BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK bankacıların dertlerini dinliyor----

BDDK bankacıların dertlerini dinliyor

BDDK bankacıların dertlerini dinliyor
19 Ağustos 2015 - 06:09 www.finansgundem.com

BDDK’nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben, sektörün önünü açmak adına bankacılardan sıkıntı yaşadıkları konularla ilgili talepte bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni Başkanı Mehmet Ali Akben, gelir gelmez bankacılık yasasına el attı. Kadife Şahin'in Milliyet'te yer alan haberine göre BDDK Başkanı bankacılardan sektörün önünü tıkayan ve sistem üzerinde olumsuz etki yapan düzenlemeleri iletmelerini istedi. 2000 ve 2001 bankacılık krizinden sonra çıkan bankacılık yasasında o dönemin olaylarına göre alınan bazı kararların günümüz gerçeklerine uymadığını düşünen bankacıların gündeminde zimmet yasasının değişmesi var.

Bankacılık kanununda yer alan zimmet maddesinin İmar Bankası ve Adabank’ın eski sahipleri Uzanlar için alındığını belirten bankacılar, bu maddenin ‘Ticaretin ve hayatın gerçeklerine’ uygun olmadığını belirtiyorlar.

Zimmet maddesinin kasti olarak kendine menfaat sağlamayı içerdiğini belirten bazı bankacılar, “Bugün ise verdiğimiz en ufak kredide bile bu madde ile karşı karşıya kalıyoruz” dediler. Sektörün önünü tıkayan bankacılık maddelerinden birinin bu olduğunu belirten bir bankacı, “Zimmet maddesi ticaretin gerçeklerine uymuyor. Hem reel sektörü hem de bankacılık sektörünü olumsuz etkiliyor, kısıtlıyor. En ufak bir kredide bile bu maddeyi düşünmek zorunda kalıyoruz” dedi.
 
HAKEM HEYETİ ZORLUYOR

Bankaların şikayetçi olduğu ve BDDK’dan yasal değişiklik isteyeceği başka bir konu da hakem heyetlerinin tüketici lehine aldığı kararlar. Tüketiciden haksız yere alınan ücret ve komisyonların iade edilmesi yönünde alınan hakem heyeti kararlarının aynı gün içinde avukatlar tarafından icraya verilmesinden şikayetçi olan bankalar, icra süresinin yeniden düzenlenmesini istiyor.

Bankacılık yasasında değişim istenen ve değişimi gerekli görülen konulardan birinin de Basel kapsamında getirilen yeni düzenlemeler olduğunu belirten bir bankacı da Türkiye’de bu modellere ilişkin düzenlemelerin bulunmadığını söyledi.

Kredi risklerinin tanımlanmasında gelişmiş modellerin denetimi için BDDK’nın bunlara yönelik düzenlemeler çıkarması gerektiğini ileten bankacı, bu konuların kredi riski ve operasyonal risk modelleri olduğunu söyledi.

Bankacıların yeni BDDK başkanından değiştirmesini isteyeceği konular arasında kredi kartına getirilen taksit sınırlamaları kaldırılması ve bankacılık hizmetlerinden alınan ücretlerin serbest bırakılması da bulunuyor.  
 
‘İmza peşinde koşuyoruz’

Bankacıların BDDK’ya değişmesi için istekte bulunacağı bir başka konu da yabancı yönetim kurulu üyelerinden istenen mal varlıkları beyanı. Yönetim kurulu başkanları ve üyelerinden mal varlıklarına ilişkin beyan almakta zorlandıklarını ifade eden bir bankacı bu kişilerin bazılarının mal varlığının çok fazla olduğunu belirterek bildirmekte zorlandıklarını, varlıklarını kendilerinin bile bilmediğini vurguladı.

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli ve yabancı ortaklı bankalarda alınan kararların bir ay içinde yönetim kurulu üyelerine eksiksiz olarak imzalatma zorunluluğu bulunduğunu ifade eden bir bankacı, “Bu bizim üzerimizde ciddi bir külfet oluşturuyor. Hepsini bir arada bulamıyoruz. Kararları uygulamakta zorlanıyoruz” dedi.

Yabancı ana ortak ve üyelerden mal varlığı bildirimi istendiğini de dile getiren bankacı, ‘Kimi ortak mal varlığım o kadar çok ki ne kadar olduğunu bilmiyorum’ diyor. Bunlar üst düzeyde insanlar, ‘mal varlığını bildireceksin’ demek zor. Anlamsız yerlere gidiyor” şeklinde konuştu.
 
Ortadoğulu zengin çok

Bankalar Yasası gereği bankalar, 5 yılda bir bütün ortaklarının ve belli büyüklükteki kredilerde imza yetkisi bulunan üst düzey yöneticilerinin mal varlıklarını bildirmek zorundalar.  

Türkiye bankacılık sektörüne son yıllarda giren yabancı sermaye içinde dikkat çeken yatırımcılar arasında Ortadoğulu kraliyet ailelerinin yönetimde bulunan finans grupları öne çıkıyor.

Türkiye’de bulunan yabancı sermayeli bankalar şunlar: TEB (BNP Paribas - Fransız), Garanti (BBVA - İspanyol), Yapı Kredi (Uni Credito - İtalyan), Denizbank (Sberbank - Rus), Şekerbank (Kazak), Finansbank (NBG - Yunan), HSBC (İngiliz ), ING (Hollanda), Odeabank (Bank Audi - Lübnan), Tekstil Bank (ICBC - Çinli), Rabobank (Hollanda), Turkish Bank (National Bank of Kuwait - Kuveytli), ABank (Cormercial Bank - Katar), burgan bank (Burgan Grup - Kuveytli), Bank of Tokyo (Japon).
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bak şu konuşana19 Ağustos 2015 14:47

    buna bankaların dertlerini dinlemek denmez..bankaların kayığına binmek ve vatandaşı mağdur edip bankaların menfaatlerini korumak denir..zaten bddk başka da bir işe yaramıyor

  • La Bebe19 Ağustos 2015 07:26

    Ah bir de bankacılıktan anlayan birini getirselerdi keşke BDDK başına. Ayrıca zimmet maddesinin kalkması yeni hortumlamalar doğurur, ama sanırım çıkarma amaçları da bu, yandaş şirketlere kredi verirken bankaların elini rahatlatmak.