'ndan kredi yapılandırma açıklaması
13 Nisan 2018 - 13:17 www.finansgundem.com

BDDK Başkanı Akben: "Bazı büyük grupların kredilerine ilişkin ortaya çıkan hususlar münferit. Sektör bu tür kredileri yönetebilecek güçte."

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, döviz kurlarının yükselmesi, uluslararası gelişmeler ve kaynak vadelerinin kısa olması nedeniyle bir kısım büyük gruplara ait kredilere ilişkin ortaya çıkan hususların münferit olaylar olduğunu belirterek, "Toplam kredileri 2,2 trilyon lira seviyesine ulaşan bankacılık sektörü bu tür kredileri yönetebilecek güç ve kabiliyettedir." dedi.

Akben, yaptığı açıklamada, Türk bankacılık sektörünün güçlü likidite yapısıyla kredi büyümesini sağlıklı bir şekilde devam ettirdiğini belirtti. 

Sektörün gerek mali yapısı, gerek uluslararası düzenlemelere ve yasal sınırlara uyum bakımından son derece sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu vurgulayan Akben, sermaye yeterliliği rasyosunun yüzde 16,7 ile gerek yasal sınırın, gerekse hedef oranın oldukça üzerinde bulunduğuna dikkati çekti.

Akben, en güncel Şubat 2018 rakamlarıyla öz kaynak karlılığının ise yüzde 14,5 olduğunu ifade etti.

Likidite rasyolarının son derece iyi seviyelerde devam ederken, kaldıraç oranının oldukça düşük düzeyde bulunduğunu söyleyen Akben, diğer taraftan, bankacılık sektörünün güçlü yurt dışı ilişkilerinin de etkisiyle sendikasyon kredilerinde yenileme oranını yüzde 110 seviyesine yükseltebildiğini dile getirdi.

"Konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı sadece yüzde 0,41"

Mehmet Ali Akben, mart ayı sonu itibarıyla kur ve parite etkisinden arındırılmış toplam kredi büyüme oranının yüzde 19,3 ve söz konusu büyümenin ağırlıklı olarak ticari krediler kaynaklı olduğunu belirtti.

Ticari kredilerin büyüme oranının yüzde 21,3, bireysel kredilerin büyüme oranının ise yüzde 13,6 seviyesinde bulunduğunu ifade eden Akben, şöyle devam etti:

"Mevduat tarafında ise yine kur ve parite etkisinden arındırılmış büyüme oranı yüzde 17,1'dir. Dolayısıyla sektör sağlıklı yapısını, güçlü büyüme oranları ile sürdürmektedir. Sektörün aktif kalitesinin en temel göstergelerinden olan takibe dönüşüm oranı yüzde 2,89 ile tarihi düşük seviyelerdedir. Konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı sadece yüzde 0,41 iken Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatıyla kullandırılan kredilerde takibe dönüşen alacak oranı ise yüzde 0,84 ile düşük seviyelerde seyretmektedir."

"Sektör münferit hususları yönetebilecek güç ve sağlamlıkta"

BDDK Başkanı Akben, döviz kurlarının yükselmesi, uluslararası gelişmeler ve kaynak vadelerinin kısa olması nedeniyle bir kısım büyük gruplara ait kredilere ilişkin ortaya çıkan hususların münferit olaylar olduğunu söyledi.

Toplam kredileri 2,2 trilyon TL seviyesine ulaşan bankacılık sektörünün bu tür kredileri yönetebilecek güç ve kabiliyette olduğunu vurgulayan Akben, "Nitekim, sektör, nasıl ki geçmiş dönemlerde denizcilik, turizm kredilerini sağlıklı bir şekilde yönettiyse, yine bu tür münferit hususları yönetebilecek güç ve sağlamlıktadır." dedi.

Akben, kredi ödemlerinde zaman zaman şirketlerin nakit akımlarına bağlı olarak erken kapamalar olduğu gibi bazen vade uzatımlarının da gündeme gelebildiğini belirtti. 

Bu tür hususların doğal karşılanması gerektiğini ve tüm dünyada benzer uygulamalara rastlanabildiğini ifade eden Akben, "Diğer taraftan, kredilere ilişkin olarak kurumumuzca yapılan stres testi, senaryo analizleri ve diğer çalışmalarında, kötü koşullarda dahi, oluşabilecek olumsuz etkiler, bu kredi büyüklüğü içerisinde yönetilebilir seviyelerde kalmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz tiktaş27 Haziran 2018 02:53

    ypılındırma

  • yılmaz tiktaş27 Haziran 2018 02:48

    çekmış oldugum kıredıyı ödemede bent çok etglıyor kalan borcumu yapılındırma yaparsanız çok memun olurum

  • sessiz bankacı18 Nisan 2018 18:30

    O yüzden kamu bankaları %15,5 la mevduat topluyor, yersen...

  • misafir13 Nisan 2018 21:27

    sn başkan.bankaların her yıl sonu takipteki kredilerini onda bir fiyatına-veyea bu oranlara yakın- sattıkları bilgi dahilinde.bu rakamlar neden bu oranlara dahil edilmiyor.kamuflaj bizim karekteristik bir özelliğimizmi.neden yasal görülen faiz oranlarının üzerinde faiz oranlarıyla bankalar mevduat toplarlar.neden bu bankalar yıl sonu ettikleri fahiş karları temettü olarak dağıtmazlar.batak oranları çok düşükte neden galeri-emlakçı gibi bankalardan satılık g.menkul ve araç satış siteleri oluşturdular.SAĞLAM-SAĞLAM-SAĞLAM ver demeci bak keyfine.sermaye yeterlilik rasyoları iyi.katılıyorum ama bu karlılıkla neden temettü dağıtılmaz.veya yeteri kadar dağıtılmaz.

  • : ))13 Nisan 2018 19:55

    o güçlü, bu güçlü, o şahane, bu şahane.... müthişş işte görüyorsunuz... usd 4,20.. benzın 6,05 ..avro 5 üzeri.. faizler uçtur 14 ler üzeri... asgari ücret eridi 1,500-1,600 larde.. millet evine kapandı dolaylı vergi ödüyor... VER GAZI, COŞTUR LAZI... İNANANDA kadir olsun :D

  • k213 Nisan 2018 16:49

    şunu yazarken bile n halkbank hissesi düşüyor ..................

  • k213 Nisan 2018 16:48

    sayın akben bunu çok iyi halkbank ve onun stresiyle diğierlerinde görüyoruz..............çok iyi............

  • romeo ölmeli13 Nisan 2018 15:12

    Orta halli bir kobi firması gitsin kredisini yapılandırsın bakalım bankalardan bir daha kredi alabiliyor mu? Bankalar kredi yapılandırmalarına sıcak bakmazlar... Söz konusu firmalar Türk ekonomisinde ciddi değerler olduğundan böyle poliyannacılıkla olayı geçiştirir bu son hava götürücüler...

  • saadet13 Nisan 2018 14:16

    vatandaşın yüzde 60 kredili daha ne diyeyim

  • Güven13 Nisan 2018 14:04

    Bu tiple mi güven aşılamış. Maşallah Hocam.